Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Technics SU-V55A

elf_amras

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum. Chialbym prosić o poradę przy doborze głośników (kolumn) do poniższego zestawu:

Technics

1. wzmacniacz: SU-V55A

2. CD player: SL-P720

3. odtwarzacz kaset: RS-T55R

4. gramofon SL-DD33

Zamierzam też kupić Technics SH-GE70 Graphic Equalizer.

Kupiłem powyższy zestaw za bardzo okazyjną cenę, dlatego uprzedzając porady w stylu 'kup coś innego', na dzisiaj nie chciałbym inwestować w inny sprzęt, ale sprawić, żeby ten grał możliwie jak najlepiej. Aktualnie bez equalizera jest tak sobie, ale czytając różne fora dowiedziałem się, że do tego wzmacniacza equalizer to podstawa. Pamiętam też jak słuchałem takiego samego zestawu jako dziecko i brzmiało super i odtąd chciałem taki mieć, więc jest z nim też związana pewna wartość sentymentalna :-)

Obecnie zestaw gra bez equalizera i z kolumnami MISSION 760i oraz Sony SH-1600 (dobrane zapewne z jakiejś mini wieży jako coś 'aby było' na tył).

Chociaż Mission ma dobra renomę to całość teraz nie powala, poza tym jeden z głośników Mission czasami trzeszczy (eksperymentowałem z przekładaniem i wychodzi na to, że to wina głośnika).

Wiem, że Technics, poza paroma modelami, nie cieszy się zbyt dobrą opinią jeśli chodzi o jakość dźwięku, ale jak już nadmieniłem, wolałbym nie zmieniać tego co mam. Plan na dzisiaj to:

- zakup Technics SH-GE70 Graphic Equalizer, oraz

- zakup nowych (starych nowych :-) ) głośników.

Przeglądając ebay znalazłem następujące opcje:

- Tannoy Mercury M1,

- Tannoy Mercury M2,

- Tannoy Mercury V1 - bardzo ładne wizualnie, co do dźwięku to chyba podobnie jak 2 powyższe,

- Tannoy 611 - chociaż ze względów praktycznych wolałbym mniejsze, to chętnie poświecę miejsce, jeśli różnica będzie duża na korzyść 611, poza tym czytałem bardzo dobre opinie na ich temat.

- Tannoy Mercury M3 - co do rozmiaru to jak powyżej, nie wiem jednak jak grają,

- KEF Coda 7 - sprzedawane razem z Celestion centre speaker, z którym nie bardzo miałbym co zrobić, ale same Coda 7 to podobno bardzo dobre głośniki.

Widzę też sporo modeli Wharfedale, ale nie mam pojęcia co mogłoby się nadawać. Chociaż znalazłem głównie modele Tannoy to chętnie rozważę też inne marki. Najlepiej gdyby któryś z forumowiczow miał okazję słuchać mojego lub bardzo podobnego zestawu i mógł coś polecić, jeśli nie to będę wdzięczny za porady czym się konkretnie kierować przy zakupie (zakładając podobny zestaw cenowy jak powyższe modele).

Z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/129416-kolumny-do-technics-su-v55a/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.