Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadza się. Za pudełka przychodzi nam płacić nieraz 40% ceny sprzętu.

Jednak w pewnym przedziale cenowym jest to już rzecz powszednia nie mówiąc, że obowiązek.

obecność pudła to znak że sprzęt był w dobrych rękach i że przez zbyt dużą ilość rąk nie przechodził - generalnie jest to pierwszy właściciel. Gdy kupuję grata to kartonu nie wymagam ale instrukcja oraz pilot (jeśli był w zestawie) to dla mnie niezbędne minimum - jak nie ma tych 2 rzeczy sprzęt mnie nie interesuje

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

No to ja mówię pas. Dzięki za info, gdyż na te dwa szczegóły nie zwróciłem uwagi. :-)

Z zupełnie innej beczki...

Za cholerę nie mogę zmusić RT-3838 do współpracy z chromówkami BASF'a. Różne wersje taśm, różne poziomy nagrywania i albo przesterowanie na wysokich częstotliwościach, albo poziom sygnału po nagraniu smutnie niski. Sony, Maxell, TDK bez problemów. Bardzo ładnie nagrywa na Maxell'ach XL II. Sony UX-S uwypuklają zbytnio wysokie tony, TDK, żelazowe i chromowe, po prostu klasa.

GM

G.Mark

Z zupełnie innej beczki...

Za cholerę nie mogę zmusić RT-3838 do współpracy z chromówkami BASF'a. Różne wersje taśm, różne poziomy nagrywania i albo przesterowanie na wysokich częstotliwościach, albo poziom sygnału po nagraniu smutnie niski. Sony, Maxell, TDK bez problemów. Bardzo ładnie nagrywa na Maxell'ach XL II. Sony UX-S uwypuklają zbytnio wysokie tony, TDK, żelazowe i chromowe, po prostu klasa.

Wg. mojej oceny chromówkami BASF'a to niestety III Liga,miałem ten sam problem i pozbyłem się BASFÓW......Serdecznie pozdrawiam.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

"Żelazówki" w wykonaniu BASF'a są całkiem do rzeczy. Zachowują się zupełnie poprawnie. Ale "chromy"... Do jakich magnetofonów one były "strojone"?! :-)

Pozdrawiam.

GM

seniortelefono i G.Mark

Jeśli zacznie się nagrywać na kasetach z nośnikami metalowymi to wtedy okazuje się że kasety z nośnikami żelazowymi i chromowymi to niestety inny rozdział aczkolwiek są wyjątki żelazowych kaset które godne są uwagi....co do chromowych BASF no własnie sam jestem ciekaw do jakich magnetofonów były stroione i niestety szukałem w internecie i nic ....Pozdrawiam.

Basfy, Agfy i starsze Philipsy i PDMy to "prawdziwe" chromówki, tzn. nośnikiem magnetycznym jest faktycznie dwutlenek chromu. Tzw. "chromówki" japońskie, które w rzeczywistości koło chromu nawet nie leżały, wykonane są z substancji, które w latach 70-tych i 80-tych nazywano "substytutami chromu" - są to najczęściej tlenki żelaza dotowane kobaltem. Ich właściwości magnetyczne są odrobinę inne. Taśmy z prawdziwego dwutlenku chromu mają niższą czułość niż taśmy z "substytutów chromu" - dlatego nagrywają się z niższym poziomem, jeśli przed nagraniem nie skalibruje się poziomu (czułości taśmy) magnetofonu. Dwutlenek chromu ma też niższą wysterowalność na niskich, średnich i wysokich częstotliwościach, ale i niższe szumy niż taśmy z "substytutów chromu". Sumaryczny zakres dynamiki tych taśm jest jednak podobny, tylko jest to w pewnym sensie nieco "przesunięte w pionie" - niższe szumy i niższa wysterowalność w CrO2, albo wyższe szumy i wyższa wysterowalność w Fe2O3+Co.

Magnetofony japońskie tradycyjnie były kalibrowane do taśm z subsytutów chromu, mimo tego, że od 81 roku taśma odniesienia IEC II to była taśma BASFa, z dwutlenku chromu.

Witam

Pomocy.... . Mam w idealnym stanie Pioneer-a CT-737. Wszystko by było OK ale no właśnie....

Nie dochodzi napięcie do silnika głównego ( napędzającego idler-a). Umyłem wszystkie płytki i nic z tego. Sprawdziłem silniki i działają bez problemu. Jednak jest coś nie tak właśnie z tym napięciem. Po raz pierwszy spotykam się z taką usterką w Pioneer-ku. Gdzie szukać przyczyny? Płytki i kondy wyglądają ładnie. Wszystko czyste i bez zarzutu.

