Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

A mnie się trafiło coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawe w jakim będzie stanie.

Oba wygladaja na "znalezione w piwnicy" ;)

Obym sie mylił.

Nie wiem czy brać Twoją odpowiedź jako ironię...?

To nie jest ten RS-B100 o którym myślisz, ponieważ kupiłem go 3 lata temu za 800zł na niemieckiej aukcji, następnego kupiłem za jakieś chyba 350zł na polskiej aukcji, który sprzedałem po naprawie Słowakowi "jaroslav1" za 850zł.

Też stwierdzenie, że "Ale ten rs-b965 to była mega okazja - nie mogłem spac w nocy ! ;P" też nie wiem jak odebrać, ponieważ wszystkich rozmówców traktuję z reguły jako uczciwych i prawdomównych... a ten naprawdę stał długo na aukcji...

Przeciez kupiłes teraz rs-b965 (tak przynajmniej wynikało z posta ) i to o nim mowie, a nie o rs-b100 !

Ukryta Zawartość

A jeżeli nie jest to oczywiście tajemnicą, to ile taka okazja wyniosła?

Też się trochę rozglądam za 965 ale jak na razie większość to rzeczywiście rzęchy i za zbyt dużą cenę.

Pozdrawiam!

350zł

Oba wygladaja na "znalezione w piwnicy" ;)

Obym sie mylił.

Przeciez kupiłes teraz rs-b965 (tak przynajmniej wynikało z posta ) i to o nim mowie, a nie o rs-b100 !

Przepraszam nie doczytałem...

Jeżeli chodzi o RS-B965 to kupiłem go za 350zł.

Be żadnej rysy, jedynie przydymiony wyświetlacz na środku. Po przeczyszczeniu jak nowy.

Edytowane przez nadzorca2

Przepraszam nie doczytałem...

Jeżeli chodzi o RS-B965 to kupiłem go za 350zł.

Be żadnej rysy, jedynie przydymiony wyświetlacz na środku. Po przeczyszczeniu jak nowy.

W takim razie ktos inny skorzystał z tej mega okazji, rs-b 965 stan jak nowy za 120zł jakos tak, aukcja trwała 5min ;)

Podobny problem miałem w Dragonie.

Wymieniłem pasek od podnoszenia bloku głowic. Był tam poślizg. Odrazu pomogło.

Idler później zaczął lekko szwankować, ale na wymianę tego elementu się nie zdecydowałem.

Bardzo trudny dostęp.

Powodzenia!

A paski dostałeś bez problemu?

Jak się ma klasowo ten magnetofon? Czy to dobry deck?

Witam!

No, jak tylko zrobię szpulaka TC-765, biorę się za K990ES. Czeka mnie całkowity przegląd płytki record. Są problemy z ustawieniem biasu i z kalibracją. Mam prośbę do posiadaczy modeli K950ES, K970ES lub K990ES: czy ktoś mógłby zrobić czyste zdjęcie, dużej rozdzielczości, najlepiej z lampą, płytki record, dokładniej chodzi o pr`ki? Na dole tej płytki patrząc od frontu są wszelkie potencjometry montażowe i o nie mi właśnie chodzi. Będę wdzięczny!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

A paski dostałeś bez problemu?

Jak się ma klasowo ten magnetofon? Czy to dobry deck?

Witam,

z paskiem nie było najmniejszego problemu.

Za 2 pln deck ruszył. Tyle radości nie dała mi już nawet kolejna zmiana auta.

:(

Witam!

No, jak tylko zrobię szpulaka TC-765, biorę się za K990ES. Czeka mnie całkowity przegląd płytki record. Są problemy z ustawieniem biasu i z kalibracją. Mam prośbę do posiadaczy modeli K950ES, K970ES lub K990ES: czy ktoś mógłby zrobić czyste zdjęcie, dużej rozdzielczości, najlepiej z lampą, płytki record, dokładniej chodzi o pr`ki? Na dole tej płytki patrząc od frontu są wszelkie potencjometry montażowe i o nie mi właśnie chodzi. Będę wdzięczny!

W zeszłym tygodniu zakończyłem pełną regulację całego TC-K909ES, może w czymś pomogę.

Wyregulowałem poziom wysterowania wskaźników, poziom sygnału wejściowego, nagrywania, odtwarzania, częstotliwość generatora prądu podkładu.

Pisz na PW, mam też Skype: nadzorca21

Ja z regulacją sobie poradzę, ale mam najprawdopodobniej parę elementów uszkodzonych na Record Board. Zdjęcia potrzebuję by zobaczyć jak oryginalnie były ustawione PR`ki od biasu, chce zobaczyć, czy to faktycznie uszkodzenie...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ja z regulacją sobie poradzę, ale mam najprawdopodobniej parę elementów uszkodzonych na Record Board. Zdjęcia potrzebuję by zobaczyć jak oryginalnie były ustawione PR`ki od biasu, chce zobaczyć, czy to faktycznie uszkodzenie...

