Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Co do tematu Denona DRM-800 to posadam takowy juz troszke czasu podarowałem go swojej dziewczynie teraz wrócił do mnie na czyszczenie, kiedys dość obszernie napisalem o nim i były wklejane zdjecia, dodalem takze porównania wobec modeli: kenwood-a 7030 i wtedy posiadanej Aiwy XK-S 7000 jak i TEAC-a V 6030S.

Moim zdaniem ten magnetofon jest wart uwagi a czesto jest nidoceniany za wzgledu tak sadze na wyglad plastikowy, jednakże pisząc o stronie brzmieniowej to jest to jedyny magnetofon który jak juz pisałem kiedys uniwersalny odtwarzał poprawnie ( z dobrą jakością )prawie 90 procent kaset nagranych na innych sprzetach . zdjęcie posiadanego denona poniżej...

I sądzę że warto go polecić każdemu.

pzd.Wojtek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

RECORD

kanał lewy - szszszszszszszszszsz - kanał prawy - szszszszszszszszszsz

Do fanów elektrycznego jazzu z odrobiną eksperymentu.

Koncert grupy LABORATORIUM w trójce, niedziela o 20.00

Zazwyczaj te koncerty w trójce trwają ok. 2 godziny więc dwie 60-tki mile widziane.

STOP

REW

Kiedyś sprawował sie całkiem dobrze alemialem z min także różne perypetie jak naprzykład błędy w kalibracji nie potrafił wykalibrować dobrze zadnej taśmy winę ponosiła głowica kasująca ale po wymianie na inna (sprawną) wróciło wszystko do normy. reszta bez problemów moim zdniaem całkiem pożądny magnetofon ale bez przesady.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co znaczy "bez przesady" w niemieckim Stereofile" i w "Audio" ten magnetofon miał niezłe notowania stosunek jakość-cena był dość wysoki.Klang Sher-GUT Spetzienclasse.Lub jakoś tak.

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

A zapodam Koledze radę jedną do Akaja GX 75 mk II:

-niema potrzeby podczas odtwarzania włączać HX-PRO bo i tak nie działa.Obwód ten działa tylko podczas nagrywania.

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

pamietam jakie on mial noty i za co go lubili był chyba w pierwszej 10 na liscie na niemieckim AUDIO nawet wyżej od 95 ale to chyba z powodu jakosci do ceny ja wyzej oceniam kenwooda KX-9010 a był chyba nizej na liscie. na mnie 75 nie zrobiła wielkiego wrażenia jest dużo magnetofonów grających podobanie sterylnie i troszke sucho tak bez wyrazu. To także rzecz gustu. dla porównanie lista gdzie był kenwood KX-9010 a akai nawet nie weszło z kolei w innych rankingach bylo całkiem inaczej ... wiec jaki tutaj sens wierzyć rankingą ?

lepiej samemu posłuchac i ocenić co sie nam podoba a co nie. Takie jest moje zdanie.

Ukryta Zawartość

post-11402-100005055 1273254287_thumb.jpg

post-11402-100005056 1273254287_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do Radmara

Nie zamierzam się zrażac do RS-B965 ,jak będę miał okazję to kupię po prostu jeszcze jeden egzemplarz ale już od kogoś zaufanego i będę miał dwa, byc może ten co mam przeznacze na dawce ( o ile go jutro zrobię z tą mechaniką) do własnie innego egzemplarza (a może nie ? i będę miał dwa ha ha ale będę miał wtedy uciechę ) Następny deck jaki kupię to będzie też Technics tyle że dwukaseciak czyli RS-TR 555 on też mi się zawsze ogromnie podobał, będzie służył jako przewijarka do kaset ale również do odtwarzania na co dzień bo CD już mi po prostu obrzydło a RSB965 szkoda na codzienną kilkugodzinną katorgę. Następnie pomyślę o Technicsie RS-B900 a potem byc może kupię jakiegoś Onkyo ,Pioneera lub jakiegoś Soniaka ewentualnie JVC .

Do MaciejLK

Niestety nie dostałem żadnej gwarancji.

Do Kasjela

Tak tu masz całkowitą rację po każdym pobycie w serwise ten deck już nigdy nie będzie taki jak przedtem, a jeszcze coś sami mogą uwalic i obciążą mnie dodatkowymi kosztami- wiecie jak jest z serwisami. Na przysłowiowych palcach jednej ręki można policzyc serwisy które się opiekują należycie sprzętem

Szacunek dla was drodzy forumowicze

Pozdrawiam Marillo

Również podpisuję się pod rekomendacją Denonów. Sam mam dwa DR-M30HX i DR-M34HR (oba z lat 1986-88). Drugi jest bogatszy o pokrętło rec-cal, poza tym funkcjonalnie jest identyczny z 30-ką. Chodzą jak marzenie, mimo np. nie wymienianych pasków którym po prostu nic nie dolega. Głowice są również są bardzo trwałe. Grają tak, że przy odrobinie zachodu podczas doboru taśmy i jej kalibracji sprawiają trudności przy odróżnieniu ich od dźwięku z CD. A mam dosyć przyzwoity odtwarzacz.

