Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Tu był ręczny demagnetyzator poszedł za bardzo niską cenę, mam 2 ręczne i nie zamieniłbym ich na taką kasetę tdk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jeckylandhide, 2 Mar 2009, 13:22

>az sprawdzilem wymiary "wejscia" na glowice - wszystko standardowe jak w kasecie (...)

jeckylandhide, świetnie, że zamieściłeś tak dokładne zdjęcie. Na tym pierwszym widać jak jest wyprofilowane wnętrze tej kasety. Dokładnie widać, że profil jest przygotowany pod tzw. głowicę uniwersalną, czyli kaseta ta jest niejako dedykowana do magnetofonów dwugłowicowych.

Z magnetofonami trzygłowicowymi jest w tym przypadku troszkę inaczej. Głowica w trzygłowicowym magnetofonie wygląda nieco inaczej, jak - to każdy wie. Stąd zapewne to przeświadczenie, że używanie tych kaset może być ryzykowne w magnetofonach trzygłowicowych, choćby wymienionego wcześniej Akai czy Pionnera. Jednak przecież większość z nas je stosuje i również działają świetnie.

Ja natomiast jestem zwolennikiem demagnetyzera ręcznego typu "pałąk", bo oprócz samej głowicy można przy tej okazji zdemagnetyzować cały tor przesuwu taśmy.

Opis funkcji magnetofonu przetłumaczony chyba przez google :)) Sam deck wygląda świetnie ale odstrasza trochę wygląd toru przesuwu taśmy a w szczególności rolka dociskowa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwsze zdanie czytac: "Przedmiotem aukcji jest uzywany w 100% " czy "w 100% Wysokiej klasy"??

:D

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Witam

Kto z Panów zna się na magnetofonach SONY. Właśnie przytrafiła mi się niespodzianka z deck-iem tej marki. W sumie to niski model ale odtwarza bardzo przyjemnie i jak do tej pory był wyjątkowo bezawaryjny. Paski są OK, taśmę odtwarza od początku do końca, przewija, nagrywa, ale wszystko działa przez kilka minut od włączenia bezbłędnie. Jednak to co się teraz dzieje przekracza wszelkie granice cierpliwości. W miarę upływu czasu słuchania znikają kolejno podświetlenia funkcji na wyświetlaczu, a także nie działają żadne przyciski, nawet sieciowy. Aby wyłączyć odtwarzanie muszę wyjąć wtyczkę z kontaktu i włączyć ponownie. Co to może być za usterka i może ktoś miał podobny przypadek? Proszę o jakąś pomoc co można zrobić aby usunąć usterkę? Jeszcze raz przypomnę - mimo tej usterki, odtwarza kasetę od początku do końca i w idealnej jakości.

Dziękuję za ewentualną pomoc. Model SONY TC-K520 ( 3 silniki, dwie głowice, HX PRO, dolby B/C, scan, memory, timer itd.)

Pozdrawiam

hardeol, 2 Mar 2009, 22:45

>Opis funkcji magnetofonu przetłumaczony chyba przez google :)) Sam deck wygląda świetnie ale

>odstrasza trochę wygląd toru przesuwu taśmy a w szczególności rolka dociskowa.

>

Ukryta Zawartość

Cytat z tej aukcji:

# Szefowie

* 2 Kierownik projektu

Normalnie do łez się uśmiałem. :)

Ukryta Zawartość

DIBUNIA, 2 Mar 2009, 23:39

>Witam

>Kto z Panów zna się na magnetofonach SONY. Właśnie przytrafiła mi się niespodzianka z deck-iem tej

>marki. W sumie to niski model ale odtwarza bardzo przyjemnie i jak do tej pory był wyjątkowo

>bezawaryjny. Paski są OK, taśmę odtwarza od początku do końca, przewija, nagrywa, ale wszystko

>działa przez kilka minut od włączenia bezbłędnie. Jednak to co się teraz dzieje przekracza wszelkie

>granice cierpliwości. W miarę upływu czasu słuchania znikają kolejno podświetlenia funkcji na

>wyświetlaczu, a także nie działają żadne przyciski, nawet sieciowy. Aby wyłączyć odtwarzanie muszę

>wyjąć wtyczkę z kontaktu i włączyć ponownie. Co to może być za usterka i może ktoś miał podobny

>przypadek? Proszę o jakąś pomoc co można zrobić aby usunąć usterkę? Jeszcze raz przypomnę - mimo tej

>usterki, odtwarza kasetę od początku do końca i w idealnej jakości.

