Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kasjel, 28 Wrz 2009, 16:53

>nie wybuchł :-)) Problem w tym, że nie mam jak zmierzyć tego napięcia, w tak krótkim czasie.

Dlatego pisałem wcześniej co trzeba zrobić. Metoda "wypalania" uszkodzenia jest dobra, ale jak widać w tym przypadku się nie sprawdza.

Odłączyć od prostownika resztę układu łącznie z pierwszym kondensatorem zbiorczym.

Założyć prawidłowe bezpieczniki i dokonać próby.

Jest OK, podłączyć kondensator.

Jest źle, wymienić prostownik.

Itd.

Powyższe próby dokonywać przy odłączonej od płyty głównej wtyczce CB901 - "zdjęcie" obciążenia ze stabilizatora +20V.

GM

Kasjel, 28 Wrz 2009, 17:34

Tak jak G.Mark radzi oraz poniżej.

Jak dasz druty zamiast bezpieczników to licz się ze ew. spaleniem uzwojeń transformatora.

Kup te tranzystory Q 102 i 103 i diody zenera ZD 102,103 w ich bazach ( podałem pomyłkowo w emiterach ) oraz dla pewności C 103,104,106,107, 108. Zresztą zwarcie na kondach możesz sprawdzić omomierzem.

to sa tanie rzeczy ale roboty kupe.A jak elektrolit C103.mam serwisówke bo mam ten deck.sa tylko Q102 C103 i C105 istotne.No i mostek.pod warunkiem ze odlutujesz Q102 od reszty układu bo moze byc zwarty scalony i reszta ktore sa dalej.Mostek przeciez łatwo sprawdzic omomierzem zgodnie z oznaczeniem na schemacie.a nie wymieniac na wariata wszystko.

Mostek już był wylutowany i sprawdzony testerem diód. Jak jest wylutowany, to niby jest OK. A wlutowany wskazuje przebicie.

Spróbuję przestudiować to wszystko, co napisaliście. I może coś wykombinuję. Dzięki za wskazówki.

Wylutowałem Q102. Jest zwarcie pomiędzy pierwszą, drugą nóżką i tą blaszką z otworem do mocowania !

Muls - podaj mi symbol tego tranzystora ew. symbole zamienników. Bo na oryginalnym jest tylko napis SK 1983/10.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Mała poprawka. Q103 to tranzystor 2SC1983, a nie 2SK1983. Ten ostatni bowiem to tranzystor typu MOSFET, a ten pierwszy, to krzemowy tranzystor Darlingtona NPN. Szukaj zamiennika w obudowie TO-220, maksymalnym prądzie kolektora od 3 do 5A i maksymalnym napięciu kolektora od 80 do 100V. Zamiennikiem może być np. tranzystor TIP41C.

GM

Znalazłem w starym, ale sprawnym tunerze SAT....w zasilaczu tranzystor, który zdaje się pełnić tą samą funkcję co w Alpine. Bo przykręcony jest również do radiatora. Ma symbol L78M06CV ST99107

Czy będzie dobry ? Jak mam poznać poszczególne części tranzystora BCE ? Nóżki nie są opisane....

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kasjel, 28 Wrz 2009, 21:46

>Jak mam poznać poszczególne części tranzystora BCE ? Nóżki nie są opisane....

Wyprowadzenia rozpoznajesz na podstawie rysunków w kartach katalogowych.

Na schemacie:

- gruba kreska = baza

- cienka kreska ze strzałką = emiter

- cienka kreska bez strzałki = kolektor.

GM

Jeżeli chcesz mieć oryginał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2SC1983 TO220 NPN 60V 3A 30W

Ukryta Zawartość

Dzięki Gardenus ! Korzystając z tego, że wylutowałem Q102....może powinienem sprawdzić coś jeszcze ? Kupił bym odrazu kilka rzeczy w tym sklepie, żeby przesyłka się opłaciła.

Może wymienię odrazu Q102 i Q 103 oraz wstawię nowy mostek. Wszystko jest w jednym sklepie. Jak myślicie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muls - wolę siedzieć na d..... i czekać na przesyłkę która w "North" kosztuje 7zł.

Na wlutowanym Q 103 jest przebicie pomiędzy kolektorem, a blaszką do mocowania. Czy to jest normalne ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kasjel, 28 Wrz 2009, 21:55

>A tranzystor B1133 R OL4 co to za jeden ?

To 2SB1133. Por. http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/WINGS/2SB1133.pdf

Praktycznie to samo co 2SC1983 tylko o innej polaryzacji i nie Darlington.

W zasilaczu nie ma co się szarpać na oryginały. W zupełności wystarczą zamienniki. Idź do sklepu z danymi, które tu otrzymałeś, a na pewno kupisz właściwie. Poza tym, w sklepach mają katalogi, w których znajduje się zamienniki, więc mając tylko dane oryginalnych tranzystorów, kupiłbyś zastępcze.

GM

Panowie. Do najbliższego sklepu też trzeba jakoś dojechać, a to kosztuje czas i pieniądze. Wolę zamówić w "North". Tylko próbuję ustalić, co jeszcze.....

• Pokaż nowe odpowiedzi