Jeżeli jest podobna płyta główna w 909 to jutro Tobie prześlę zdjęcie

Dziękuję!!!

Czym szczególnym różniły się decki 3-głowicowe od zwykłych, poza możliwością podsłuchu(monitor) ?

Głównie parametrami głowicy zapisującej...oraz parametrami toru zapisu...

Optymalna szerokość szczeliny głowicy jest inna dla zapisu a inna dla odczytu (dla zapisu powinna być szersza). Dlatego głowica uniwersalna, zapisująco-odczytująca ma szczelinę o kompromisowej szerokości. Podział funkcji teoretycznie daje więc szersze pasmo częstotliwości i większy odstęp od szumów.

Dla ścisłości trzeba dodać, że istniały też rozwiązania pośrednie, np. spotykane na przełomie lat 70-tych i 80-tych magnetofony trzygłowicowe, ale z uniwersalnym torem zapisu/odczytu jak w dwugłowicowych - wykorzystywały one zalety rozdzielonych głowic, ale nie miały możliwości podsłuchu przy zapisie. Innym podobnym rozwiązaniem były głowice dwuszczelinowe, stosowane przez Akai, dające parametry zbliżone do trzygłowicowych.

Witam szanownych forumowiczów.

Naszła mnie ostatnio chęć zakupu magnetofonu, gdyż coraz bardziej zniechęcam się do cyfrowego brzmienia, a poza tym chciałbym po prostu wzbogacic nieco swój zestaw. (...)

Marantz SD-1020 to ładny, ale podobno brzmieniowo nierewelacyjny magnetofon. Zdaje się, że jego recenzja była w Magazynie Hi_Fi w 93 albo w 94 roku, i został oceniony przeciętnie.

Sony to już staruszek z lat 70-tych, choć, jeśli faktycznie został solidnie przeserwisowany, to może jeszcze pochodzić. Kasjel ma chyba jakieś Sony z tej serii i twierdzi, że grają bardzo ładnie.

Nakamichi BX-1 to najprostszy model z serii, nawet bez Dolby C. Podobno nieźle gra jak na magnetofon o bardzo podstawowej specyfikacji, ale dość powszechną usterką stosowanych w nich mechanizmach jest zacinanie się silnika przełączającego funkcje i podnoszącego mostek z głowicami, oraz ślizganie się koła pośredniego przenoszącego napęd na szpulki. Nie są to usterki z którymi nie można sobie poradzić, ale zdarzają się.

Witam po długiej przerwie...

Koledzy ostatnio kupiłem okazjonalnie chyba trzeci raz z kolei RS-B965, wcześniej użytkując RS-B100, RS-B85, RS-B905.

Do tej pory nie miałem szczęścia i kupowałem na aukcjach RS-B965 lekko styrane i rozregulowane ale ostatnio nabyłem egzemplarz na prawdę idealny...

Pisząc idealny nie mogę się już zgodzić z powszechną opinią tego kaseciaka, że nagrywa i odtwarza zbyt cyfrowo.

Owszem nagrywa tak jak jest na pierwowzorze czyli na CD lub vinylu.

Posiadam RS-B100, RS-B905 oraz szpulowe Revox C-270, PR99, Terac X-2000M oczywiście są to magnetofony (te drugie) 2-śladowe i każdy z nich uznawany w świecie muzyki za jedne z lepszych są stawiane jako wzór przestrzenności, barwy i rozdzielczości kanałów, ale pamiętajmy o jednym, że one jednak troszeczkę zmieniają barwę i przestrzeń w stosunku do pierwowzoru...Te nagrania często są ładniejsze brzmieniowo niż produkt wyjściowy, dlatego były i są używane do nagrań w pierwszej linii przed zgraniem na nośnik cyfrowy.

Jednak pamiętajmy o tym, że w czasie ewolucji magnetofonów kasetowych dążono do perfekcji polegającej na wierności zapisu co akurat Technicsowi w RS-B965 się udało, no może teraz z perspektywy czasu na nieszczęście, ponieważ Technics dążąc do minimalnych zniekształceń i wierności zapisu zapędził się w kozi róg...

Słuchacze woleli inny dźwięk niż ten bez zniekształceń, dlatego też wrócono do analogu płyty vinylowej i wzmacniaczy lampowych.

Reasumując cały temat stwierdzam, że RS-B100 gra trochę pod publikę a ten niedoceniany RS-B965 gra naprawdę wiernie.

Pozdrawiam

Czyżby zakupiony egzemplarz jednak nie był taki idealny?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyżby zakupiony egzemplarz jednak nie był taki idealny?

Jest idealny ale udało mi się kupić Pioneera CT-95 co było moim marzeniem od 1992 kiedy zobaczyłem go w Radioelektroniku.

