Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki interkonekt do Yamaha1090 TannoyM5

norwidos

Rekomendowane odpowiedzi

Mój zestaw to Yamaha ax-1090 + Tannoy M5 + CDTechnics sl-pg480A, całość gra w pokoju ok 25m2. Zastanawiam się co można zrobić, żeby poprawić jakość basu i zwiększyć jego ilość. Chciałbym zacząć od zmiany interkonektów bo mam takie kupione na Wolumenie i domyślam się, że nie są akceptowalnej jakości. Czy warto i ewentualnie czym można by było obciążyć ww. kolumny? A może mam źle dobrany zestaw, choć trzymam się kurczowo kolumn bo mam wersję czereśniową i wyglądają b.atrakcyjnie a wzmacniacz chyba nie jest też najgorszy. Może zmiana kompaktu? Trochę już stary ten mój CD? Co do kabli głośnikowych to wyznam, że nie wierzę w ich wymierny wpływ na jakość dźwięku(mam zwykłe miedziaki też z Wolumenu)-jestem pewnie w błędzie? Jeśli tak to proszę o jakąś rozsądną propozycję co do kabli głośnikowych w cenie max. 20zł/m. Na interkonekt mogę wydać max 150zł Proszę o pomoc szanownych forumowiczy!!!! Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Kable nie za cienkie, nie za grube np. cordial cls225.

Zajmij sie akustyka pokoju i wklej maty bitumiczne do srodka kolumn, bo tannoy solidnoscia nie grzeszy i wzmocnienie 1,5cm plyt wiorowych napewno basowi pomoze.

Myśle że wymiana kabli wniesie kolosalną poprawę. A jeśłi w to nie wierzysz to się przekonaj!

Bywam na Wolumenie i wiem że tam nie ma totalnie nic, co może grać.

Z tańszych głośnikowych poszukaj Cordiali, a jak chcesz potężniejszy bas to Jamo Flat 2x2,5 mm2, ale nie wiem czy je jeszcze gdzieś dostaniesz....Mają one na prawdę potężny bas, tyle że gorzej z jego kontrolą (no ale w tej cenie muszą być kompromisy).

A jeśli chodzi o interkonekt to jeśli masz 150 PLN na niego, to za tyle szkoda kupować jakikolwiek w sklepie. Kup jakiś profesjonalny kabel mikrofonowy (ok 10 PLN za metr) i przylutuj cyną srebrzoną do końcówek np. Nakamichi. Na Wolumenie możesz kupić Shellera i Klotza. Końcówki Nakamichi kosztują tam ok 5 PLN.

Pzdr.

Dzięki za poradę z kablem mikrofonowym ale będę raczej próbował kupić gotowca. A gdybym chciał dociążyć moje kolumny, to jak i czym? Czy ktoś wie w którym sklepie w Wa-wie mają duży wybór budżetowego okablowania? Swoją drogą mam pytanie o kabel Ixos 603. Jakimi kablami da się podbić basisko, bo na razie to mam basik-wolałbym żeby był raczej zdyscyplinowany:) A może mój wzmak nie lubi się z Tannoyem-mam jednak nadzieję, że kable pomogą:))) Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.