Skocz do zawartości
IGNORED

Ampli do napędzenia 2 x JBL 280 oraz JBL 250p

matixl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem tu nowy. Zarejestrowałem się żeby poznać Wasze propozycje na temat zakupu amplitunera.

Na razie ampli miałby napędzić 2 x jbl studio 280 oraz woofer którego jeszcze nie zakupiłem ale będzie to chyba JBL 250i lub cos podobnych parametrów.

Puki co zestaw będzie jechał na 2.1 ale chciałbym mieć możliwość rozbudowania więc potrzebuje ampli na 5 kanałów + woofer.

Wstępnie rozglądałem się po necie i w oko wpadł mi model Denon AVR-X1000W. Zwróciłem na niego uwagę ze względu na moc w rms ( producent podaje 145W na kanał) oraz atrakcyjną cenę . Minus taki że nie ma funkcji 4K ale na tym na razie mi nie zależy ( nowy tv też kupiłem bez 4k ) Kolejnym plusem jest 5.1 kanałów oraz port usb.

Proszę o Wsze opinie na temat sprzętu oraz ewentualne uwagi czym można by go zastąpić. Do wydania mam około 1800zł.

Myślałem długo czy nie kupić jakiegoś lepszego stereo ale kto wie czy za dwa lata wzmak nie zmieni lokalizacji na miejsce gdzie będę mógł dosawić centralny oraz dwa tylne głośniki. Stąd wybrałem kupno 5.1.

Moje wymagania jako amatora dobrego grania :

- spora moc - musi na start pociągnąć wybrane jbl'e

- dobrze jakby miał bluetooth lub wifi - często puszczam muzę z telefonu jak nie chce mi się żonglować płytami

- port usb z obsługą flac i mp3

- nie skomlikowany do ustawienia - chciałbym żeby grał przyzwoicie po spędzeniu minimum niezbędnego czasu na jego ustawienie. W tym też nie jestem dobry bo do tej pory używałem starego sprzętu, który nawet nie ma wjeścia hdmi :)

producent podaje 145W na kanał

Sugeruje czytać bardziej uważnie i ze zrozumieniem kontekstu całości .

Producenci amplitunerów podają moc przy 1 kanale i paśmie 1kHz i impedancji 6ohm, , a potem w sklepie bezmyślnie przepisują, że ta moc jest na 5 kanałach. Przecież zasilacz ma tam 390W na wszystkie kanały i inne dodatki.

tu masz bardziej realnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Inna sprawa że ten 1000 to model drugi po najtańszym avr520 . Jak tu wydajność na tak duże kolumny?

Plusem modelu 1000 będzie pewnie obniżka ceny bo jest model nowszy czyli 1300.

Zwróć też uwagę że amplitunery czasami nawet realnie mocniejsze nie obsługują kolumn o impedancji 6 i 4 ohmy, a to standard wśród kolumn, nawet jak amplituner przy cichym słuchaniu się nie wyłączy to basu będzie co kot napłakał.

Myślałem długo czy nie kupić jakiegoś lepszego stereo

W sumie za 1000zł kupisz nowy wzmacniacz stereofoniczny który to lepiej napędzi te kolumny, albo jak stereo sieciowe to Yamaha rn602, Onkyo tx8150.

PS . Amplituner nie napędza subwoofera, bo ten ma własny wew. wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tak to właśnie jest jak ktoś się nie zna :)

ale tak czułem po szerszej lekturze tego forum że moc wzmacniacza rozkłada się na ilość kanałów. A sprzedawcy czarują jak zawsze w opisach.

Ok czyli trzeba zwiększyć budżet i szukać czegoś mocniejszego...modele które podałeś są dla mnie chyba za drogie :) nie to że nie mam na nie kaski ale w życiu nie wykorzystam ich potencjału więc szkoda mi wykładać na nie tyle pieniędzy - chyba lepiej za jakiś czas wymienić tv na 4k.

jestem laikeim w temacie - dla mnie liczy się to żeby było ładne łupnięcie basem i żeby było dosyć dobrze słychać górę np wokale no i żeby nie trzeszczało przy głośnym słuchaniu. Wolę ciszej a z lepszym brzmieniem.

co do DENON AVR-X520BT - to myślę żeby kupić ten model do innego pomieszczenia gdzie mam tv i ps3 napędzane teraz starym Pioneerem bez wejścia hdmi. Tu też szykuje się wymiana ampli. W tym pomieszczeniu mam leciwe już kolumny Sony oraz Jamo. .

Ok czyli trzeba zwiększyć budżet i szukać czegoś mocniejszego...modele które podałeś są dla mnie chyba za drogie :) nie to że nie mam na nie kaski ale w życiu nie wykorzystam ich potencjału więc szkoda mi wykładać na nie tyle pieniędzy - chyba lepiej za jakiś czas wymienić tv na 4k.

jestem laikeim w temacie - dla mnie liczy się to żeby było ładne łupnięcie basem i żeby było dosyć dobrze słychać górę np wokale no i żeby nie trzeszczało przy głośnym słuchaniu. Wolę ciszej a z lepszym brzmieniem. co do DENON AVR-X520BT - to myślę żeby kupić ten model do innego pomieszczenia gdzie mam tv

To ja teraz nie rozumiem, bo nie szkoda Ci kasy na paździerz za 1200zł, dodatkowo planujesz kupić jeszcze dodatkowy drugi model avr520 do tv i ps3 tylko bo ma hdmi- co ci to da ? Chcesz też kupić tv 4K.

Czeka cię jeszcze potem przy kinie zakup 5 kolumn. Jak chcesz to osiągnąć ?

Potem też piszesz, że lubisz mocne brzmienie:), a także że ma ładnie grać jak gra ciszej, to pewnie w kontekście słabego amplitunera, a nie upodobań...

Kiepski amplituner zagra może i relatywnie głośno, tylko niestety bardzo kiepsko bez łupnięcia, mało dynamicznie i cienko w basie.

Aaj potem piszesz znów, że lubisz ładne łupnięcie basem, wow.

Masz 1800zł, a na sugestie lepszych amplitunerów stereo za 2200zł piszesz, że za drogie i nie wykorzystasz ich mocy, możliwości, a potem piszesz jakie to masz wymagania wobec dźwięku.

Chyba zdajesz sobie sprawę, że amplituner kinowy o podobnej wydajności i funkcjach co te amplitunery kosztuje więcej niż 3 tys.

"Wolę ciszej a z lepszym brzmieniem." taaa, to dlatego kupujesz amplituner kinowy i wielkie kolumny, daj spokój ;) skoro tak, dlaczego nie kupisz zamiast JBL 280 za 2700zł jakiś dobrych kolumn podstawkowych ?

Ile w ogóle metrów ma pokój ?

Uważasz, że słaby amplituner kinowy i duże kolumny grają dobrze ? Faktycznie wiesz, że 280 dobrze grają jak grają cicho?;)

Pomyśl co chcesz, bo jak źle kupisz to już nie dosztukujesz braków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.