Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

tak się prezentuje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

przeczyściłem widoczne rolki bo miał kłopot z nawijaniem taśmy. Przewija w obie strony ładnie - wszystkie paski są OK.

dscf0017lx.th.jpg

Nie wygląda aby wewnątrz było kiedykolwiek grzebane.

Co zauważyłem: wskażniki ledwosię wychylają na kasetach nagranych na gx65. Próba nagrania na hx1 pokazała że jak wysteruję sygnał na 0, to przy odtwarzaniu wskazniki wychylają sie do 5. Macie Panowie jakiś pomysł jakto naprawić? Przyszło mi do głowy aby poszukać na płycie PR-ków od wskażnika i je trochę podregulować.

Zaskakująco ładnie brzmi ten magnetofon - przynajmniej jesli chodzi o górę. Dół nie powala.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Technics RS-B55: właśnie słucham tego magnetofonu i powiem jedno, jest to jeden z czyściej grających klocków. Jeśli B55 tak gra, to B100 pewnie jeszcze lepiej. Niesamowicie wyważona góra. Nie wpycha się niepotrzebnie do ucha, ale też nie jest przymulona. Dołu mi trochę brakuje czasami, ale bardzo rzadko, podejrzewam, że zależy od kasety i nagrania. Aktualnie gra na type I i bardzo ładnie z dynamiką, ładna barwa, przede wszystkim nie gra ospale. Przyznacie, że niekiedy to można zasnąć :) Jest na prawdę przyzwoicie. Magnetofon oczywiście nie zachwyca, ale gra poprawnie. Ot, do postawienia przy PC, żeby czasem posłuchać. Nagrywania nie sprawdzam, bo nagrywa mi ciszej jeden kanał, później się tym zajmę. Dobry, solidny magnetofon.

Pozdrawiam i miłego dnia!!!

Spróbuj ruszyć PR-ką od regulacji prądu podkładu na tym kanale, tak delikatnie, nie mówię tu o regulacji. W polskim ZRK M 9115 miałem to samo, wystarczyło dosłownie dotknąć ją śrubokrętem i od tej pory nagrywa idealnie. Z latami tak się dzieje, mogą być już trochę zaśniedziałe, zabrudzone.

merkava,

Pamiętaj, że wskazania wskaźników poziomu zależą od dwóch regulacji: przy zapisie - od regulacji wzmocnienia zapisu oraz od regulacji czułości wskaźnika (albo jego dwóch punktów, np. dla wartości sygnału -20 i 0dB), a przy odczycie - od regulacji poziomu wyjściowego oraz od regulacji wskaźnika.

Regulując sam wskaźnik możesz doprowadzić do właściwych wskazań, ale poziom sygnału na wyjściu z magnetofonu może nadal być nieprawidłowy. I podobnie przy zapisie. Dlatego lepiej nie robić nic na oślep, nie mając instrukcji serwisowej.

Ponieważ ustawienia te są wzajemnie zależne, a wskazania wskaźnika wynikają z ich obu jednocześnie, to należałoby je oba jednocześnie sprawdzić i ustawić wg fabrycznych wskazówek.

Edytowane przez MaciejLK

merkava,

Pamiętaj, że wskazania wskaźników poziomu zależą od dwóch regulacji: przy zapisie - od regulacji wzmocnienia zapisu oraz od regulacji czułości wskaźnika (albo jego dwóch punktów, np. dla wartości sygnału -20 i 0dB), a przy odczycie - od regulacji poziomu wyjściowego oraz od regulacji wskaźnika.

Regulując sam wskaźnik możesz doprowadzić do właściwych wskazań, ale poziom sygnału na wyjściu z magnetofonu może nadal być nieprawidłowy. I podobnie przy zapisie. Dlatego lepiej nie robić nic na oślep, nie mając instrukcji serwisowej.

Ponieważ ustawienia te są wzajemnie zależne, a wskazania wskaźnika wynikają z ich obu jednocześnie, to należałoby je oba jednocześnie sprawdzić i ustawić wg fabrycznych wskazówek.

toteż na razie nic nie będę regulował. Wskazniki 'ożyły" na pierwszym sonic youth - wychylają się już bardziej - kto wie- może należy dać pochodzić temu magnetofonowi a wskazniki same "powróca do życia". Może po prostu się "zastał" długo nie używany.....Szukam serwisówki ale nigdzie nie mogę znależć.

Przy okazji okazało się że poprzednich kaset słuchałem przy włączonym Dolby NR. Teraz to wyłączyłem i gra znacznie lepiej.

Edytowane przez merkava

Witam.

Czy ktoś dysponuję jakimiś informacjami na temat magnetofonu NAKAMICHI ZX 7?

Nic ciekawego nie znalazłem, chętnie jakieś opinie, instrukcję, Może być także po angielsku,

Pozdrawiam

Piotr

Witam.

Czy ktoś dysponuję jakimiś informacjami na temat magnetofonu NAKAMICHI ZX 7?

Nic ciekawego nie znalazłem, chętnie jakieś opinie, instrukcję, Może być także po angielsku,

Pozdrawiam

Piotr

Witam!

Masz tu wszystko instrukcję, serwisówkę, broszurę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) trzeba się tylko zarejestrować wszystko za free.

P.S.

Goooooogle :)

Ukryta Zawartość

Załamałem się, kurcze.

Próbowałem dziś wymienić paski w Kenwoodzie KX-800, ale nie dałem rady. Między kołem zamachowym a tylną blachą obudowy mechanizmu jest taka mała szczelina, że za nic w świecie nie zdołałem przełożyć kwadratowego paska, jednego z dwóch. Czy nie ma sposobu, by tą szczelinę jakoś powiększyć, ale jednocześnie nie rozmontować mechanizm,u na czynniki pierwsze? Wygląda to załamująco. Boję się, że jak ruszę jakiś wkręt, to rozsypią mi się części i będę miał kłopot. Zwłaszcza, że nie mam serwisówki, nigdzie nie znalazłem. Pomocy Koledzy.

Załamałem się, kurcze.

Próbowałem dziś wymienić paski w Kenwoodzie KX-800, ale nie dałem rady. Między kołem zamachowym a tylną blachą obudowy mechanizmu jest taka mała szczelina, że za nic w świecie nie zdołałem przełożyć kwadratowego paska, jednego z dwóch. Czy nie ma sposobu, by tą szczelinę jakoś powiększyć, ale jednocześnie nie rozmontować mechanizm,u na czynniki pierwsze? Wygląda to załamująco. Boję się, że jak ruszę jakiś wkręt, to rozsypią mi się części i będę miał kłopot. Zwłaszcza, że nie mam serwisówki, nigdzie nie znalazłem. Pomocy Koledzy.

Skoro ja wymieniłem paski bez rozmontowywania mechanizmu, to dlaczego Ty miał byś tego nie zrobić ? Przecież pisałem jak....

Skoro ja wymieniłem paski bez rozmontowywania mechanizmu, to dlaczego Ty miał byś tego nie zrobić ? Przecież pisałem jak....

No właśnie, mimo wiedzy, że Tobie się udało mordowałem się z tym i nic. Może w Twoim egzemplarzu ta szczelina była większa? U mnie jest dokładnie taka, jak grubość kwadratowego paska, a nawet mniejsza, bo wchodzi on "na wcisk". I kompletnie nie wiem, jak to się może udać. Taśma klejąca za pioruna nie utrzymuje mi tego paska, opory są zbyt duże. Nie chcę zbyt mocno naciskać na koło zamachowe, żeby nie skrzywić osi, bo to był by jeszcze większy problem. No i jestem w kropce. Miałeś może serwisówkę do tego decka?

No właśnie, mimo wiedzy, że Tobie się udało mordowałem się z tym i nic. Może w Twoim egzemplarzu ta szczelina była większa? U mnie jest dokładnie taka, jak grubość kwadratowego paska, a nawet mniejsza, bo wchodzi on "na wcisk". I kompletnie nie wiem, jak to się może udać. Taśma klejąca za pioruna nie utrzymuje mi tego paska, opory są zbyt duże. Nie chcę zbyt mocno naciskać na koło zamachowe, żeby nie skrzywić osi, bo to był by jeszcze większy problem. No i jestem w kropce. Miałeś może serwisówkę do tego decka?

Nie mam serwisówki. A tą blachę możesz trochę odgiąć od koła zamachowego. Tej osi koła tak łatwo nie skrzywisz. I zrób sobie z drutu stalowego takie haczyki. W kształcie litery Y też, żebyś miał nie tylko czym ciągnąć pasek, lecz również pchać.

Ok, jutro popróbuję z tymi haczykami. Dziś jednym majstrowałem, a może faktycznie dwa będą lepsze. Naciągnę pasek na wzór procy na dwóch i jakoś pójdzie... oby :) Dzięki, Kasjel:)

Ok, jutro popróbuję z tymi haczykami. Dziś jednym majstrowałem, a może faktycznie dwa będą lepsze. Naciągnę pasek na wzór procy na dwóch i jakoś pójdzie... oby :) Dzięki, Kasjel:)

A ten sposób "na taśmę" dotyczy tylko zakładania paska płaskiego. Oczywiście że musisz mieć więcej takich haczyków. Najlepiej poświęć jakieś dwie bardzo duże agrafki....

A tam ! Pochwalę się ! Chociaż to nie na temat.....:-)

Ukryta Zawartość

Czy ma ktoś z Was taką kasetkę ? Chodzi mi o zeskanowanie i wysłanie na maila wkładki do tej kasety.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tam ! Pochwalę się ! Chociaż to nie na temat.....:-)

Zawsze podziwiałem Cię za to, że udaje Ci się znaleźć jakieś takie cudeńka - ja bym nigdy nawet nie szukał w tym dziale :)

Kasjel

Ja mam trochę tych kaset. Jak chcesz to Ci jutro zeskanuję i wyślę.

Jeżeli mógłbyś, to bardzo bym prosił. Zależało by mi na takiej w miarę białej i nie opisanej.

Dziś dostałem przesyłkę z kasetami, które ostatnio kupiłem na Allegro. Muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony bo kasetki są w idealnym stanie. A ten dwupak TDK SA, to tak jak myślałem pochodzi z lat 90-tych. I tylko ta jedna TDK SA jest współczesna, ale one też są w miarę dobrze wykonane. Cwaniaki z Allegro żądają 45zł tylko za jedną taką "Basf Chrome Maxima". A ja mam za te pieniążki trzy takie Basfy i trzy sztuki TDK :-)) Wybaczcie mi to "chwalidupstwo", ale lubię zawsze się pochwalić....jeśli cokolwiek stanie się pozytywnego :-)

To znowu ja:)

Mam problem z nakamichi zx 7.

Po włączeniu świecą się po jednej diodzie na kanał i nie chce odtwarzać.

Przewija ok, a jak wcisnę play, to swieci sie dioda, słychać silniczki, ale taśma się nie kręci.

Pomoże ktoś?

A mostek się podnosi? Może trzeba idler przeczyścić? Nagle się to stało?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

To znowu ja:)

Mam problem z nakamichi zx 7.

Po włączeniu świecą się po jednej diodzie na kanał i nie chce odtwarzać.

Przewija ok, a jak wcisnę play, to swieci sie dioda, słychać silniczki, ale taśma się nie kręci.

Pomoże ktoś?

Podobny problem miałem w Dragonie.

Wymieniłem pasek od podnoszenia bloku głowic. Był tam poślizg. Odrazu pomogło.

Idler później zaczął lekko szwankować, ale na wymianę tego elementu się nie zdecydowałem.

Bardzo trudny dostęp.

Powodzenia!

Czy ktoś może wie co to za pani śpiewa?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Z całą pewnością jest to japoński, i wydaje mi się, że znam ten głos, ale nie potrafię powiązać go z nazwiskiem. Tak na ucho to piosenka z lat 80-tych, może wczesnych 90-tych. Trzeba by przeszukiwać Youtube, na oślep.

Wysłałem zapytanie do autora filmu, może odpowie?

Edytowane przez MaciejLK

Dzięki Macieju, Dragon to jednak unikalny magnetofon, sam wygląd jest oryginalny :)

Witam po długiej przerwie...

Koledzy ostatnio kupiłem okazjonalnie chyba trzeci raz z kolei RS-B965, wcześniej użytkując RS-B100, RS-B85, RS-B905.

Do tej pory nie miałem szczęścia i kupowałem na aukcjach RS-B965 lekko styrane i rozregulowane ale ostatnio nabyłem egzemplarz na prawdę idealny...

Pisząc idealny nie mogę się już zgodzić z powszechną opinią tego kaseciaka, że nagrywa i odtwarza zbyt cyfrowo.

Owszem nagrywa tak jak jest na pierwowzorze czyli na CD lub vinylu.

Posiadam RS-B100, RS-B905 oraz szpulowe Revox C-270, PR99, Terac X-2000M oczywiście są to magnetofony (te drugie) 2-śladowe i każdy z nich uznawany w świecie muzyki za jedne z lepszych są stawiane jako wzór przestrzenności, barwy i rozdzielczości kanałów, ale pamiętajmy o jednym, że one jednak troszeczkę zmieniają barwę i przestrzeń w stosunku do pierwowzoru...Te nagrania często są ładniejsze brzmieniowo niż produkt wyjściowy, dlatego były i są używane do nagrań w pierwszej linii przed zgraniem na nośnik cyfrowy.

Jednak pamiętajmy o tym, że w czasie ewolucji magnetofonów kasetowych dążono do perfekcji polegającej na wierności zapisu co akurat Technicsowi w RS-B965 się udało, no może teraz z perspektywy czasu na nieszczęście, ponieważ Technics dążąc do minimalnych zniekształceń i wierności zapisu zapędził się w kozi róg...

Słuchacze woleli inny dźwięk niż ten bez zniekształceń, dlatego też wrócono do analogu płyty vinylowej i wzmacniaczy lampowych.

Reasumując cały temat stwierdzam, że RS-B100 gra trochę pod publikę a ten niedoceniany RS-B965 gra naprawdę wiernie.

Pozdrawiam

Edytowane przez nadzorca2

Koledzy ostatnio kupiłem okazjonalnie chyba trzeci raz z kolei RS-B965, wcześniej użytkując RS-B100, RS-B85, RS-B905.

Do tej pory nie miałem szczęścia i kupowałem na aukcjach RS-B965 lekko styrane i rozregulowane ale ostatnio nabyłem egzemplarz na prawdę idealny...

Pisząc idealny nie mogę się już zgodzić z powszechną opinią tego kaseciaka, że nagrywa i odtwarza zbyt cyfrowo.

Posiadam RS-B100, RS-B905 oraz szpulowe Revox C-270, PR99, Terac X-2000M oczywiście są to magnetofony (te drugie) 2-śladowe i każdy z nich uznawany w świecie muzyki za jedne z lepszych są stawiane jako wzór przestrzenności, barwy i rozdzielczości kanałów, ale pamiętajmy o jednym, że one jednak troszeczkę zmieniają barwę i przestrzeń w stosunku do pierwowzoru...Te nagrania często są ładniejsze brzmieniowo niż produkt wyjściowy, dlatego były i są używane do nagrań w pierwszej linii przed zgraniem na nośnik cyfrowy.

Jednak pamiętajmy o tym, że w czasie ewolucji magnetofonów kasetowych dążono do perfekcji polegającej na wierności zapisu co akurat Technicsowi w RS-B965 się udało, no może teraz z perspektywy czasu na nieszczęście, ponieważ Technics dążąc do minimalnych zniekształceń i wierności zapisu zapędził się w kozi róg...

Słuchacze woleli inny dźwięk niż ten bez zniekształceń, dlatego też wrócono do analogu płyty vinylowej i wzmacniaczy lampowych.

Reasumując cały temat stwierdzam, że RS-B100 gra trochę pod publikę a ten niedoceniany RS-B965 gra naprawdę wiernie.

Pozdrawiam

Pewnie to ten za 100 pare złotych z a..... którego zgrzytnąłeś mi sprzed nosa, aukcja trwała może z 5 minut ;P

A tak w ogole zgadzam sie z tym że rs-b965 i do tego mozna dołozyc jeszcze model rs-bx828 / 808 najwierniej kopiują CD, czasem odnosze wrazenie ze kopia jest nawet lepsza od oryginału jak dobrze skalibruje sie tasme, znowu rs-b100 i rs-b85 sa najlepsze w odtwarzaniu "cudzych" kaset.

Ale ten rs-b965 to była mega okazja - nie mogłem spac w nocy ! ;P

Pewnie to ten za 100 pare złotych z a..... którego zgrzytnąłeś mi sprzed nosa, aukcja trwała może z 5 minut ;P

A tak w ogole zgadzam sie z tym że rs-b965 i do tego mozna dołozyc jeszcze model rs-bx828 / 808 najwierniej kopiują CD, czasem odnosze wrazenie ze kopia jest nawet lepsza od oryginału jak dobrze skalibruje sie tasme, znowu rs-b100 i rs-b85 sa najlepsze w odtwarzaniu "cudzych" kaset.

Ale ten rs-b965 to była mega okazja - nie mogłem spac w nocy ! ;P

Nie wiem czy brać Twoją odpowiedź jako ironię...?

To nie jest ten RS-B100 o którym myślisz, ponieważ kupiłem go 3 lata temu za 800zł na niemieckiej aukcji, następnego kupiłem za jakieś chyba 350zł na polskiej aukcji, który sprzedałem po naprawie Słowakowi "jaroslav1" za 850zł.

Też stwierdzenie, że "Ale ten rs-b965 to była mega okazja - nie mogłem spac w nocy ! ;P" też nie wiem jak odebrać, ponieważ wszystkich rozmówców traktuję z reguły jako uczciwych i prawdomównych... a ten naprawdę stał długo na aukcji...

Edytowane przez nadzorca2

Pozdrawiam

A jeżeli nie jest to oczywiście tajemnicą, to ile taka okazja wyniosła?

Też się trochę rozglądam za 965 ale jak na razie większość to rzeczywiście rzęchy i za zbyt dużą cenę.

Pozdrawiam!

A mnie się trafiło coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ciekawe w jakim będzie stanie.

Ukryta Zawartość

Ciekawa aukcja bo w opisie napisał że jej przedmiotem są dwa RS-B727 a na zdjęciu górny to RS-B965 (!?)

To w końcu jak? Kupiłeś dwa czy jeden i wreszcie jakie? Gadałeś z gościem?

Witam szanownych forumowiczów.

Naszła mnie ostatnio chęć zakupu magnetofonu, gdyż coraz bardziej zniechęcam się do cyfrowego brzmienia, a poza tym chciałbym po prostu wzbogacic nieco swój zestaw.

Po kilku godzinnym surfowaniu po niniejszym forum oraz ebayu wybrałem sobie nastepujace top 3 :)

-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (to chyba nie jest model SD 1020, może ktoś wie jaki?)

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

Każdy z nich podoba mi sie wizualnie: marantz za otwierany panel i "szufladkę", sony za "wycieraczki" i wszystkie przełączniki, a nakamichi za ogólny design...

Na forum znalazłem pochlebne opinie o w/w modelu Sony; Nakamichi to w sumie nie jestem pewien tego modelu... marantza troche sie obawiam, bo mam cd playera (CD6003) i w sumie średnio mi się podoba jego brzmienie, ale to raczej kwestia calego systemu, a poza tym nie ma chyba sensu porównywanie kaseciaka z cdkiem...

Kusi mnie strasznie Nakamichi LX-5,to sporo wyższa półka, ale coraz bardziej przekonuje się, że lepiej warto raz, a dobrze!

Bedę bardzo wdzięczny za wszelkie produktywne sugestie; wciąż jestem początkujący amatorem sprzętu audio.

Dzięki i pozdrawiam.

Paweł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi