Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

"Gardenus"- w moim są niestety stare oryginalne elektrolity.Pewnie wymiana ich przyniosła by jakąś poprawę.

Ale wydaje mi się, że gra OK.Więc dam sobie z tym spokój.Zresztą to bardziej mój okaz kolekcjonerski, a nie do grania.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Kasjel

E tam.Takie zdobycze :P.Ja sobie siedzę na lekcji fizyki wygladam za okno na smietnik i z niedowierzaniem patrze kilka razy i widze tylna klape 2405.Wyrwałem na przerwie pod smietnik a tam 2405!!!W czarnej obudowie takiej jak moj z pojedynczym wskaznikiem szedł na rzez!!Myślałem ze umre.Wyrwałem do ciecia on mi to przechował a zaraz po lekcjach odebrałem sprzet za Absolwenta.2405 jak kazdy inny,ale ja tam zagladam a to nowka!!Stał w szkonych piwnicach 20lat robiono porzadek i go wyrzucili.Akurat gdy po niego przyszedlem to podjechala smieciara normalnie az ciarki czlowieka przechodza.800 osob wyobraz sobie i nikt go nie zauwazyl moze nie chcial.Na dodatek wożny dorzucił mi gramofon unitra artur tez 100% sprawny.Ale bez łez sie nie obylo bo powiedział,że 3 takie 2405 poszly na smieci stan idealny.Żebym wiedział cholera za darmo bym komus dał nawet Tobie wyslal ze 2 egzemplarze :).Takie rzeczy dziś się robi ze sprzetem.Ech az zal du..e sciska.

V-savage, 12 Cze 2007, 23:39

W torze prowadzenia jeżeli sa zbyt przetarte tulejki prowadzące to zluzuj je trochę i obróć starczy na następne 20 lat. Głowicę mam nową - mogę podratować.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ja akurat paski mam ok.Często trafiają mi się w innym sprzęcia typu odtwarzacz video,który idzie pod noż.

A jak już mówimy o szpulowcach.To czy szpule są nadal produkowane??Jak tak to gdzie je nabyć?

V-savage, 12 Cze 2007, 23:46

>To czy szpule są nadal produkowane??Jak tak to gdzie je nabyć?<

Wymiataj resztki nowych z ALLEGRO lub mało używane ja w ten sposób sie zaopatrzyłem

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Gardenus

Tzn. nie ma szkoda.Allegro wiem,ale miałem nadzieje że gdzieś jeszcze jakiś BASF czy MAXELL nie poddaje się i produkuje.To forum mnie pochłania,zajob mi się strasznie szybko rozwija.

Dobranoc

Pozdrawiam

Kasjel, 12 Cze 2007, 23:27

Z okazu kolekcjonerskiego możesz mieć złom jak zaczną wylewać się elektrolity.

Mój wyciąga 18,5 kHz po moim remoncie .

Warto więc trochę podziałać.

Nie jestem do końca pewien ale cr-4 jest to prawdopodobnie wersja na 110V. Były też Naki z literką A chyba na Australię.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Witam ponownie kolegów. Mam takie pytanko - czy nie znacie jakiś polskich stron z instrukcjami do kupienia magnetofonów Pioneer z lat 80 i 90tych? Szukam instrukcji do modelu CT-S710 (ma wspólną instrukcję z CT-S910), ewentualnie może ktoś z Was ma takową u siebie w wersji elektronicznej lub papierowej i by odpłatnie skserował lub sprzedał?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich!

Oto mój Alpine AL-85

Ukryta Zawartość

post-5308-100000114 1181744408_thumb.jpg

post-5308-100000115 1181744408_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

=>gotyk1ą

Szukaj instrukcji na elektrodzie lub ''Gardenus'' poleca KLAR tam możesz nabyć instrukcje i to serwisową.

Kilup, 13 Cze 2007, 16:20

>Witam wszystkich!

>Oto mój Alpine AL-85

Skąd dorwałeś to cacko,też na takiego poluje,ale na naszym allegro chyba go nie zastanę.NOrmalnie oczopląsu dostanę.Jest piękny!!

Wg mnie wszystkie magnetofony z najlepszych lat 80tych i pocz. 90tych, które przeżyły do dziś są w stanie co najwyżej dobrym, bo kupując nawet najlepsze Sony ES , Pioneery z fortepianowym lakierem na froncie , Akai czy jakieś nakamichi to są tu używki które odtwarzały i nagrywały kilometry kaset, ja traktuje je jako "nachodzie" ale raczej do postawienia i napalania się jakie to piękne i wspaniałe (ot czasem zapodanie jakiejś kasetki do odtworzenia lub nagrania co by sie mechanizmy nie zastały:), niż żeby kazać im pracować tak jak za dawnych lat "młodości". W magnetofonie cała ta mechanika zużywa się niemiłosiernie na przestrzeni lat, tworzą się luzy, wyrabiają zebatki itd. To wg mnie główna wada decków

Bez przesady,gdyby te mechanizmy były takie delikatne nie pracowałyby po 20lat...bezawaryjnie.Wczoraj nagrywałem sobie kasetki i twierdzę,ze magnetofon jest świetnym elementem zestawu audio.Jakość nagrania na dobrym nośniku nie odbiega od oryginału,mało tego jest nawet przyjemniejsza w odsluchu.Należę do pokolenia 40-sto latków i dodatkowo czerpię wiele przyjemności z samej procedury nagrywania.Wiem,że nie jest to zabawa tania,ale nie trzeba kupować kaset po 50zł jak to często sobie winszują co poniektórzy.Ja zrobiłem sobie zapasik ok.150 kaset TDK SA,które nabyłem nowe po 5zł/szt.są to b.dobre nośniki,które zadowolą każdego audiofila...

akism

Zgadza się nasze maszyny maja po 20 i więcej lat mój dual 844 wymagał większego remontu ale śmiga ze miło,

Czego nie powiem o wspaniałych maszynach DVD , nowoczesnych niby mając Dvd ze średniej półki za około1200zł nie wiedziałem że można go zarżnąć na śmierć po 1,5 roku!!!! skandal

Dlatego moje magnetofony mając więcej mechanizmów niż takie DVD są dla mnie lepszym żródłem niz nie jeden z tak zwanej nowoczesnej linii sprzęt

Posiadam Patefon zacny wiekiem ze 120 lat Pailard , muszę tylko mały problem obejść ze sprężyną mam wiele płyt bardzo starych zamierzam w zimę zająć się zgrywaniem , jeszcze tylko muszę zapytać , tutaj Przyjaciół czy lepiej zgrywać przez dwa mikrofony czy jakimś innym sposobem .

W każdym razie wiele pracy z tym będzie ale warto dla takich płyt:)))

Może już na szpulowym :)))

audiomagia.blogspot.com

Jest mi niepomiernie przykro, ale u mnie 30-letnie magnetofony mam na myśli UHER-y pracują dzień w dzień od kilku do kilkunastu h/24 cyfrowe łajna typu MD HD czy Flasch dawno by padły, mam analogowe uszu i cholernie nie lubię sinusa obgryzionego przez pijanego zająca jak główka kapusty. Nie narzekam na jakoś zapisu mam magnetofon UHER REPORT 4200 Monitor na którym jest tylko Nagra a nad Nagrą Pan Bóg.

Pozdrawiam

Zbyszek

Dobry magnetofon bedzie grał i drugie 20 lat,wszystko zależy jak sie nim zaopiekujemy,ja eksploatuje bez litości :) i np Pioneery wyższych serii mają mechanizmy "nie do zajechania" głowice też nie do zdarcia,jeżeli nie padnie silniczek a magnetofon od czasu do czasu nasmarujemy to bedzie grał i grał.O paskach nie wspominam bo łatwo je kupić.

Silniki w Uherach Report i Uherach Cr- są jak silniki w TIR-ach systemy stabilizacyjne obrotów mają w sobie tyle elektroniki ile nie posiada średniej klasy magnetofon przenośny 4000 mają bardzo przejrzysty montaż a wszystkie CR-y są modułowe składają się z płyty matki i kart na wielowtykach, nie ma tam ani jednego scalaka czy tranzystora krzemowego tylko same germanowe o wyjątkowo niskim poziomie szumów i silnym wzmocnieniu.

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi