Skocz do zawartości
IGNORED

wzmak lampowy, trzeszczenie w głośnikach

genas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Forumowiczów

Od roku jestem posiadaczem wzmacniacza lampowego "FEDER" (konstrukcja Pana Jacka Federowicza) i kolumn TRIANGLE ANTAL 202. Od pewnego czasu zauważyłem w prawym głośniku pojawiający się dziwny przydźwięk podczas odsłuchu muzyki. Natomiast od dwóch dni po włączeniu wzmaka w prawym głośniku cały czas słychać jakieś trzeszczenie przypominające zakłócenia, które nasilają się z czasem działąnia wzmaka. Nic nie dała zamiana kolumn i przewodów głośnikowych, tak więc podejrzewam awarię wzmacniacza.

Jeśli ktoś mógłby mi coś pomóc w tej sprawie to będę zobowiązany

Najprawdopodobniej siada Ci lampa wejściowa albo sterująca na tym kanale. Wymień je na nowe i będzie ok. Ale jeśli lampy padły po krótkim okresie eksploatacji to najprawdopodobniej masz przebicie na kondensatorze międzystopniowym. Ale ponieważ nie znam wzmaka proponuje najpierw wymienic lampy a jeśli to nie pomoże zwrócić się do twórcy wzmaka o pomoc. Pozdrawiam.

Dotychczas był słyszalny tylko szum z głośnika wysokotonowego . A w tej chwili oprócz normalnego szumu przebijają się jakieś inne trzaski i szumy przypominające jakby świszczenie wiatru, czy zakłocenia radiowe.

Raczej to są lampy. Ja też miałem podobny probel z 6H8C-lampa sterująca paliła się jak głupia(wymiana co ok. 3 mies.) Po wymianie na Electroharomixa wszystko jest ok. W moim wzmaku problem polegał na zmianie napięcia na 230 V , niestety te zwykłe ruskie lampy były wyjątkowo wrażliwe. Też miałem trzaski , potem muzyka stała się męcząca , góra krzykliwa o bas rozlany. Zasadniczo muza jak z kiepskiego tranzystora. Koszmar .Jeśli te lampy grały długo to mogły się popalić , jeśli krótko proponuję kontakt z producentem .Zasadniczo wymiana lamp z jednego kanału na drugi wyjaśni problem(czy kondensator czy lampa) ja stawiam na lampę.

Pozdr.

Wszystko wskazuje na lampy. Takie objawy są równiez często spotykane we wzmacniaczach z h.... trafami dopasowującymi. Po pewnym czasie nawet jak sie je skalibruje to się rozjeżdzają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.