Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak widać topologia układów GX-32 oraz GX-67 jest trochę podobna. Wydaje mi się, że ten deck był bazą do dalszych ulepszeń. Na przedostatnim zdjęciu widać wyblakłe ślady na obudowie. Zastanawiałem się co to mogło być? Maty wytłumiające? Na ostatnim zdjęciu widać na chassis naklejony materiał, tłumiący drgania obudowy. Prawdopodobnie było tego trochę więcej tego materiału, ale w skutek "napraw" został on wyszarpany. Wymieniany był potencjometr balansu na polskiego telpoda, wlutowany był tak, że lepiej nie mówić. Wszystkie luty w magnetofonie zostały odświeżone. Na koniec wykonałem drobną konserwację mechaniki+regulacja skosu głowicy. Poprzednicy dużo na tym decku nagrywali, bo przycisk REC jest prawie tak samo zurzyty jak PLAY. POZDRAWIAM:)

Dla ścisłości - elektryczne zamykanie kieszeni kasety miały nie tylko Technicsy z serii RS-BX, ale także najwyższe, ostatnie modele RS-B: 765 i 965 (i 755 chyba też?). I wszystkie dwukasetowe z ostatnich serii.

Ale oczywiście moja uwaga o ostrożności dotyczyła wszystkich magnetofonów z elektrycznie zamykaną kieszenią, nie tylko Technicsów - co prawda mają one chyba jakieś zabezpieczenia przed uszkodzeniem mechanizmu w przypadku problemów z zamknięciem kieszeni, ale lepiej nie eksperymentować, a można np. przytrzasnąć nie tylko palce, ale i patyczek którym się czyści, itp. Szkoda coś zepsuć w tak głupi sposób. A ja trochę nie wierzę w solidność tych mechanizmów.

MaciejLK, 6 Lut 2009, 12:43

>Ciekawe, kto jest producentem mechanizmu w GX-32. Główny silnik jest na pewno firmy Mabuchi.

Podczas konserwacji nie dopatrzyłem się producenta. Być może jest to konstrukcja Akai.

RAF

Widzę, że wyprzedono mnie ze zdjęciami też posiadam przecież GX-67 i GX-32.

Ale topologia jest tylko troche podobna mniędzy nimi.

Przedweszystkim warto się przyjrzeć płytce. GX-67 posiada zupełnie inne uklady dolby, naprawdę wysokiej klasy bo stosowane m.in. najwyższych seriach Pioneer reference, Sony ES, czy Denon.

W GX-32 jest inna kostka, dodatkowo uniwersalna. Bo w GX-67 są osobne do odczytu i zapisu.

Podobnie troche różnica z operacyjnymi.

Jednak największą dyskwalifikacją jak już toczyła się wcześniej dyskusja, to wszystko w GX-32 zasilane jest wspólnie z jednej szyny niesymetrycznym napięciem. Wbrew zalaeceniom z not katalogowych.

Chociaż sam muszę przyznać, że Akai pokazało klase, bo brzmienie przy tych rozwiązaniach jest i tak b. dobre !

żółwik, 6 Lut 2009, 13:01

>RAF

>

>Widzę, że wyprzedono mnie ze zdjęciami też posiadam przecież GX-67 i GX-32.

>Ale topologia jest tylko troche podobna mniędzy nimi.

>

>Przedweszystkim warto się przyjrzeć płytce. GX-67 posiada zupełnie inne uklady dolby, naprawdę

>wysokiej klasy bo stosowane m.in. najwyższych seriach Pioneer reference, Sony ES, czy Denon.

>W GX-32 jest inna kostka, dodatkowo uniwersalna. Bo w GX-67 są osobne do odczytu i zapisu.

>Podobnie troche różnica z operacyjnymi.

>

>Jednak największą dyskwalifikacją jak już toczyła się wcześniej dyskusja, to wszystko w GX-32

>zasilane jest wspólnie z jednej szyny niesymetrycznym napięciem. Wbrew zalaeceniom z not

>katalogowych.

>Chociaż sam muszę przyznać, że Akai pokazało klase, bo brzmienie przy tych rozwiązaniach jest i tak

>b. dobre !

Czy w swoim GX-32 masz również takie wyblakłe miejsca na wewnętrznej części pokrywy?

Nie, nic takiego nie mam

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

MaciejLK, 6 Lut 2009, 12:40

>Dla ścisłości - elektryczne zamykanie kieszeni kasety miały nie tylko Technicsy z serii RS-BX, ale

>także najwyższe, ostatnie modele RS-B: 765 i 965 (...)

No racja, czasem już się sam w tych wszystkich modelach zaczynam gubić. :)

Pisząc o serii RS-B miałem na myśli swoją serię czyli RS-B705 i 905, zapominając, że po niej były jeszcze przecież RS-Bx65, gdzie właśnie w najwyższych modelach miało już zastosowanie elrktryki przy mechanizmie otweirania/zamykania kieszeni. Tak więc chłopaki na paluchy trzeba uważać w modelach z elektryką. Osobiście nie jestem zwolennikiem wspomagania elektrycznego w przypadku kieszeni kasety. Jakoś "manual" bardziej do mnie przemawia. Za to między innymi kocham RS-B705. Wszystko manualne do granic możliwości, nawet wybór rodzaju taśmy wciskany przyciskiem z palucha. :)

żółwik, 6 Lut 2009, 15:40

>A czy twój magnetofon nie był po jakiś większych "przejścach".

>W jakim stanie go nabyłeś ?

>

>Naprawdę trudno powiedzieć...

Nie wiem czy pytanie skierowałeś do mnie, ale odpowiem:) Magnetofon działał po wyjęciu z opakowania, jednakże zawsze zaglądam do takiego sprzętu w celach poznawczo-konserwacyjnych. Od razu w oczy rzucił się potencjometr balansu, dorabiany kabel sieciowy oraz te dziwne ślady na obudowie.

Doskonały magnetofon.

Ale temat może być nie do "przejścia"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Radmar. Mam do kilku miesięcy czarną Yamaha K-1020. Czekam na servisówkę. Paski to nie problem. Gorzej z rolkami dociskowymi (pinch roller). Stara guma to nie wino. Mója wciąga taśmy metalowe typ IV. Nie mogę sobie poradzić. Z innymi nie ma problemu. Nagrywam ostatnio na chromie bez Dolby.

Instrukcja tego świetnego cassette decka jest do pobrania w pdf, ale nie pamiętam strony. Można ją znaleźć łatwo w googlach. Pozdrawiam entuzjastów sprzętu Yamaha.

Ciekawe co się stało, że facet wysprzedaje całą swoją kolekcję.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

V-savage, 6 Lut 2009, 21:21

>potencjometr do gx32 mam oryginalny jakby coś

Dzięki, ale ten potek siedzi w balansie, więc bardzo w torze nie bruździ. Dobrze zaprojektowany sprzęt nie jest tak wrażliwy na jakość komponentów.

>Ciekawe co się stało, że facet wysprzedaje całą swoją kolekcję.....

>

Ukryta Zawartość

Kasjel to nie kolekcjoner to zwykły handlarz

A ten NaK miał kochanego właściciela..

Ukryta Zawartość

Ocasek, 6 Lut 2009, 19:30

>Doskonały magnetofon.

>

>Ale temat może być nie do "przejścia"

>

>

Ukryta Zawartość

Co trzeba robić żeby doprowadzić do takiego stanu sprzęt!!?

Ukryta Zawartość

Jak widać znaleźli się tacy, którym nie straszna taka dewastacja.

Ale ja właściwie w innej sprawie.

Pisałem kiedyś, że coś mi w moim Denonie burczy. Nie jest to głośne, ale przy odkręceniu [output level] na 3/4 wyraźnie słyszalne. Uziemienie sprawdziłem - jest wszystko jak należy. Zastanawiam się czy możliwe, żeby padnięte kondensatory w zasilaczu (2200uF/16V - 2szt.) przepuszczały 50Hz z sieci ? Częstotliwość "na ucho" się mniej więcej zgadza. Czy wystarczy wymienić tylko te, czy trzeba wszystkie w okolicy (kilka szt. z małymi pojemnościami). Kupiłem na razie jakieś najtańsze kondy, żeby podmienić i zobaczyć ale mam obawę czy silniczek też może dawać podobny efekt i czy może przy jego zasilaniu trzeba by co nie co podmienić na nowsze ? Deck jest z 1986.

A przy okazji pochwalę się moim patentem na kasowanie taśm. Mojemu poczciwemu MDS-owi (wersja na Francję) odlutowałem kabelki od głowicy odczyt/zapis, w ten sposób głowica kasująca robi to co do niej należy a głowica odczyt/zapis niczego nie nagrywa i spełnia funkcję jedynie stabilizacji prowadzenia taśmy. Ze zdjętą całkowicie głowicą niektóre delikatne taśmy (np. SONY XR-metal 90) jeździły po całym torze jak pijane. Poziom szumów tak skasowanej taśmy jest niższy niż normalnie a głowica jest na tyle szeroka, że raczej nic nie zostaje po poprzednim nagraniu. Dodatkowo, nie wiem czy słusznie, ale wciskam zawsze guziczek korekcji na pozycję [METAL], bo jak mniemam, prąd kasowania powinien być wtedy większy niż dla poz Cr02 i ferro.

Próbowałem skombinować cewkę ale jak dotąd mam tylko taką malutką zasilaną z sieci 230V, co ma 5VA i prawdę mówiąc większy efekt uzyskałem przykładając do kasety magnesik (taki z wieszaczka na lodówce). Ile VA powinna mieć taka cewka, żeby można było kasować taśmę przykładając na powiedzmy 30-60 sek.

Czy taką cewką z włożonym prętem z miękkiej stali, można też pobawić się w rozmagnesowanie głowicy i wałków ? Jaka moc była by potrzebna w takim demagnetyzerze ?

I jeszcze jedno pytanie. Jak działają demagnetyzery do np. śrubokrętów dla elektroników. Kosztuje to kilka złotych i wygląda dosyć skromnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi