Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Do 55WB

Od dwuśladów i wielośladów największe doświadczenie ma Lech 59 i Muls od magnetofonów studyjnych klasy Ferrograph Ravaglja od Nagry Kilup, ja jestem jako tako znającym się na UHER-ach REPORT i CR- w takim stopniu w jakim jest mi to potrzebne do wykorzystywania praktycznego Ich możliwośći.

Ponieważ jestem dysgrafikiem i dyslektykiem magnetofon jest poprostu częścią składową mojego organizmu i traktuje go na równi z własnym węchem, wzrokiem czy słuchem

Pozdrawiam

Zbyszek

Przesyłam foty tego decka z pytaniem o to gdzie jest ta śrubka regulacji prędkości obrotów. Jak zobaczyłem w środku to mnie zniechęciło trovche - nie widze tam żadnej śrubki koło silnika

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15888-100009238 1183391759_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Nagrywam te szpule,ale ten magnetofon mnie denerwuje.Jaka by szpula nie była czy to z VHS'a czy też nie to wnosi mi jakieś zniekształcenia w pewnej części pasma.Prądem podkładu regulowałem,niski poziom zapisu też nic nie zmienia.Nagrywam przez amplituner, dokładnie wyjście słuchawkowe,bo z rec out wychodzi za duży sygnał(tak samo bezpośrednio z CD),a na wyjściu słuchawkowym mogę ustawić tak żeby bylo ok.Nie wiem jak zlikwidować te zniekształcenia i czym są wywołane?Napewno sygnał nie jest za wysoki bo różne ustawienia sprawdzałem.

V-savage, 2 Lip 2007, 18:18

Domyślam się ,że chodzi o któryś z Twoich M 2405.

W które wejście masz podłączony kabel do magnetofonu czy nie przypadkiem w mikrofonowe ?

Takie nasunęły mi sie wątpliwości.

Pozdrawiam

Eeeee...no, takiego błędu to by nie zrobił !

"V-Savage"- czy używasz przejściówki "chinch/DIN" ??? Jeśli tak, to niestety wiele magnetofonów nie toleruje takiego połączenia podczas nagrywania.M 2405S ma same`DIN,y więc wzmacniacz musiał by mieć również takie gniazda.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Onkyo Integra TA 2570 to wyborny deck - w zasadzie ma jedna jedyna wade: brak recznego dostrajania biasu. Na dobrych drogich kasetach dzwiek jest wyborny. Wlasnie zmierzylem w swoim egzemplarzu pasmo przenoszenia za pomoca plyty testowej (oryginalnej) z nagranymi samplami czestotliwosci i wynik jest znacznie lepszy niz w Pioneerze CT 939mkII i Akai GX 75mkII ktore mialem (wszystkie sprawne w stanie idealnym). Mimo tego ze Pioneer podawal 22 czy 23khz a Akai 21khz a Onkyo tylko 20khz to wlasnie TA 2570 ma najmniejsze problemy z zarejestrowaniem skrajnego pasma na plycie czyli 20khz. Pomijam fakt ze Onkyo gra jasniej z lepszym basem i bardziej przestrzennie. No i teraz pytanie: za jakis czas bede mial znow kase na zakup nowego decka. Myslalem o Sony ES Pioneerze 920 lub 959 czy nizszym modelu Nakamichi. Zalezy mi na jasnym dzwieku z dobrym basem i przestrzenia jak w Onkyo tyle ze recznie regulowany bias i kalibracja. Co o tym powiecie? Pozdrawiam. Rafal

nie ma tam niestety żadnej śrubki która by wyglądała na taką do regulacji, a opisanej to wogóle żadnej tam nie ma, jestem zrezygnowany bede musiał taszczyć do serwisu bee

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gotyk1, 2 Lip 2007, 20:22

Jesteś "w domu" to tutaj we wskazanym przez ciebie otworze znajduje sie regulacja. Zaizoluj śrubokręcik delikatnie włóż do środka wyczujesz tam płaskie wgłębienie i minimalnie w prawo ,sprawdz czas i ponów jeżeli czas jeszcze nie jest zgodny.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

CHolera piszę ten wpis już któryś raz ciągle coś mi się kasuje ech!