Z wartych polecenia i w pełni wyposażonych modeli mogę polecić jeszcze DR-M24HR który w stosunku do 34-ki nie ma tylko HX-PRO, poza tym jest identyczny. Najwyższy ponoć model sprzedawany tylko w Japoni DR-M44HX co dziwne nie ma kalibracji. Nowsze decki tej firmy nie są złe ale żaden nie ma dwupunktowej kalibracji i o ile się orientuję (nie znam wszystkich modeli) mają ją raczej tylko modele 24 i 34.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marillo - widywałem Technicsy RS-TR 555 w świetnym stanie za 100zł na Allegro. Jednak jeśli jesteś fanem tej marki, to zaoszczędź najlepiej od razu na Technicsa RS-B100, lub zainteresuj się modelami "Vintage" RS-M88, RS 673 itd.

Odnośnie niemieckich rankingów uważam, że nie można się nimi sugerować (może tylko orientacyjnie) bo podobnie jak przy testach kaset brali pod uwagę stosunek ceny do jakości co całkowicie zaburza obraz takiego rankingu. Obecnie potrzebujemy wiedzieć który z decków był ewidentnie lepszy bo obecne ceny używanego sprzętu nie zawsze są odzwierciedleniem ceny z lat produkcji. Moje Denonki są tu akurat świetnym przykładem.

Do Kolegi Marillo

Akajec zaczął mi coś pukać w środku ( a działo się to miesiąc przed końcem gwarancji ) na przewijaniu i w te pędy go dostarczyłem do serwisu. Naprawili "wlutowali kondensator w obwód silnika który obsługuje cały mechanizm ".Debile z serwisu, po tej naprawie nigdy nie poszedłem z nim do "servisu".

Po przeanalizowaniu działania mechanizmu wystarczył 1 ruch śrubokręta płaskiego w PR-ce sterującej ustawieniem pozycji mechanizmu w trybie przewijania.I działa do dziś i to bardzo dobrze.Takie mamy serwisy :-(

Witajcie

Do Kasjela

RS- TR555 kupię tak czy siak to już postanowione jest ładny ;-) ale chyba skorzystam z twojej rady i zastanowię się nad RS-M88 lub RS-B100 dziękuję serdecznie za poradę.

Pozdrawiam Marillo

>>Marillo

Nawet się nie zastanawiaj tylko kupuj RS-M88!!! Wiem co mówię... hihi

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość V-savage

(Konto usunięte)

GX 75mkII to dobry deck osobiscie bardzo go lubie, ale rewelacja dzwiekowa to nie jest jak napisal audiotone.

xtr71- troche rozbrajaja mnie Twoje rady dla niektorych forumowiczow :), bo trafiasz na znajacych sie na rzeczy, a w kwestii Hx-pro to juz na pewno.

Pozdrawiam

V-savage, 7 Maj 2010, 21:06

>

>xtr71- troche rozbrajaja mnie Twoje rady dla niektorych forumowiczow :), bo trafiasz na znajacych

>sie na rzeczy, a w kwestii Hx-pro to juz na pewno.

>Pozdrawiam

Hihi, dobre :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Marillo,

Moja odpowiedź będzie bardzo podobna, do tej której udzieli neomammut. :)

Nawet się nie zastanawiaj tylko kupuj RS-B100! Ja również wiem co mówię. Jak go posłuchasz przeżyjesz mały szok. :)

A RS-TR555 też jest wart zainteresowania. Sam kiedyś o nim myślałem, ale gdzie cholera to wszystko trzymać? W zasadzie to chyba najlepsza "kopiarka" Technicsa jaką zrobili.

marillo już postanowił, i kupuje Technicsa RS-TR555. Teraz chyba sobie myśli, że próbujemy narzucić mu swoją własną wolę :-)) Ale taka jest prawda....jeśli jest do wydania dużo kasy, to RS-B100. A jeśli kasy jest mniej to RS-B905, RS-M88. Jeżeli jest jej niewiele to RS 673. A pomarzyć, to zawsze można o RS-M95 !!!

Koledzy forumowicze "dobra rada warta więcej od złota"

Niektórzy forumowicze mogą jej jeszcze nie znać , a troszkę sprawia przeczytanie 22540 postów i zapamiętanie choćby 10 % treści ;-))

Koledzy forumowicze "dobra rada warta więcej od złota"

Niektórzy forumowicze mogą jej jeszcze nie znać , a troszkę kłopotliwe jest przeczytanie 22540 postów i zapamiętanie choćby 10 % treści ;-))

Tak miało być, żona mi marudzi nad uchem !@##$$%$R@#@!! :-( ach te baby.