>Dziękuję za ewentualną pomoc. Model SONY TC-K520 ( 3 silniki, dwie głowice, HX PRO, dolby B/C, scan,

>memory, timer itd.)

>Pozdrawiam

Prawdopodobnie zimne luty, bądź awaria układu resetowania procesora.

Radmar, 3 Mar 2009, 08:36

>hardeol, 2 Mar 2009, 22:45

>

>>Opis funkcji magnetofonu przetłumaczony chyba przez google :)) Sam deck wygląda świetnie ale

>>odstrasza trochę wygląd toru przesuwu taśmy a w szczególności rolka dociskowa.

>>

Ukryta Zawartość

>

>

>Cytat z tej aukcji:

>

># Szefowie

>* 2 Kierownik projektu

>

>Normalnie do łez się uśmiałem. :)

Rolkę to chyba była czyszczona alkoholem, bądź też czymś podobnym. W serwisie widziałem dużo tego tak wyglądających rolek. Opis aukcji jest nie do pobicia. Nagroda debila roku gwarantowana:)

Ukryta Zawartość

Witam RAF

A jak zimne luty to w którym miejscu ? Tak myślę, że to raczej by było to. Jak psiknąłem Kontaktem 60 to całą godzinę chodził bezawaryjnie i wyświetlacz był prawidłowo zasilany i funkcje działały.

Jak mogę sprawdzić przyczynę?

PS.

CIEKAWA OFERTA - TAKŻE CENOWO

Ukryta Zawartość

POZDRAWIAM

Ukryta Zawartość

yogi1

a jak z pasmem tego modelu CT-777 ? Pamiętam to nie należał do tak dobrego jak CT-757 przynajmniej dźwiękowo wydawał mi się trochę mniej dbały o szczegóły. A na Dolby S nigdy mi nie zależało choć chciałem zawsze porównać z dbx -em w Technics-ach.

Jeżeli chodzi o pasmo to miały takie same parametry.

Ukryta Zawartość

post-19877-100001710 1236158780_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DIBUNIA, 3 Mar 2009, 21:34

>Witam RAF

>A jak zimne luty to w którym miejscu ? Tak myślę, że to raczej by było to. Jak psiknąłem Kontaktem

>60 to całą godzinę chodził bezawaryjnie i wyświetlacz był prawidłowo zasilany i funkcje działały.

>Jak mogę sprawdzić przyczynę?

>

>PS.

>CIEKAWA OFERTA - TAKŻE CENOWO

>

>

Ukryta Zawartość

>

>POZDRAWIAM

Gdzie użyłeś tego kontaktu? Czy deck przypadkiem nie stał w jakiejś piwnicy? Skoro zaczął działać po kontakcie to raczej wina zanieczyszczeń na PCB. Identyczny problem występuje przy źle działającym układzie resetowania procesora. POZDRAWIAM:)

Ukryta Zawartość

RAF

Kontakt zastosowałem w miejscach wlutowania chip-ów ( procesorów) także ten największy na płytce, oraz w miejscach lutowania transformatora oraz na wszystkich wtyczkach na płytce, więc trudno określić co zadziałało. Magnetofon stał faktycznie około 3-4 lata nieużywany w pomieszczeniu garzżowym ( ocieplanym - w domku), natomiast dzisiaj mimo użycia wczoraj Kontaktu już powtarza się usterka więc już niczym nie psikam. Może spróbować przelutować trochę elementów. Gdzieś czytałem, że może być to tylko przelutowanie przy transformatorze, więc może Wiesz jak jest naprawdę? A jeśli to tzw. resetowanie, o którym piszesz to co trzeba zrobić? Pozdrawiam

yogi1, 4 Mar 2009, 11:07

>kolega podał pasmo ale pisałem że to są identyczne decki różnią się tylko dolby S

Tak, ale kolega Dibunia wspomniał coś o paśmie.

Pozdrawiam.

DIBUNIA, 4 Mar 2009, 12:12

>RAF

>Kontakt zastosowałem w miejscach wlutowania chip-ów ( procesorów) także ten największy na płytce,

>oraz w miejscach lutowania transformatora oraz na wszystkich wtyczkach na płytce, więc trudno

>określić co zadziałało. Magnetofon stał faktycznie około 3-4 lata nieużywany w pomieszczeniu

>garzżowym ( ocieplanym - w domku), natomiast dzisiaj mimo użycia wczoraj Kontaktu już powtarza się

>usterka więc już niczym nie psikam. Może spróbować przelutować trochę elementów. Gdzieś czytałem, że

>może być to tylko przelutowanie przy transformatorze, więc może Wiesz jak jest naprawdę? A jeśli to

>tzw. resetowanie, o którym piszesz to co trzeba zrobić? Pozdrawiam

Będziesz musiał zrobić trochę fotek płytek drukowanych od strony elementów oraz ścieżek, im dokładniejsze tym więcej da się zauważyć. Prawdopodobnie kontakt rozpuścił jakieś zanieczyszczenie na tyle, że deck chodził tą godzinę, a jak wszystko dokładnie wyschło i mimo wszystko zanieczyszczenia pozostały to mamy taką przyczynę. POZDRAWIAM:)

RAF

Dziękuję. Spróbuję. Tymczasem szykuję się do wyjazdu za kilka dni to nie będę miał czasu na tak delikatne czynności. Może jak wrócę, albo znajdę chwilę. Tymczasem może mi odpowiesz czy może to mieć związek z zimnymi lutami przy transformatorze czy raczej w innym miejscu?

Pozdrawiam

DIBUNIA, 4 Mar 2009, 20:51

>RAF

>Dziękuję. Spróbuję. Tymczasem szykuję się do wyjazdu za kilka dni to nie będę miał czasu na tak

>delikatne czynności. Może jak wrócę, albo znajdę chwilę. Tymczasem może mi odpowiesz czy może to

>mieć związek z zimnymi lutami przy transformatorze czy raczej w innym miejscu?

>Pozdrawiam

Skoro po kontakcie pomogło, nawet na trochę to raczej jest to kwestia zanieczyszczeń w obrębie płytki drukowanej. Przelutowanie miejsc które pracują mechanicznie czyli sztywne złącza, transformator lutowany do druku itp. to dobry pomysł i na pewno nie zaszkodzi. POZDRAWIAM:)

Dziś własnie dojechał :) narazie zdjęcia pogladowe jutro bedzie gruntowna rozbiórka i czyszczenie i smarowanie. zrobiłem na szybko kilka nagrań tym Kenwood-em i muszę powiedzieć ze szczęka mi opadła na dywan... ponieważ to co usłyszałem na zwykłej TDK MA przeszło moje najśmielsze oczekiwania :)

sterylnosc czystosc bez żadnych zabrudzeń bez podbarwień piękna barwa bas jest na wysokim poziomie schodzi bardzo nisko kryształowe wysokie ...wokal poprostu cudowny. układ automatycznej autokalibracji ATCS działa jak najlepiej..... poprostu to działa :)

poprostu jestem jeszcze w cieżkim szoku co pokazał ten magnetofon.

Ukryta Zawartość

post-11402-100001651 1236197037_thumb.jpg

post-11402-100001652 1236197037_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

po doprowadzeniu magnetofonu do stanu wzorcowego porobię dokładniejsze porównania.Ale to co usłyszalem to było to czego szukałem w magnetofonach.. może przeźroczystosć to zbyt duze słowo ale ten KENWOOD KX-9010 jest bliski temu stwierdzeniu.bardzo przepraszam za syf na wałeczkach i na rolkach magnetofon jest jeszcze przed czyszczeniem... pilocik i instrukcja na wyposarzeniu :)

Ukryta Zawartość

post-11402-100001646 1236197367_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

A do mnie dzisiaj dojechala instrukcja serwisowa do mojej Aiwy F770, czekam jeszcze tylko na paski i skladam go w koncu! Juz sie doczekac nie moge, w piatek pokaze fotki :) Nizej zamieszczam zdjecie specyfikacji ww magnetofonu :)

Ukryta Zawartość

990`tka sonego jedzie w piatek do eksperta z Milanowka, bylem z nia w serwisie, wymienione zostaly rolki, zostal nasmarowany, wymieniony pasek od capstanow i wyregulowany balans, niestety nie zostal wyregulowany tor, ale to juz kwestia czasu!

Ps: Serwisowke jak i paski napedowe zalatwil mi, za to mu bardzo dziekuje, Leszek z audiohobby.pl.

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pamietacie rok 1984? Bylem wtedy z rodzicami w Zakopanem. Na Krupowkach byl komis audio i tam widzialem Technicsa RS-M 24 ktorego mialem pare lat pozniej. Kosztowal 200.000zl. Rok wczesniej za 130.000zl moj ojciec kupil samochod. To byl grat (Zastava 750) i zaraz go sprzedal ale jednak. W kazdym razie 200.000zl to byla cena kilkunastoletniego uzywanego samochodu. Jesli dobrze pamietam to za 10-letnie Reanault 10 dal 210.000zl ale moge sie mylic.

• Pokaż nowe odpowiedzi