Skocz do zawartości
IGNORED

proszę o pomoc fachowców z tego forum

misiek0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar dokonać zakupu kina domowego , w związku z tym mam pytanie. Chciałbym klocki jednej firmy . Zestawy są takie :

yamaha 450 + dvd 550

pioneer 814 +dvd 575

denon 1705 + dvd 1710

Znam zalety poszczególnych elementów , nie chcę mieszać firm i wiem że było to omawiane ale ...

Znam zdanie ludzi tu piszacych i z niego niewiele wynika jeśli chodzi o całe zestawy. Zawsze dyskusja się zaczyna od zestawu a na koniec zestawu już nie ma. proszę o konkrety i dziękuję za odpowiedż

Dzięki za odzew . Brzmienie ? Hm , nie jestem melomanem - na sprzęcie będę głównie oglądał filmy a co do muzy to słucham wszystkiego- 0d techno poprzez jearra do metaliki. Dżwiek chciałbym delikatny z mocniejszym basem i słyszalna górą . Ale głównie chodzi o te zestawy - który konkretnie . Powiem tak - dvd to najpewniej pionek lub yamaha , i teraz czy 814 pionka jest gorsza lub lepsza od 450 yamahy ? . I czy 1710 dvd denona odstaje bardzo od konkurentów ?

Kurczę problem polega na tym , żę to właśnie kolumny najbardziej odpowiadają za brzmienie , potem wzmacniacz a najmniej żródło czyli w tym wypadku dvd choć jego też nie można bagatelizować.

adamenty, sorry ale pieprzenie. chyba naczytałes się za dużo audiofilskich tekstów, a kolega pyta tutaj o sprzęt klasy popularnej, który gra bardzo podobnie, a już na pewno w kinie domowym. o wyborze będzie raczej decydowało wyposażenie tych urządzeń, wydajność wzmacniaczy w trybie wielokanałowym i ewentualnie wygląd. no chyba, że napiszesz który z zestawów nadaje się najlepiej do klasyki a który do jazzu i podaj też ich najlepsze dopasowanie do pomieszczeń o określonej kubaturze, he he. z kolumnami nie ma żadnego problemu, bo kolega misiek0 w ogóle o nie nie pyta, poza tym jeśli one najbardziej odpowiadają za brzmienie (same), to w zasadzie obojętne które klocki wybierze.

pozdrawiam

dokładnie - też mi się wydaje, że zakupy należy rozpatrywać dalekosiężnie i już teraz dobierać ewentualne 'klocki' pod konkretny model głośników. A z zestawów, które podałeś wszystkie prezentują podobny poziom - różnią się jedynie detalami. W moim odczuciu w ustawieniu amplituner klasyfikacja wygląda tak:

1) Denon

2) Yamaha

3) Pioneer

gdybyś zamiast modelu 450 dał 550 Y byłaby pierwsza

natomiast w układzie odtwarzacz:

1) Pioneer

2) Yamaha

3) Denon

Wybór należy do Ciebie

Wbrew temu co pisze kolega jurass powierzchnia pokoju , w którym ma być zainstalowany sprzęcik oraz kolumny jakie mają być do niego podpięte mają pierszoplanowe znaczenie - ponieważ jeżeli kolega ma salon o powierzchni np. 30 -40 m2 i lubi ogląddać filmy ,bądż słuchać muzyki dość głośno , to jeżeli kupi kiedyś kolumny o impendancji schodzącej do ok. 4 ohm ( większość producentów kolumn podaje , że ich paczuszki są 8 ohmowe , choć nie są , tyle tylko ,że piszą tak bo wiedzą że 8-ki ze względu na swą dobrą kompatybilność ze wzmacniaczami lepiej się sprzedają ) to np w wypadku denona może spalić wzmacniacz gdyż denon zaleca min obciązenie kolumn na 6 ohm , yamaha ma co prawda przełącznik pozwalający na zmianę obciążenia z 8 ohm na 4 , ale w praktyce wygląda to tak , że w ekstremalnych sytuacjach wzmacniacz po prostu się będzie wyłączał -wiem bo przez to przechodziłem z moimi rzekomo 8-śmio ohmowymi KEF-ami i wreszcie pioneer otóż sprzęt tej firmy ma to do siebie , że pomimo nie zaprzeczalnych zalet słynie z bardzo kiepskiego basu i nie mówię tu o altuso podobnym buczeniu. Ja gdybym miał rzeczywiście coś ci polecić to amplitunerek Harman Kardon może być nawet jakiś niski model , albo model z wycofanych serii, które kupisz dość tanio , a do tego w zależności od kasy , która ci zostanie dvd najlepiej denona ew pioneera ten drugi ze względu na fantastyczną wizję .Harmany grają kapitalnym dynamicznym dżwiękiem , mają wspaniały bas i są kompatybilne ze względu na swą potężną wydajność prądową z każdymi paczuszkami . Wg mnie to wymarzony zestaw dla ciebie i dający ci ogromne szanse na stworzenie systemu wysokiej klasy . Pozdrawiam.

Aha jeżeli chcesz sprzęt jednej firmy to oczywiście Harman robi również super dvd tak ,że nic nie stoi na przeszkodzie aby sobie taki zakupić .I naprawdę jeżeli masz możliwość , to porównaj sobie brzmienie Harmana z pozostałymi sprzętami a zrozumiesz o co mi chodzi , kiedy go tak chwalę -dżwięk naprawdę uniwersalny za przystępną kasę.