Dziękuję za ewentualną pomoc i pozdrawiam

I jeszcze jedno - klawisze sterowania nie funkcjonują choć wyświetlacz i włączniki typu dolby i filtr po włączeniu wyświetlają się na wyświetlaczu. Magnetofon nie spadł i nie uległ przepięciu. Bezpieczniki są trzy i są całe. Transformator działa cichutko. Paski są nowe i ładnie naciągnięte.

Karunesh

Na mnie jakoś metalowe taśmy nie robią wrażenia. Nagrywają niby dobrze, ale jakoś nie mam do nich przekonania. Wolę dobre CrO2 :-)

I rzeczywiście niektóre żelazowe.

DIBUNIA, 25 Maj 2009, 23:26

>I jeszcze jedno - klawisze sterowania nie funkcjonują choć wyświetlacz i włączniki typu dolby i

>filtr po włączeniu wyświetlają się na wyświetlaczu. Magnetofon nie spadł i nie uległ przepięciu.

>Bezpieczniki są trzy i są całe. Transformator działa cichutko. Paski są nowe i ładnie naciągnięte.

Popraw lutowania taśm idących do mechanizmu oraz do panelu przedniego, powinno pomóc. POZDRAWIAM:)

Witam,

posiada któryś z Panów schemat serwisowy do SONY TC-K815S?

Wydaje mi się, że silnik napędzający idler'a ma za duże napięcie.

Niepotrzebnie naciąga taśmę przy nawijaniu.

Niestetym PR'ki do regulacji nie ma.

Pozdrawiam.

(..)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

szalenstwo...(..)

śmiech..ale oby nie przeliczył sie nabywca co do stanu tego decka..

Ukryta Zawartość

DIBUNIA, 26 Maj 2009, 15:44

>RAF

>Uważasz, że to mogą być usterki spowodowane utlenieniem lutów? A co jeszcze jeśli nie to ?

>Oczywiście przelutuję ale gdyby nie zadziałało?

Raczej to, a jak nie to zaczynamy od pomiaru napięć w zasilaczu. POZDRAWIAM:)

RAF

A tak +/- w której części jest zasilacz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponownie...

Już przelutowałem całą strefę podaną przez G.Mark.

Wyświetlacz nie miga ale napięcie nadal marne. Jak to jest z tym silnikiem napedzajacym ( głównym) ?

Te jego zasilanie wygląda jak sterowane, ale nie za bardzo wiem dlaczego oba przewody doprowadzone go niego są jakby ujemne? Na tej tasmie jest tylko jeden plus, czy on bieże może z masy ( szkieletu mechanizmu) plus? To chyba raczej niemożliwe. Może tutaj jest pies pogrzebany?

Witam znów.

Jest napięcie !!!!!!!!

Bawie się teraz z otwarciem kieszeni. W tym Pioneer zadaje zawsze "łamigłówki", ale reasumując.

Wszystko już chyba jest sprawne tylko pozostaje ustawienie pozycji mechanizmu otwierania kasety, oraz sprawdzenie mechanizmu przenoszenia napędu bo chyba docisnąć muszę wałek napedowy silnika do idlera ( wyciągałem silniczek i chyba nie dokręciłem prawidłowo).

Jak cudo zagra to odpowiem a tymczasem bardzo dziękuję G.Mark-owi i RAF-owi.

Pozdrawiam

DIBUNIA, 26 Maj 2009, 19:24

>Witam znów.

>Jest napięcie !!!

>Bawie się teraz z otwarciem kieszeni. W tym Pioneer zadaje zawsze "łamigłówki", ale reasumując.

>Wszystko już chyba jest sprawne tylko pozostaje ustawienie pozycji mechanizmu otwierania kasety,

>oraz sprawdzenie mechanizmu przenoszenia napędu bo chyba docisnąć muszę wałek napedowy silnika do

>idlera ( wyciągałem silniczek i chyba nie dokręciłem prawidłowo).

>Jak cudo zagra to odpowiem a tymczasem bardzo dziękuję G.Mark-owi i RAF-owi.

>Pozdrawiam

Gdzie był problem? POZDRAWIAM:)

RAF

Wydaje się że w okolicy kondzia bardziej na południe od zaznaczonej strefy. Nie wiem czy to miało znaczenie ale tam przelutowałem to konkretnie ponieważ było fabrycznie prawie bez lutu i nawet widoczny był otwór. Ale tak na 100% nie ma pewności. Przy silniku także przelutowałem.

Mam teraz inny problem. Ustawiam otwieranie ( elektryczne) kieszenie. Zawsze w Pioneer-ach ten sam problem mam - jak ustawić koło "zamachowe" ( czyt. przekładniowe po lewej z białego plastiku) ?

Raz otwiera raz zamyka. Już dzisiaj to ustawiłem, ale wyciągałem jeszcze cały mechanizm aby wyczyścić i znowu zmieniło się ustawienie. Jak ustawić to dziadostwo??

• Pokaż nowe odpowiedzi