Więc krótko.Wejść nie mylę spokojnie(podpinałem pod wejście na radio).Amplituner jest nowy ma zbyt duże wzmocnienie na wyjściu Rec Out(do nagrywania dla deck'ow) więc podpinam się pod wyjście słuchawkowe jak pisałem wtedy mogę regulować wzmocnienie.Dźwięk ze źródła na magnetofonie jest prawidłowy,ale po nagraniu podbija pewną część pasma.Także np. werbel w perkusji jest nienaturalny,wyeskponowany,chwilami przesterowany.I tu jest problem.

farad, 2 Lip 2007, 20:15

>Trzeba nagrywać przez wejscie na gramofon krystaliczny, ma ono mniejszą czułość. piny 5 i 3 w

>gniezdzie din

Jak farad dobrze zauważył wejście na gramofon ma mniejszą czułośc,spróbuje na nim,na ten pomysł nie wpadłem poprostu.Dzięki za radę,ale jak nie pomoże to nie wiem.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Wąski musi być bardzo wąski z zestawu zegarmistrzowskiego najlepiej.Ale wcale nie musi tam być podkówka!Ja w umarłym dziś Onkyo miałem otwory i nic tam nie było poza płytką silnika(żeby ktoś nie mówił iż bredzę to rozbierałem ten silnik)!Bo regulacja znajdowała się na płycie głównej,więc nie pchaj na siłę tego śrubokrętu żeby czegoś nie uszkodzić.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Wąski musi być bardzo wąski z zestawu zegarmistrzowskiego najlepiej.Ale wcale nie musi tam być podkówka!Ja w umarłym dziś Onkyo miałem otwory i nic tam nie było poza płytką silnika(żeby ktoś nie mówił iż bredzę to rozbierałem ten silnik)!Bo regulacja znajdowała się na płycie głównej,więc nie pchaj na siłę tego śrubokrętu żeby czegoś nie uszkodzić.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Gość V-savage

(Konto usunięte)

do Gotyka

V-savage,

Pożycz od znajomego starszy amplituner bądz tuner w wyjściem DIN i podłącz do magnetofonu sprawdz wówczas będziesz pewny co jest "grane". Wyjście słuchawkowe może zniekształcać bo to w większości rozwiązań moc stopnia końcowego redukowana rezystorami.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Gardenus

To chciałem usłyszeć właśnie tak myślałem,że to kompatybilne nie będzie chociaż może.NIe muszę pożyczyć mam Amatora2.Ale ja chce z płyt zgrywać to jak to zrobić?

POzdrawiam

gotyk1 w tym decku nie reguluje się obrotów w silniczkó tylko na płycie i trzeba mieć miernik żeby zmierzyć dokładnie nie pamiętam ale widziałem jak to serwisant robił

V-savage, 2 Lip 2007, 21:17

Z kompa ( CD) na M2405 ( mam) tez można lecz u mnie wysokie były nieciekawe przed zmianą karty dzwiękowej........ nie było rewelacji.

Kup lepsza kartę lub Odtwarzacz CD dobrej klasy .

Ja dla kopiowania z CD na taśmę kupiłem komplet SONY (zestaw w "o mnie ") i teraz nie mam problemów.

Jeżeli chcesz szczegółów to pisz na PW.

Pozdrawiam.

Witam. Próbowałem znależć tam pod gąbką jakąś śrubkę niestety nie wyczułem a głębiej boję się pchać śrubokręt. Niestety nie znam się na tym ale mam na tyle zdrowego rozsądku żeby nie robić nic na siłę. Dziękuję kolegom z forum za okazaną pomoc, yogi1 podał mi adres do dobrego serwisanta decków z okolicy mojego zamieszkania więc nie będzie problemu z tym naregulowaniem - muszę się tylko poprostu wstrzymać na ok miesiąc bo narazie nie mam czasu za tym latać. Może faktycznie ten deck ma regulację tak jak yogi mówi. Ten deck nalezy do tej serii co ten 620 - tyle ze ten z ktorym mam problem to 710

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Discomaniac71

Miałem już TA-2570 i Akai GX-75.Onkyo robi chyba najlepsze nagrania z nich(to chyba zasługa tej szerokiej sceny),ale bas,tu palma pierszeństwa należy do Pioneera CT-939 i wyższych.Ponadto Pioneer ma zdecydowanie najmniejsze szumy z tych trzech decków.Kupiłbym też Sony TC K 970 ES dla porównania ale drogi jest.

• Pokaż nowe odpowiedzi