Skocz do zawartości
IGNORED

jak zbudować głośniki od zera?

kicia.pl

Rekomendowane odpowiedzi

bardzo bym chciał zbudować głośniki tylko i wyłącznie własnymi rękami,lecz jak mi sie wydawalo nie jest to takie łatwe, jak można nie dużymi kosztami i szybko zbudować kolumny o mocy ok 500W?cena nie gra roli, oraz moc tesh nie, poprostu chciałbym wiedziec co i jak podłączyc, jaki sprzet najlepiej kupic i czy opłaca sie samemu takie coś "budować", obudowa nie ma żadnego znaczenia najważniejsze sa dla mnie "wnętrznośći" sprzętu:)

Jak obudowa nie ma znaczenia to wsadź 50 x 10W głośniczków szerokopasmowych w deche i będziesz miał open-baffle:]

Tak na poważnie to na co Ci 500W??

Jeśli zależy Ci na kolumnach estradowych to nieco złe forum wybrałeś.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Dobra,poważnie podchodząc do tematu to właśnie obudowa w konstrukcjach o takiej mocy ma ważne jak nie najważniejsze znaczenie!! Odpowiednio wyliczona do np.4 150W basów (średnica do wyboru),do tego musisz zmieścić przynajmniej 1 x 150W średniotonowiec o efektywności z 10 dB większej od efektywności pojedyńczego głośnika basowego (plus różnice między B-R,a zamkniętą obudową) no i sopran,najlepiej piezo bo inaczej musiałbyś dawać więcej niż jedną sztukę.

Napisz może czego od tych kolumn oczekujesz? Jakości,decybeli,wytrzymałości?

Podstawowych i dokładniejszych danych co do budowania kolumn znajdziesz kożystając z WYSZUKIWARKI.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Pisząc już 3 raz zauważyłem,że sam sobie przeczysz! MOCNE,TANIE ale moc i koszt nie gra roli. To jak to z tym jest??

potrzebuje przynajmniej 4 takie naprawde mocne kolumny ponieważ nie mam zamiaru kupować 10 małych po ty by w sali było głośno, jestem poprostu chory na punkcie jakości i siły dziwięku wiec im wieksze i im mocniejsze tym lepsze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.