Skocz do zawartości
IGNORED

Harman Kardon AVR 255- wady ? wina oprogramowania ? pomocy

Piotr Brzyski

Rekomendowane odpowiedzi

Sorki. Chyba nie wstawilo się to co chciałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj jest właściwy plik

Też jest wyłączone

Ukryta Zawartość

Ciekawe czy tak samo jak Ci podam , jeśli nie to zrób tak jak napiszę:

zaczynamy, uruchamiasz VLC, u góry jest menu, klikasz na Narzędzia , dalej na Preferencje, otwiera sie okno, klikasz na zakładkę Dzwięk, w kwadraciku Włącz Dzwięk ma być ptaszek oczywiście, dalej Wyjście i Moduł dzwięku rozwijasz listę i zaznaczasz Wyjście dzwięku Direct X, pokazuje się Uzywaj S/PDIF jeśli to możliwe, zaznaczasz to, pod spodem jest Urządzenie, rozwijasz i z listy wybierasz logicznym wydawałoby się że swojego ampla ale na liści eznajduje się TV z którym spięty jest amplituner i jego wybierasz i na dole Zapisz wtedy mur beton będziesz miał za każdymrazem taką scieżką zapodaną na ampla jaką będzie miał film. Zrób to jak najszybciej jeśli robiłes to inaczej.

Nie, ten sposób nic nie daje, zrób jak napisałem bo co z tego, ze wybrałeś śieżkę 5.1 skoro w menu w ustawieniach nie masz odpowiednio skonfigurowane. Zrób jak napisałem a zobaczysz jaka będzie różnica. I wtedy pokaze się DD 5.1 DTS lub DTS HD MA gdy ściagniesz sobie trailery z tej stronki.

I nie kombinuj nic w karcie dzwiękowej bo to nic nie da. Tylko w playerze, uwierz , przetestowane.

Acha , podczas konfiguracji VLC musi być podłączony laptop do ampla po hdmi a mplituner ma być włączony tak, zeby na TV wchodził obraz z lapka, inaczej nie skonfigurujesz tego.

Napisz jak to wygląda po konfiguracji ok.

Zwróc uwagę na to, że niektóre trailery mają po dwie ścieżki i jedna z nich to LPCM a druga DD i w tym miejscu które pokazałeś mi , że zmieniasz na 5.1 możesz zmienić ścieżkę z LPCM na DD.

to właśnie to miejsce służy do tego a nie do tego, zeby dzwięk wielokanałowy wyszedł na ampla

Zrobiłem zgodnie z twoją instrukcją. Na wyświetlaczu jest napisane DTS, ale dalej mam 3 tryby.

Bardziej martwi mnie na razie szum ;)

A do czego Ci te tryby, co przy DTS-ie masz zły dzwięk

A ten szum to jak napisałem wcześniej chyba generuje zasilacz z ampla. No cóż , latka swoje robią.

Sorki. Chyba nie wstawilo się to co chciałem.

Ukryta Zawartość

Tutaj jest właściwy plik

Też jest wyłączone

Daj screen z ustawień avr/Menu/system setup, Number of speakers

Ukryta Zawartość

a te szumy są szkodliwe dla amplitunera ? Jak tak to jak drogi byłby koszt naprawy, i czy jest to w ogóle opłacalne ?

Ukryta Zawartość

3ebe30e8c37255b9.jpg

5714915cf4be701d.jpg

abfd0b6dc2d279fd.jpg

Teraz nic nie jest podpięte i dts się świeci

Nowość. Gdy wpinam słuchawki, to w głośnikach jest idealna cisza, tak jak powinno być

A ktoś wcześniej się pytał czego nie chcę hdmi. Dlatego że ma opóźnienia po pauzie, oraz przez hdmi dzwięk jest taki bez jaj... Na jacku był lepszy, serio. Przez hdmi to 0 pier##lnięcia, mimo to że baz jest ustawiony na 10... w skali 10. Wczesniej był 5/10 i było go idealnie, a niekiedy za dużo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale to na frontach tak, gdy jest ustawiony 10/10, może dlatego, że wcześniej było stereo i cały bas szedł na fronty a teraz z racji tego, że wprowadzony dzwięk masz w normalnej jakości (dekodery DD i DTS) dzwięk rozłożony jest na 6 kanałów, w tym i na kanał subwoferowy do którego nie masz podłączonego suba dlatego nie ma tego dupnięcia, to normalna sytuacja. Podłaczysz subwofer to usłyszysz różnicę.

Też tak myślę, że można spróbować ten reset.

przez hdmi dzwięk jest taki bez jaj... Na jacku był lepszy, serio

nie ma takiej możli, żeby po hdmi był gorszy.

@Adek45

Problem jakości dźwięku leży gdzie indziej, w urządzeniu nadawczym moim zdaniem.

Ja np. AudioCD zawsze mam podłączone po analogu, HDMI mi zupełnie nie odpowiada do audio. Kwestia ucha, głośników, kabla itp.

Ja odtwarzacz blu miałem podłaczony do ampla i analogowo stereo i po hdmi (analog z przeznaczeniem do muzy a hdmi do filmów) i jak dla mnie po hdmi leciało lepiej, miało lepszego kopa mimo, że odtwarzacz ma przetworniki Burr-Browna na każdym kanale nawet wielokanałowym analogowym.

Ogólnie niby tak bo jeśli zapodasz kiepskiej jakości materiał to słaby amplituner nic z nim nie zrobi natomiast ample z dobrej jakości DAC-iem coś poprawią. Tu raczej wątpliwa sprawa. Moim zdaniem chyba najwyższy czas na zmianę amplitunera bo ten HK 255 jest już wysłużony.

Jeszcze tylko pytanko do Kolegi Piotr Brzyski, ale co , gdy zapodasz lapkiem jakiś film z dobrym dzwiękiem (np którys trailer z tej stronki podanej wcześniej ) to dzwięk też jest taki cieńki. No nie chce mi się wierzyć. Ale jak wspomniałem nie będzie takiego dupnięcia bo jest brak suba.

Ja gdy pisałem Ci opis ustawienia VLC ściągnąłem sobie trailer filmu Kong- Wyspa czaszki (chyba taki jest tytuł) i zapodałem go lapkiem na ampla właśnie tym programem i była tam ścieżka DTS HD MA i było super, piznięcie jak nie wiem co.

Nie wiadomo do końca co jest powodem tych szumów więc też nie wiadomo jaki będzie kosz i czy jest to wogóle opłacalne.

Tzn w filmie nie narzekałem, ale też nie miałem do czego porównać, bo przez jacka jeszcze nie oglądałem filmu żadnego z HK ;) bardziej słucham muzyki, a filmy i gry okazyjnie, bo ostatnio mam zapiernicz ze wszystkim i nie ma czasu :d Na mission m32i i m34 i ( również system 4.0 ) słychać szumy....

Już nie wiem... pewnie go sprzedam. Jeszcze raz się zapytam... Jakiś dobry amp do 1000 zł ? ;d I fajnie byłoby jakby miał obsługę 2 stref... dlaczego ? Osoba której sprzedawałem mojego poprzedniego Onkyo, sprzedała mi pomysł dla narzekających na brak suba i wykorzystania zbędnych głosników. Z wyjścia na sub, pociągnąć kabel do któregoś wejścia funkcyjnego ( np. game, albo aux ) z tyłu oczywiście i " mianować " to wyjście drugą strefą. Jak głośniki dobrze radzą sobie na dole normalnie, to jako słaby sub też sobie poradzą. Oczywiście nigdy to nie będzie jak normalny sub, no ale HALO ! Jest to wykorzystanie głośników, które stoją w kącie i nie są nam potrzebne, a szukamy suba :D Zapomniałem dodać że te głosniki własnie muszą być wpięte do terminali oznaczonymi ZONE 2

Aaaa zapomniałem dodać... Dziękuję bardzo Panowie za pomoc ... Bóg wam to w dzieciach wynagrodzi :D

A idz Ty wpizd..u z tym wynagrodzeniem :) :) gdybyś napisał w kasie to jeszcze a i wskazane by było a tu, dzieci. Daj żyć :)

Osoba której sprzedawałem mojego poprzedniego Onkyo, sprzedała mi pomysł dla narzekających na brak suba i wykorzystania zbędnych głosników. Z wyjścia na sub, pociągnąć kabel do któregoś wejścia funkcyjnego ( np. game, albo aux ) z tyłu oczywiście i " mianować " to wyjście drugą strefą. Jak głośniki dobrze radzą sobie na dole normalnie, to jako słaby sub też sobie poradzą. Oczywiście nigdy to nie będzie jak normalny sub, no ale HALO ! Jest to wykorzystanie głośników, które stoją w kącie i nie są nam potrzebne, a szukamy suba :D Zapomniałem dodać że te głosniki własnie muszą być wpięte do terminali oznaczonymi ZONE 2

że niby jak, do wyjścia na sub chcesz podłączyć jakieś kolumny, jak wyobrażasz sobie granie takiej kolumny średnimi i wysokimi, chyb a, że chodzi o same niskie.

W ten sposób można świetnie i szybko rozpieprzyć głośnik basowy w kolumnach. Zauważ, że subwofer ma "ciut" inną budowę swojego głosnika (m.inn. o wiele dłuższy skok membrany w stosunku do głośnika kolumny ) Wyobraz sobie wejście na taką kolumnę raptownie mocnego impulsu (jakaś scena akcji). W momencie gdy głośność w kolumnie jeśli to będzie aktywna lub w jakmś wzmaku do którego podłączona będzie kolumna/y będzie za wysoka może "wypluć" membranę z basowego i koniec z kolumną. Wyjście na suba to kanał tylko basu i to nie byle jakiego choć to zależy od jakości ścieżki dzwiękowej więc nie ryzykowałbym podłączania tam kolumn nie przystosowanych do odbioru tylko tej częstotliwości.

Do tysiąca nowy czy używka. Nowy to taka sama kiszka jak HK 255 a z używek, hm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście że używka.

A co do woofera, to nie bezpośrednio pod wyjście suba. Do wyjścia z oznaczeniem SUB, trzeba wpiąć kabel i drugi jego koniec do jakiegoś wejścia funkcyjnego ( np. dvd ) i w wzmaku przypisać wejście dvd na drugą strefę.

No dobra... stawiam piwo :D

Który z tych wszystkich wybrałbyś dla siebie ?

Dodając jeszcze do tego H/K AVR 7300

No w sumie racja. Dzięki za propozycje, popatrzę za tym sprzętm i jak nic lepszego nie będzie to w najbliższej przyszłości pewnie to kupię

Jeśli i tych nie będzie już lub z różnych względów nie zdecydujesz się na któryś z nich to drugi w kolejności jest Onkyo616 NAD753.

HK7300 ciężko wyrwać.

Zerknij też na te, ciut droższe ale jak igła , niestety raz powyżej zakładanego przez Ciebie budżetu a dwa przesyłka prawie stówa bo z anglowni

Ukryta Zawartość

i ten

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ta 1900 kusi, tylko z kasą tak bardzo średnio... :/

Ale sugerując się tym to chyba polecany przez Ciebie Onkyo będzie lepszy i tańszy.

Ukryta Zawartość

Jedna z twoich propozycji była też Sony 2400ES. Tak porównując obydwa te modele ( 807/808 i 2400ES ) to który jest rozsądniejszym wyborem ?

Znowu marudzę jakbym miał okres... :( Jak masz jeszcze cierpliwość to serio... czapy z głów dla ciebie ! Piwo Ci się należy :D

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.