Mam zapytanie:

Czy w naszym gronie znajduje się posiadacz magnetofonu Tascam 122 mk III ???? lub mk II

proszę o kontakt PW mam parę pytań do Kolegi.

xtr71, 7 Maj 2010, 19:43

>A zapodam Koledze radę jedną do Akaja GX 75 mk II:

>-niema potrzeby podczas odtwarzania włączać HX-PRO bo i tak nie działa.Obwód ten działa tylko

>podczas nagrywania.

A czy pozostawienie HX Pro włączonego na stałe (bo i tak się go zawsze używa) czemuś szkodzi i czymś grozi?

John 1.5 V, 7 Maj 2010, 19:58

>Najwyższy ponoć model sprzedawany tylko w

>Japoni DR-M44HX co dziwne nie ma kalibracji.

DR-M44 i M44HX były sprzedawane także w Europie. Różnią się HX-Pro i oba mają autokalibrację.

MaciejLK, 8 Maj 2010, 06:14

>A czy pozostawienie HX Pro włączonego na stałe (bo i tak się go zawsze używa) czemuś szkodzi i czymś

>grozi?

Moim zdaniem nie grozi raczej wybuchem ;-P najwyżej się szybciej zepsuje sekcja HX-PRO i wypali się wyświetlacz .Mam schemat Akajca spojrzę czy ten obwód jest na stałe pod napięciem czy klawisz włącza w stanie nagrywania ten obwód pod napięcie.Ocenię zagrożenie i czy Kolega mnie znowu nie wkręca ;-P

Pozdrawiam

xtr71, 8 Maj 2010, 08:11

>Ocenię zagrożenie i czy Kolega mnie znowu nie wkręca ;-P

Przyznam, że trochę wkręcam ;-) , bo chyba znakomita większość z nas wie, że HX-Pro działa tylko przy zapisie...

Myślę, że jak ktoś używa HX-Pro przy nagrywaniu, to nie będzie mu się chciało go wyłączać do odtwarzania, bo potem łatwo o tym zapomnieć żeby włączyć...

A jako ciekawostkę podam, że w Teacu R-919X, w którym nie ma możliwości wyłączenia HX-Pro, napis HX-Pro zapala się na wyświetlaczu tylko w czasie nagrywania - pełniąc oczywiście wyłącznie rolę ozdobną...

Witam

Jak już pisałem mój Technics zepsuł się , dziś postanowiłem sprawdzi co się dzieje otóż sprawa była błaha z trzpienia silnika spadła taka plastikowa zębatka ( nie wiem jak się fachowo ten element nazywa). Element ten nie jest niczym zabezpieczony na trzpieniu silnika przed przemieszczaniem się, więc wnioskuję że fabrycznie ten element jest zakładany na gorąco - jeżeli jestem w błędzie to niech ktoś mnie poprawi. Zębatkę nasunołem z powrotem na trzpień silnika i ją przykleiłem tak że już raczej nie wysunie się ponownie i deck z powrotem ożył. Panowie tu ogromna prośba do was, ponieważ ja aż tak się bardzo nie znam to zerknijcie na tor przesuwu taśmy czy wszystko jest w nim w porządku, bo mnie nie podoba się że śruby do regulacji głowic nie są niczym zabezpieczone czy tak to powinno wyglądac?.Mnie się wydaje że one powinny byc zalakowane w każdym bądz razie na zdjęciach innych decków te śruby widziałem zalakowane. Jak jeszcze znajdziecie jakieś nieprawidłowości to napiszcie

Załącze jeszcze kilka zdjęc poglądowych

Pozdrawiam Marillo

Ukryta Zawartość

post-27583-100004976 1273330766_thumb.jpg

post-27583-100004977 1273330766_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i widzisz Marillo ? Jak byś wcześniej pomyślał, to miał byś 300zł w kieszeni. Co do toru przesuwu taśmy, to prawie nic nie widać na zdjęciu. Sam musisz to sprawdzić wkładając jakąś delikatną taśmę np TDK SA 90 lub SA-X90. Jeśli nie będziesz słyszał efektów tzw. "pływania" taśmy po głowicy. Czyli na przemian wzrosu i zaniku wysokich tonów. I nie zauważysz jakichkolwiek uszkodzeń taśmy, to będzie znaczyło że jest OK. Zainstaluj sobie też generator częstotliwości (są w necie) i nagraj z kompa sygnał ok. 1kHz. Jeżeli podczas odtwarzania tego sygnału nie będziesz słyszał nierównomierności dźwięku, to będzie znaczyło, że i całą mechanikę masz OK.

Śrubki regulacyjne głowicy możesz zabezpieczyć lakierem nitro lub nawet zwykłą ftalową farbą. Tylko że ta długo schnie. Cieńkim patyczkiem nabierz na jego koniec kropelkę farby i nanieś pomiędzy główkę śrubki a uchwyt głowicy. To oczywiście, jeżeli jesteś pewny że masz w tej chwili prawidłowo ustawioną głowicę.

Hi hi

Wyrwałem na A.... fajnego Akajca CS-M3 za 20 zł

:-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi