Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam rblink vs Denon da-300 usb

michalgti

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie w przedmiocie wyboru daca do 1000 zł. Główne przeznaczenie to słuchanie Spotify z telefonu lub tabletu. Tutaj Arcam wydaje się być idealny. Jednak natrafiłem na używanego Denona który posiada więcej wejść..... Jednak telefon pewnie trzeba by było połączyć kablem. Jest to mój pierwszy dac więc nie mam doświadczenia w temacie. Czy Arcam rblink jest wart dosyć sporej sumy jak na tak ograniczoną funkcjonalność? Z góry dziękuję za porady. Czas na podjęcie decyzji mam mocno ograniczony ;-) Wybieram sobie prezent pod choinkę:-). Pozdrawiam Michał

https://www.audiostereo.pl/topic/130705-arcam-rblink-vs-denon-da-300-usb/

Denona słuchałem na słuchawkach focala, według mnie ma on delikatnie wycofaną średnicę, miękki bas ale nie dominujący i wyraźną górę, arcama nie znam. Patrząc na obydwa urządzenia wybrałbym Denona.

O ile masz smartfona z Aptx to z Arcamem będzie całkiem niezła jakość, do Spotify na pewno wystarczy, Denon wcale nie gra dużo lepiej od Arcama a będziesz uwiązany kablem, o ile to zadziała, lub będziesz musiał dokupić osobny adapter bluetooth. Testowałem kiedyś obydwa urządzenia ale kupiłem w końcu coś innego. Najlepiej przetestować samemu, wypożyczyć nowy do odsłuchu, albo kupić używany i sprzedać jak nie podpasuje.

Do Clans. Rozumiem że twoim zdaniem Denon zagrał lepiej lub na takim samym poziomie co Arcam? Aktualnie posiadam Iphona a on niestety nie posiada Bluetooth aptx Tal zastanawiam czy to nie będzie dodatkowy problem? Niższa jakość bez aptx? Nie mam niestety możliwości odsłuchu. Zakup będzie w ciemno. Denon kusi mnie liczba wejść - na przyszłość oraz wyglądem. Dzięki za zainteresowanie tematem.

• Moderatorzy

Musical Fidelity V90-BLU DAC poczytaj o tym dacu.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Myślę że na Spotify większych różnic nie zauważysz, nie wiem tylko jak Iphone będzie współpracował z denonem po kablu. Wygodniej byłoby bezprzewodowo. Nie lepiej coś poszukać z Airplay'em ?

Pewnie że wygodniej Ale ogranicza mnie budżet... Max. 1000 zł. Arcam z Air play to 2100 zł. Myślałem o v90 Blue ale on przepuszcza przez dac wyłącznie sygnał z Bluetooth aż pozostałych wejść tylko przesyła dalej na zasadzie passtrough. Więc mnogość wejść jakimi dysponuje nie jest tak istotna. Ciekawi mnie czy są jakieś adaptery Bluetooth np. Do wejścia spdif?

• Moderatorzy

Jak masz kombinować z adapterami to pomyśl o raspberry

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Instalujesz volumio lub runeaudio i spotify śmiga bez problemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Jak masz kombinować z adapterami to pomyśl o raspberry

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Instalujesz volumio lub runeaudio i spotify śmiga bez problemu.

Witam. Czy ten zestaw zagra na poziomie Arcam rblink,? Czy można tym sterować za pomocą Iphone?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Tu masz aplikacje do sterowania na ios.

Ten zestaw zagra lepiej niż rblink. Poczytaj forum o raspberry z postu powyżej.

Napisz jeszcze z jakim wzmacniaczem będziesz łączyć dac.

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

To już fajny wzmacniacz musi mieć dobre źródło. Pod maline możesz podpiąć dysk zewnętrzny lub NAS z plikami flac i jakość dźwięku rewelacja. Tylko musiałbyś kupić wersję : - Raspberry Pi 3 model B + Moduł HiFiBerry DAC+ (wyjścia audio RCA), bo nie masz wejść cyfrowych we wzmacniaczu.

Miałem właśnie pytać. Jest jeszcze moduł dac + pro..... Może lepiej ten? Jeśli chodzi o aplikację to nie ma jej w oficjalnym sklepie Apple więc chyba nie dam rady jej zainstalować.... Czy instalacja tego volumio jest trudna? Czy można na niej oglądać filmy?

• Moderatorzy

Miałem właśnie pytać. Jest jeszcze moduł dac + pro..... Może lepiej ten? Jeśli chodzi o aplikację to nie ma jej w oficjalnym sklepie Apple więc chyba nie dam rady jej zainstalować.... Czy instalacja tego volumio jest trudna? Czy można na niej oglądać filmy?

Ja korzystam z runeaudio, instalacja prosta i ma interfejs GUI czyli mam podgląd na TV jaki utwór leci itp. Jeśli chodzi o filmy to musiałbyś korzystać z innego systemu na raspberry OSMC z KODI, jest tam też spotify i Tidal ale jakość dźwięku jest gorsza niż w rune lub volumio. Można też zainstalować na osobnych kartach te systemy i wtedy przekładasz kartę w raspbery w zależności czy chcesz oglądać filmy czy słuchać muzyki.Jeśli chodzi o moduł dac+ pro to on ma wejście na osobne zasilanie ale cos trzeba lutować, więc tu już Ci nie pomogę jako kobieta :)

Czyli runeaudio to system na ten minikomputer? Czy aplikacja spotify jest w nim z automatu? Jestem mega zielony w temacie. Mam jeszcze tablet na androidzie. Czy są jakieś aplikacje do sterowania na ten system?

• Moderatorzy

Tak to system i ma w sobie Spotify. jest aplikacja na android.

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Czy Arcam rblink jest wart dosyć sporej sumy jak na tak ograniczoną funkcjonalność?

Ja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Albo raczej zachęcam do dokładnego odsłuchania (a może nawet zrobienia pomiarów) konkretnego egzemplarza przed zakupem.

Jest Philips aea2700/12 ale tego akurat nie polecam, lepsza Yamaha YBA11 ale po coaxial i droższa

+1

IMHO Yamaha YBA-11 to drugi najlepszy adapter Bluetooth, jaki posiadałem. Zaraz za Musical Fidelity V90-BLU.

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• Moderatorzy

Ja na Twoim miejscu kupiłabym raspberry z hifiberry DAC+ . Na początek zainstalowała OSMC (jest bardzo proste w instalacji i obsłudze), masz tam wtyczkę spotifi i tidal, dodatkowo całe centrum multimedialne filmy, zdjecia, youtube, muzyka itp.

Jeśli stwierdzisz, że chcesz lepszej jakości to przejdziesz na runeaudio lub moode.

Do OSMC polecam taką mini klawiaturę

Ukryta Zawartość

Można też i tabletem aplikacja Yatse ale mi jest wygodniej tą klawiaturą, a jest mała taki większy pilot.

Wydasz zdecydowanie mniej niż na powyższe dac.

Ukryta Zawartość

Czy można prosić o szczegóły obaw wobec Arcama?

Kliknij w moim poprzednim wpisie na podkreślone słowo "ODRADZAM".

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Kliknij w moim poprzednim wpisie na podkreślone słowo "ODRADZAM".

No to jestem w kropce. Szukam prostego rozwiązania w celu poprawy jakości muzyki z telefonu a tutaj takie schody. A co szanowni forumowicze sądzą o Dragonfly black? Podłączyłbym to pod telefon i poprzez jack-rca dpo wzmacniacza. Czy ktoś posiada taki zestaw?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.