Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam takie zapytanie:

czy demagnetyzator głowic HD-30 firmy TDK jest tylko do magnetofonów z DWOMA głowicami?

na innym forum czytałem, że ma wycięcie demagnetyzujące w kształcie stożka i opiera się na powierzchniach roboczych głowicy łączonej w magnetofonach 3 głowicowych co prowadzi do uszkodzenia głowicy.

HD-30 jest z 1987 roku.

i jeszcze jedno: ma ktoś instrukcje do tego demagnetyzera w j. angielskim, ew. w polskim?

ja mam niestety tylko po francusku :/

moim zdaniem to bez znaczenia jaka to głowica uniwersalna ,czy kombi z podsłuchem może być amorficzna to raczej bez znaczenia na jednych bardziej działa na innych mniej

witam ponownie,

przytaczam wpis z forum elektroda użytkownika wmak:

"Jeśli magnetofon ma głowicę uniwersalną, to kaseta rozmagnesowywująca jest dobrym wynalazkiem.

Uważać trzeba, gdy magnetofon jest 3-głowicowy, z głowicami nagrywającą i odtwarzającą koło siebie, w środkowym okienku kasety.

Pamiętam, jak jeden z moich klientów zniszczył sobie głowice w nowym, drogim magnetofonie Nakamichi.

Po kolejnych "rozmagnesowaniach" sprzęt grał coraz gorzej - coraz mniej "wysokich" nagrywał i odtwarzał, nie dawał się zestroić.

Okazało się, że kaseta rozmagnesowująca TDK (modelu nie pamiętam) ma wycięcie (na głowicę) w kształcie trójkąta.

Do klasycznej głowicy pasuje, bo ramiona trójkąta opierają się o boki głowicy.

W 3-głowicowym Nakamichi krawędzie tego wycięcia waliły dokładnie w szczeliny robocze głowic, niszcząc je.

Nie wiem, jak się skończyła afera, klient zamierzał skarżyć firmę TDK, że zrobiła taki bubel, bez ostrzeżenia dla 3-głowicowych kaseciaków."

stąd moje pytanie postawione wyżej.

ew. link do w/w tematu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Shadow@79

Witam

Podstawowa różnica między KX-880HX i KX880G to pobór prądu - pierwszy 25W drugi 30W.

Kolejna to brak układu TLLE w KX-880G, który prawdopodobnie odpowiada za poprawę prądu podkładu w czasie nagrywania. Kolejna różnica to brak dolby HX PRO w modelu KX-880G. Następna różnica to waga magnetofonów. KX-880HX waży 6,3 kg natomiast KX-880G waży 5,9 kg. I jeszcze jedna mała odmienność w tych obu modelach to przewód zasilający w KX-880G jest odłączany ( wydaje mi się to nawet lepszym rozwiazaniem).

Pozostałe parametry są zbliżone jeśli nie identyczne.

Pozdrawiam

Na tej stronie podałem najpierw dane KX-880G z oznaczeniem, że należą do wersji HX a później poprawiłem i wkleiłem dane sprawdzone, że są zgodne z KH-880HX. Można porównać różnicę także występujące w dokładności odczytu/nagrywania.

to raczej nie możliwe co ten gośc napisał gdyż nakamichi ma dwie płozy z boku głowicy które wypychają wilc kasety by ta nie dociskała taśme do głowicy , i tym samym te płozy odsuwają ten plastik z kasety demagnetyzującej TDK-HD30 a jest on szerszy niz ta szczelina , sprawdzone

Kaseta demagnetyzer "TDK-HD30" zniszczyć głowicy raczej nie jest w stanie. Co innego takie kasety z wirójącym magnesem stałym.....te, to owszem ! W magnetofonach trójgłowicowych można ją stosować.

Ja mam np. w Hitachi D3300M głowicę, która wygląda jak gł. uniwersalna ! Czyli nie dwie osobne głowice połączone z sobą....tylko poprostu jeden stożek ! Jednak są decki w których ta kaseta w ogóle nie ruszy. Ja mam tylko jeden taki magnetofon, i jest nim "Sony TC-K81". Tam poprostu głowica podnosi się zbtyt wysoko, i cały mechanizm zostaje zablokowany. Może w tym Naku coś się stało z mechaniką ? Może mostek z głowicami się zablokował, i nie chciał ruszyć ani w górę...ani w dół.

dzięki za odpowiedzi ale mam jeszcze jedno pytanie.

jak pisałem mam instrukcję tylko po francusku.

jak tej kasety wogóle używać? właczyłem ją na chwilę i wpierw piszczy z przerwami a po chwili dzwiękiem stałym. jak długo ma być w decku?

mam dwa decki technicsa RS-BX 626 i 828 3 głowicowe - z powyższych informacji rozumiem, że mogę ją w nich zastosować?

wole zapytać wpierw niż coś spiepszyć.

Witam

Kto z szanownych Forumowiczów wie jak wymienić pasek napędowy mechanizmu Sony. Wygląda to trochę "strasznie" gdyż trzeba zdjęć tylną ściankę z układem elektronicznym i częscią układu przenoszenia napędu. Model TC-WR590

Niedawno pisałem, jak można to zrobić bez konieczności demontowania wszystkiego. Nie zawsze się tak da, ale może.....

Jakieś zdjęcie daj, to zobaczę. Czy masz dostęp do śrubki plastikowej, regulującej luz na osi koła zamachowego ?

Ale z której strony?

Ukryta Zawartość

post-19798-100004266 1242933766_thumb.jpg

post-19798-100004267 1242933766_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie o ten pasek mi chodzi. Oprócz napędzania taśmy magnetofonowej odpowiada on za podnoszenie i opuszczenie całego nośnika głowic. To tak na początek, a później zapytam o resztę, jednak myslę, że to pomoże w reanimacji tego ładnego modelu.

Dziękuje Kasjel i pozdrawiam.

Może tu coś kupisz ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej!

Od dłuższego czasu czytam to forum, do dziś pasywnie, wreszcie przyszedł czas na pierwszy wpis w poważnej sprawie :)

Jestem poważnie zainteresowany kupnem tego h/k:

Ukryta Zawartość

Mam w chwili obecnej kupiony od wojtek41 (na allegro) amplituner Harman Kardon HK 730 i planuję dokupić mu kolegę w postaci tego decka :) "Od pierwszego wejrzenia" polubiłem tę markę.

Czy mógłbym prosić o kontakt inne osoby z tego forum, które także chcą go kupić, ale nie mają na to wielkiego ciśnienia? Chciałbym prosić Was o niepodbijanie zbyt wielkie ceny. Oczywiście sam nie będę licytował "w kosmos", i może unikniemy szarpaniny i nieporozumień :) Zapewniam, że sprzęt trafi w dobre ręce, odrestaurowałem już parę sprzętów "vintage", głównie 30-letnie amplitunery. Teraz już się takich nie robi... Osobiście nie handluję nimi.

Pozdrawiam wszystkich!

Ukryta Zawartość

stres, 21 Maj 2009, 11:29

>Dobrze wiedzieć......bo ja myślałem że hx pro to zwykła redukcja.....no może troszkę ulepszona.

Dolby HX-Pro to nie układ redukcji szumów taśmy, inaczej niż Dolby B, C i S.

Jest to układ dynamicznie regulujący prąd podkładu (bias) w czasie nagrywania, odpowiednio do zawartości wysokich częstotliwości w nagrywanym sygnale. Jak wiesz, prąd podkładu to prąd wysokiej częstotliwości podawany do głowicy w czasie zapisu. Im wyższe natężenie prądu podkładu tym mniejsze zniekształcenia w dźwięku, ale też gorszy zapis wysokich tonów - i odwrotnie.

W pewnych sytuacjach pojawienie się w zapisywanym sygnale dużej ilości wysokich tonów daje efekt taki, jakby nagle zwiększył się prąd podkładu, i pogarsza się zapis tychże wysokich tonów - efekt ten nazywa się "self-biasing". Układ HX-Pro na pojawienie się w sygnale wysokich tonów dynamicznie reaguje obniżeniem prądu podkładu, poprawiając ich zapis.

Kenwood KX-880G nie ma takiego układu; produkowany po nim model 880D ma taki układ będący własnym rozwiązaniem Kenwooda, i wg materiałów reklamowych firmy, ma znacznie lepszą dynamikę wysokich tonów niż model G. Po modelu D produkowano model HX, w którym własne rozwiązanie Kenwooda zastąpiono układem HX Pro.

Natomiast Super TLLE (Super Twin Loop Linear Exciter) to jakieś rozwiązanie w generatorze prądu podkładu, ale raczej niezwiązane z dynamiczną regulacją prądu podkładu, i chyba model G też to ma.

Wg ulotki informacyjnej producenta w języku niemieckim, zapowiadany jako nowy model 880G, wprowadzany na rynek w marcu 86 roku, miał posiadać Super TLLE opisany jako "S-TLLE Konstantstrom-Steuerung der Aufnahme".

No, chyba że Kenwood sam nie wiedział co produkuje...

MaeciejLK

Zastanawiam się dlaczego nie oznaczyli na sprzęcie ( KX-880G) jeśli dopiero w 1987 wyprodukowano HX-a i tutaj oznaczenie Super TLLE wyraźne na "kieszeni" a przecież to była nowość ale w 1986 roku.

W wersji D w 86 roku wyraźnie oznaczono posiadanie tego układu.

Możesz mi podesłać skan tej informacji na PW( chętnie poczytam) jeśli to nie kłopot ;-)

Super TLLE chyba nie miało nic wspólnego z dynamiczną regulacją prądu podkładu, stosowaną w modelach D (własne rozwiązanie Kenwooda) i HX (Dolby HX Pro).

Ukryta Zawartość

post-16389-100004181 1243027115_thumb.jpg

post-16389-100004182 1243027115_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te Kenwoody to piękne, bardzo solidnie wykonane i doskonale grające decki. Mam KX-880 D i jest on doskonałym przykładem na to, że deck 2 głowicowy może zagrać bez najmniejszych kompleksów w stosunku do wielu 3 głowicowych.. a wykonanie to po prostu jeszcze stara dobra szkoła. Po otwarciu kieszeni próżno szukać wewnątrz plastikowych części (oczywiście poza niektórymi częściami samej kieszeni). Mechanizm jest CAŁKOWICIE bezszelestny. Dopiero w nocy kiedy przyłożę ucho do otwartej kieszeni jestem w stanie usłyszeć, że on w ogóle pracuje. Ostatnio praktycznie tylko na nim słucham kaset. Jeśli chodzi o nagrywanie to nie już tak doskonale; lepiej sobie tutaj radzi np mój Pioneer CT-S710, ale nie można powiedzieć, że KX 880 D nagrywa niedobrze :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi