Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Tak trochę żartowałem z tym "Mount Everestem", pewnie "Dragon" to już wyższy model od tego ZX 7.

Ale miał bym prośbę do Was......aby każdy spróbował znaleźć zdjęcie decka, którego uważa za najlepszy na świecie i żeby umieścił jego zdjęcie.Wiem że to trudne, ale spróbujcie !

>Kasjel

To dość dobry nakam z początku lat 80-tych,jest taki nawet na allegro,ale za sporą kaskę.Za niewiele więcej kupiłem CR5,który jest deckiem młodszym jakieś 6 lat.Poza tym nie bardzo mi się podoba design czołóweczki,zresztą dragon też mnie nie zachwyca ,wolałbym CR7,który uważam jest najlepszym nakiem...

accjacek

Odpytaj Tych kolegów którzy maja ten model poczytaj albo wbij w przeglądarkę , na pewno pomogą pisało tu wielu właścicieli takiego modelu , ja ze szczerych chęci nie napisze nic więcej bo nie mam takowego modelu pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

>Kasjel

Jest wiele firm ,które miały w swojej historii wybitne modele decków.Jeżeli chodzi o sony to dla mnie najlepszym modelem jest TC-K990ES,który posiadam i się go nie pozbywam bo jest świetny.Porównuję go z nakiem CR-5 i uważam,że klasowo wcale nie odbiega od drozszego (1000 DM)kolegi,a wizualnie uwazam go za jeden z najładniejszych tego typu urządzeń na świecie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja wiem, że jest wiele firm i wiele decków.Ale o to mi chodzi, żeby stworzyć taką galerię najlepszych magnetofonów kasetowych z różnych okresów.Czasem wydaje mi się, że dany model jest najwyższy .Jednak potem okazuje się, że się myliłem.Dlatego chciał bym skorzystać z Waszej wiedzy i wreszcie zobaczyć na własne oczy, te decki które stanowiły asolutny szczyt w danym okresie czasu.

->Akism

A słuchałeś tych Naków?

Wg miłośników/pasjonatów Nakamichi właśnie te stare były lepsze od tych z końca lat 80-tych. Podobno m.in. przez gorszy transport (od serii BX oraz CR zaczęto wkładać mechanizmy Sankyo zamiast solidniejszych, własnej konstrukcji). Dużo jest także opinii o tym, że Dragon jest przeceniony i lepszy od niego jest np ZX-9. A CR-7 nie zalicza się do samego topu tej firmy. Oczywiście lepiej samemu posłuchać ale myślę, że opinie te należy brać na poważnie.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

>accjacek, 11 Cze 2007, 20:24<

Na czym to uszkodzenie polega bądz jakie są objawy? Co do nagrywania to są zasady ogólne. Poziom nagrywania dla początkujących w tej dziedzinie najlepiej ustawiać na ok 70 -90 % wartości max. sygnału. Uniknie się wówczas niepożądanego przesterowania. Można o ile w tym magnetofonie jest automatyczny poziom zapisu to można od tego rozpocząć zabawę. Prawdopodobnie też posiada rozróżnienie rodzaju kasety ( Normal, CrO2, Metal). Jeżeli nie to należy wybrać przełącznikiem rodzaj taśmy. Pozniej można eksperymentować z BIAS . To tak króciutko.

>Sz@tynbury

Nigdy nie słuchałem dragona,ale jestem zdania,że jego cena wynikała bardziej dzięki zastosowaniu nowatorskiego reversu niż z możliwości fonicznych.Podejrzewam,że CR7 nie brzmi gorzej,a nawet lepiej-jednak bardziej ufam stabilnej kieszeni.Co do CR7 to różni się on od CR5 regulacją skosu głowicy(o ile dobrze pamiętam),a co do brzmienia to miałem okazję go posłuchać,ale było to dawno temu kiedy mogłem go porównywac z pewexoskimi technicsami:).Co do zastosowanego transportu w serii CR i BX to nie slyszałem negatywnych opinii na ich temat.Fakt są troszkę głośniejsze od współczesnych,ale ten typ tak ma....Być może naki z początku lat 80tych są lepsze,ale powszechnie wiadomo,że szczyt popularności firma osiągnęła w końcu lat 90tych,gdzie rasa audio chwaliła pod niebiosa nawet proste modele naka.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Panowie jeden kanał mi w decku zdechł,rano jeszcze dzialal.Tzn jest delikatnie przesterowany dzwięk bardzo cicho(jakieś -30dB).Kable i inne proste duperele sprawdziłem.Sprawdziłem też czy kanały działają tak prymitywnie dotykając plus przy głowicy i oba łupią identycznie.Mogła mi paść głowica??jest to zwykła głowica.Drugi kanał gra normalnie.

Korwin, 28 Kwi 2006, 11:50

>Myślę, że tak: należy zmatować gumową rolkę dociskową przy wałku sterującym [ [ a jeśli jest

>sparciała wymienić]

Korwin dzięki za podpowiedź. W niedzielę rano na wolumenie, za całe trzy zety, nabyłem dwie rolki najbardziej zbliżone gabarytowo do mojej. Od południa do późnego wieczoru deck nie stygł. Szaraczek ten mój TC-K415 przy niektórych występujących w tym wątku, ale frajdę mam naprawdę wielką wyciągając z szafki zapomniane dawno taśmy CC. :-)

Pozdrawiam.

BRob.

P.S.

A jak jeszcze poczytam zaprzyjaźniony wątek o szpulowcach to przytargam ze strychu od rodzinki mojego M 2405S. :-)

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Może nie powinienem ale zmostkowałem obydwa plusy przy głowicy i wtedy dżwięk leci z obydwu kanałow(tzn jednego sprawnego rozchodzi się na obydwa kanały).Wszystko na głowice wskazuje,ale nigdy w taki sposob uszkodzonej nie widziałem czy to możliwe?

Oglądałem ten model w necie.Jest to już bardziej nowoczesny model......ale i tak zapytam, czy wewnątrz jest mechaniczny przełącznik zapis/odczyt ??? Pewnie nie ma.......a głowica jest typowa, uniwersalna ?

V-savage, 11 Cze 2007, 22:22

Wg mnie wygląda na uszkodzenie cewki głowicy jednego kanału. Może nie być to jej spalenie lecz powstała przerwa między uzwojeniem cewki a końcówką lutowniczą. W tym przypadku element do wymiany.

Aaaaa.....to chyba jednak będzie przełącznik zapis/odczyt.Spryskaj "kontaktem uniw." i po bólu.Jak nie masz to użyj WD 40, tylko nie przyznawaj się że ci go poleciłem :-))

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Zaraz się upewnie ale ostatnio jak do niego zagladałem to nie przypominam sobie zebym widziałw nim przełacznik od zapisu na 99%nie ma.A głowica uniwersalna,zwykła jak w jakiejs miniwieży.Moze jakieś styki.Zaraz go na organy rozbiore:)

Jeżeli nie ma przełącznika, to padło uzwojenie w głowicy.A głowica jeśli jest zwyczajna, to z wymianą może nie będzie problemu.Kup "Alpsa", wlutuj i pozostanie ci tylko regulacja elektr.

Rozbiera się dziewczynę a magnetofon należy najpierw potraktować na stykach i potencjometrach KONTAKTEM PR wyłączyć z sieci pomerdać pokręcić czym się tylko da i co zostało spryskane włączyć i jeśli pomogło to się cieszyć a jeśli nie należy szukać tak zwanego zimnego lutu, bo to może być przyczyną.

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi