Skocz do zawartości
IGNORED

wybór apmlitunera pod KEF KHT3005 SE

Anisz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono w swoim pierwszym poście,

forum czytam od paru miesięcy, ale dopiero teraz zakończyłem remont nowego domu, zamontowałem na ścianach wzmiankowane KEF'y i... nadszedł moment, aby je do czegoś podpiąć, a jak to po remoncie (czyt. budowie), budżet jest ograniczony (maks. 3000 - 3300 zł). To jak, doradzicie? :-)

Tyle słowem wstępu, a przechodząc do meritum - używane KEF'y 3005 SE nabyłem okazyjnie w kolorze białym i chociaż m.in. po lekturze tego forum, zdaję sobie sprawę, że nie jest to ósmy cud świata, to jednak były to jedyne głośniki, jakie zaakceptowała w salonie małżonka (na wstępie przygody z audio dowiedziałem się o znaczeniu skrótu WAF). Zestaw używany będzie w 80% do filmów (KODI) i 10% na radio i 10% na muzykę (rock) z innych źródeł. Audiofilem nie jestem - w poprzednim lokum - wstyd się przyznać - zachwycałem się głębią dźwięku i basu pochodzącego z soundecka Magnat 100 w porównaniu do głośników z telewizora - więc i odsłuchy byłyby w moim przypadku raczej daremnym wysiłkiem.

Chciałbym jednak dobrać do posiadanego zestawu głośników optymalny brzmieniowo amplituner, który zapewni mi możliwość oglądania/słuchania nocnych w trakcie nocnych seansów efektów filmowych przez przynajmniej kolejną dekadę, stąd amplituner powinien być możliwie "future-proof". Z preferowanych przeze mnie "bajerów" z pewnością jest obsługa Dolby Vision (mam telewizor zgodny z tym standardem), HLG i min. 3 złącza HDMI zgodne z 4K/HDCP 2.2). Być może rozszerzę kiedyś posiadany zestaw do konfiguracji 5.1.2/5.1.4., ale jest to póki co pieśń odległej przyszłości (kolejny remont). Na tę chwilę chciałbym po prostu, aby amplituner był z podobnej półki co KEF'y i ich nie ograniczał, jak i vice versa oraz aby posłużył parę lat.

Załączam też poniżej rozkład pokoju.

9fp6r9.png

Gwoli wyjaśnienia przednie głośniki - telewizor wisi na ścianie (w rogu), satelity wiszą ponad górną krawędzią telewizora, tak, aby żaden z nich nie zasłaniał wyświetlanego obrazu. Tylne głośniki powieszone są bodajże na ok. 160 cm od podłogi i skierowane maksymalnie w dół i na boki.

Moje typy jeżeli chodzi o dostępne amplitunery (jako element gotowość na przyszłość traktuję posiadanie przez poniższe modele wyjścia PRE OUT na wypadek, gdybym to ja i moje potrzeby w zakresie audio rozwinęły się):

1. Denon X3300W - cena ok. 2700 zł

2. Marantz 6011 - cena ok. 2800 zł

3. Yamaha RX-V781 - cena ok. 2700 zł

Czy dobrze myślę, że przy moim dalekim od optymalnego ustawieniu głośników nacisk powinienem położyć na możliwie zaawansowany system automatycznej kalibracji, czyli Audyssey XT32 / YPAO R.S.C.? Który z nich bardziej polecacie?

Czy też może pójść w okazje (tak mi się wydaje) cenowe dostępne za zachodnią granicą (mieszkam w Szczecinie i dość często bywam w Berlinie), czyli na chwilę obecną od najdroższego do najtańszego:

4. Pioneer VSX LX501 - ok. 2600 zł

5. Pioneer VSX LX302 - ok. 2300 zł

6. Onkyo TX-NR676E - ok. 1700 zł

7. Pioneer VSX-1131 - ok. 1450 zł

Z tego co jednak wyczytałem, to takie Onkyo niezbyt jest jednak polecane do KEF'ów ,natomiast w którymś z testów Pioneera spotkałem się ze stwierdzeniem, iż (zbyt) sporo dodaje od siebie. Według zaczytanych opinii obie te marki posiadają też mniej zaawansowane systemy kalibracji.

I już na końcu tego przydługiego wpisu - czy interesować się funkcjonalnością eARC? Czy powinien być to priorytet przy wyborze amplitunera na kolejne parę lat? Czy znajdzie się tutaj jakaś dobra dusza, która wyjaśni mi "przewagi" tej funkcji w stosunku do zwykłego ARC? W szczególności, czy w moim przypadku i posiadanym przeze mnie sprzęcie (OLED 65C6V, nVidia Shield i streamowanie filmów/seriali z KODI) taka funkcjonalność ma jakiekolwiek znaczenie?

Z góry dziękuję za Waszą pomoc i pozdrawiam serdecznie

Anisz

6011 za 2800 gdzie tak tanio.

niemiecki Comtech poprzez ebay plus -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tutaj szczegóły nieaktualnej już oferty

W każdym razie, który z wymienionych przeze mnie amplitunerów będzie najlepiej zgrywał się z KEF'ami? Czy mogę liczyć na jakąś radę?

Pozdrawiam

Anisz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Proszę moderatora o zamknięcie wątku - amplituner został już zakupiony, padło na Denona X3400H, który trafił się za 3100 zł na niemieckim amazonie z przesyłką do Polski.

Brak mi punktu odniesienia do innych marek, ale jak dla mnie jest ok. W filmach słychać efekty, a i ulubieni Guns and Roses brzmią bardzo przyjemnie.

Pozdrawiam

Anisz

seansów efektów filmowych przez przynajmniej kolejną dekadę, stąd amplituner powinien być możliwie "future-proof".

Nastawienie na sprzęt future-proof to z jednej strony dobre podejście, ale z drugiej strony kto to wie co będzie za dekadę? :)

I już na końcu tego przydługiego wpisu - czy interesować się funkcjonalnością eARC? Czy powinien być to priorytet przy wyborze amplitunera na kolejne parę lat? Czy znajdzie się tutaj jakaś dobra dusza, która wyjaśni mi "przewagi" tej funkcji w stosunku do zwykłego ARC?

Nie wiem czy już zbadałeś temat, ale eARC to nic innego jak ARC rozszerzony o kolejne możliwości tj. przesył dźwięku HD. Oczywiście nie wystarczy wsparcie amplitunera, musi być jeszcze wsparcie po stronie TV oraz stosowne treści, czyli krótko mówiąc kanał telewizyjny nadający dźwięk w takim formacie, wtedy TV poda go dzięki eARC do amplitunera, który go zdekoduje i odtworzy.

niemiecki Comtech poprzez ebay plus -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tutaj szczegóły nieaktualnej już oferty

Szkoda, że nie znalazłem takiej oferty jak kupowałem SR5011, wziąłbym wtedy wyższy model SR6011...

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy już zbadałeś temat, ale eARC to nic innego jak ARC rozszerzony o kolejne możliwości tj. przesył dźwięku HD. Oczywiście nie wystarczy wsparcie amplitunera, musi być jeszcze wsparcie po stronie TV oraz stosowne treści, czyli krótko mówiąc kanał telewizyjny nadający dźwięk w takim formacie, wtedy TV poda go dzięki eARC do amplitunera, który go zdekoduje i odtworzy.

Dzięki za zainteresowanie. Trochę poczytałem o eARC i tak, jak piszesz oraz z tego co rozumiem m.in. z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , to telewizory z eARC powinny umożliwić passthrough dźwięku HD, ale idąc dalej tropem wywiadu z prezesem forum HDMI może to oznaczać, że z amplitunerów wyposażonych w to złącze będą mogły wylecieć mnogie gniazda HDMI, a kolejne źródła obrazu podłączać będziemy bezpośrednio do telewizora, który zajmować się będzie obróbką obrazu i przesyłać dźwięk do takiego uproszczonego amplitunera. eARC powinno więc skutkować w tańszych amplitunerach (pod warunkiem posiadania telewizora z odpowiednią liczbą wejść HDMI z obsługą eARC).

Summa summarum wychodzi na to, że nic się nie zmieni... przynajmniej, jeżeli chodzi o koszty dla nas, konsumentów, bo tańszy amplituner skutkować będzie droższym telewizorem;-)

Pozdrawiam

Anisz

Ukryta Zawartość

Gniazda HDMI nie znikną z amplitunerów, bo producenci nie pozbawią tego swoich klientów licząc na to, że będą oni mogli podpiąć wszystko do TV zamiast do amplitunera. Nawet w tych tańszych amplitunerach nic się nie zmieni pod tym względem na pewno przez dłuższy czas. Dopiero pierwsze amplitunery z eARC się pokazują, a telewizory to szczerze mówiąc nawet nie śledziłem specyfikacji do tego stopnia, żeby sprawdzać czy już są jakieś modele z eARC.

Gniazda HDMI nie znikną z amplitunerów, bo producenci nie pozbawią tego swoich klientów licząc na to, że będą oni mogli podpiąć wszystko do TV zamiast do amplitunera. Nawet w tych tańszych amplitunerach nic się nie zmieni pod tym względem na pewno przez dłuższy czas. Dopiero pierwsze amplitunery z eARC się pokazują, a telewizory to szczerze mówiąc nawet nie śledziłem specyfikacji do tego stopnia, żeby sprawdzać czy już są jakieś modele z eARC.

Pewnie masz rację, bardziej chodziło mi o to, że z amplitunerów z eARC będą mogły zniknąć procesory/skalery obrazu, a same urządzenia będą zajmować się tym, czym powinny - czyli obsługą dźwięku. Tylko i wyłącznie.

A propos Denona X3400H, to na amazonie jest dzisiaj do kupienia za 688,38 euro z wysyłką do Polski - przy aktualnym kursie euro w kantorze Aliora daje to jakieś 2900 zł!

Pozdrawiam

Anisz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.