Mam kilka jeszcze innych modeli i muszę się zdecydować na jeden, który sobie zostawię. Kupiłem ostatnio od Słowaka Kenwooda KX-9050S i tylko w celu porównania. Podejrzewam, że go po kilku tygodniach sprzedam bo nie wierzę, żeby był lepszy od Pioneera.

Jak prześledzisz moje aukcje to zauważysz, że często kupuję i szybko sprzedaję... jest to jedyny sposób na porównanie kiedyś niedostępnego ze względów finansowych sprzętu.

Mogę tego Technicsa nawet udostępnić przed zakupem na testy, jest w nim wszystko ok. Wymieniłem jedynie stwardniały pasek od otwierania kasety.

Edytowane przez nadzorca2

Jest idealny ale udało mi się kupić Pioneera CT-95 co było moim marzeniem od 1992 kiedy zobaczyłem go w Radioelektroniku.

Mam kilka jeszcze innych modeli i muszę się zdecydować na jeden, który sobie zostawię. Kupiłem ostatnio od Słowaka Kenwooda KX-9050S i tylko w celu porównania. Podejrzewam, że go po kilku tygodniach sprzedam bo nie wierzę, żeby był lepszy od Pioneera.

Jak prześledzisz moje aukcje to zauważysz, że często kupuję i szybko sprzedaję... jest to jedyny sposób na porównanie kiedyś niedostępnego ze względów finansowych sprzętu.

Mogę tego Technicsa nawet udostępnić przed zakupem na testy, jest w nim wszystko ok. Wymieniłem jedynie stwardniały pasek od otwierania kasety.

Nie zrozum mojego pytania źle, zapytałem z tzw. życzliwością, nie dopatruję się drugiego dna. Po prostu zaciekawiło mnie czy coś jest z nim nie tak.

Jak możesz to pochwal się swoim nowym nabytkiem, pokaż może jakieś fotki. Wiadomo jak wygląda CT-95, ale zawsze fajnie jest popatrzeć na konkretny egzemplarz, a nie fotki katalogowe. No i oczywiście napisz jak gra! Pozdrawiam!

..jasne, a te pare dyszek do przodu to taki skutek uboczny tego hobby ;) Nie zrozum mnie żle, nie mam nic przeciwko takim praktykom, w koncu kazdy mogł sobie go kupic przed Tobą.

..jasne, a te pare dyszek do przodu to taki skutek uboczny tego hobby ;) Nie zrozum mnie żle, nie mam nic przeciwko takim praktykom, w koncu kazdy mogł sobie go kupic przed Tobą.

Parę dyszek do przodu jest po to, żeby zachęcić do kupna dając nabywcy możliwość utargowania...przy okazji wskazuję, że sprzęt jest dobry, zresztą wymieniłem pasek, wyczyściłem go w środku, to chyba też ma jakąś cenę.

Minimalną kwotą będzie ta za jaką kupiłem i tak jak napisałeś jest to jedynie parę dyszek do przodu a nie 100zł.

Nie utrzymuję się z handlu a jedynie jestem miłośnikiem muzyki i sprzętu. Jakbym zarabiał tylko te parę dyszek na 3-miesiące nie byłoby mnie stać na wiele rzeczy m.in. dom, samochód i w miarę dostatnie życie.

Rzadko zabieram głos na forum właśnie tylko z powodu tak dziwnych pytań i podejrzliwości...

Nie zrozum mojego pytania źle, zapytałem z tzw. życzliwością, nie dopatruję się drugiego dna. Po prostu zaciekawiło mnie czy coś jest z nim nie tak.

Jak możesz to pochwal się swoim nowym nabytkiem, pokaż może jakieś fotki. Wiadomo jak wygląda CT-95, ale zawsze fajnie jest popatrzeć na konkretny egzemplarz, a nie fotki katalogowe. No i oczywiście napisz jak gra! Pozdrawiam!

To którego mam zrobić zdjęcia ? Tego Kenwooda KX-9050S ?

To którego mam zrobić zdjęcia ? Tego Kenwooda KX-9050S ?

Najlepiej obu :-)

Kenwooda i Pionka CT-95, jeżeli nie sprawi to problemu oczywiście.

Pozdrawiam!

OK...

Jutro mam dostać tego Kenwooda i zrobię zdjęcia obu w jednym pliku...

Udało mi się wygrać tą aukcję, i za parę groszy będę miał nową kieszeń do Aiwy AD-M700.

Jeśli ktoś z Was potrzebował by panel przedni do tego decka, niech pisze na PW.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiedz co było.

Lekko patyczkiem pomogłem zaskoczyć mostkowi z głowicami i teraz już działa. Widocznie musiał być zastany.

Ale magnetofon nie był nawet odkręcany co widać po śrubach, a ogólny stan jest idealny.

• Pokaż nowe odpowiedzi