Wielkie dzięki za wskazówki . Co do pokoju to jest niewielki - 17 m2 .

Powtarzam że wchodza w gre tylko te zestawy co wymieniłem . Bardzo pomogło mi zestawienie 3.14-ter, wiem że dvd pionka w tym przedziale cenowym jest najlepsze , proszę więc o odpowiedż czy 814 pionka jesli chodzi o ampli jest sprzętem dużo gorszym o dzwięk bo jeśli chodzi o wyposażenie to myśle że nie ustępuje konkurencji a nawet ja przewyższa. A może sie mylę ?

a co Harmana to jest dla mnie trochę za drogi .

misiek0 - powiem Ci tak: Pioneer 814 jest najlepszym amplitunerem spośród Pioneerów w omawianych zakresach cenowych (co nie zawsze jest regułą), czyli lepszym od 714, 514 itd, co nie zmienia faktu, że brzmienie pozostawia nieco do życzenia (zwłaszcza w stereo) - a to dlatego, że Denon i Yamaha sa po prostu ciut lepsze. Co nie oznacza, że sa to różnice tak kolosalne, że nie warto go brać pod uwagę. Najlepiej będzie jak sam posłuchasz i na tej podstawie dokonasz wyboru. I nie sugeruj się wypowiedziami innych, bo dla jednego Pioneer gra gorzej od innych sprzętów, dla innych takie brzmienie jest porównywalne, jeszcze dla innych jest najlepsze. De gustibus non est disputandum.

No cóż w 17 m2 naszczęście nie będziesz miał problemów o których wcześniej pisałem bo w sumie końcówki mocy nie będą pracowały za ''ciężko''.Akurat tak się składa , że wśród moich znajomych są ludzie posiadający zarówno sprzęty Pioneera jak i Yamahy ( wcześniejsze generacje ) i muszę przyznać ,że wg. mnie zestaw pioneera pomimo ,że podłączony do fajnych kolumienek z ELTAX seria Liberty , gra kompletnie bez basu -a co zabawne właśnie te kolumienki słyną ze wspaniałego basu , w pomieszczeniu ok 20 m2. Zaś zestaw Yamahy podłączony do nie specjalnych Jamo - jakiś średni model , gra w stereo super , a w kinie jest wprost rewelacyjny ( super przestrzeń , dynamika analityczność a przy tym nie nachalny , lecz bardzo naturalny dżwięk ). Co prawda w wizji minimalnie lepszy jest pioneer , ale różnicę widać dopiero na 32'' 100 hz tv, i jest ona naprawdę niewielka.Co do tego co producenci piszą w materiałach reklamowych a propos wyposażenia , mocy itd to bym się nie przejmował , bo np jak amlituner , który ma moc 5 razy 100 W pobiera tylko 200 W prądu ?

Najlepiej było by gdyś jednak sam posłuchał tych zestawów , bo rzeczywiście to co np dla mnie najlepsze dla ciebie wcale być nie musi- a to przecież tobie sprzęt ten ma sprawiać przyjemność.

Cześć,

not to jak Ci dodali Harman - na prawdęwarto posłuchać i na pradwdę nie jesy dużo droższy; to ja dodam Ci też coś, Comabridge Audio serii Azur DVD 540D plyz ampli 540R.

Eleganckie z wyglądu i odsłuchu - i przeróżne kolumny grają z tym nieźle.

Co do ceny - na allegro (tutaj chyba też) znajdziesz gościa, który sprzedaje to w cenie (zbliżonej do) wymienionych przez Ciebie.

Z tym, że CA to ruch w stronę solidnego stereo. W KD wolałbym na Twoim miejscu HK.

I wygląda też elegancko... fotka poniżej. Nie jest to typ choinkowy. Foto z rzeczywisości nie z folderu.

[obrazekLUKASZ-222680_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przez ostatnie 2 tygodnie męczyłem ten sam temat co autor wątku. Dodatkowo szukałem kolumn żeby wymienić moje wysłużone Altusy, dlatego też przy odsłuchach bardziej skupiłem się na tym drugim temacie. Wybór mój padł na JBL Nordhridge E60. Na modelu wyżej tj. E90 odsłuchiwałem ampli Denon 1705 i Pioneer 814. Naprawdę nie znalazłem istotnych różnic między nimi. Z racji że zestaw bardziej potrzebuję do KD mniej stereo, a Pioneer wypuścił bardzo dobre DVD 575, mój wybór padł właśnie na zestaw tej firmy.

Jako trzeci ampli podłączono mi wyższy model HK. Faktycznie w stereo był zdecydowanie lepszy, niestety nieco inna cena.

Zastanawiają mnie dość krytyczne oceny Pioneera 814, czyżby z wiekiem tak mi się słuch psuł, czy pokutuje zła ocena marki na podstawie starszych modeli ?

misiek0 i krzyku,

Nie przejmujcie się tymi paszkwilami na Pioneera. Na tym FORUM go nie lubią, ale to naprawdę niezły sprzęt. Jeśli się wam tylko podoba brzmieniowo i wizualnie to go kupujcie i nie słuchajcie tych wszystkich "Yamahofilów".

Pozdrawiam, miłośnik Pioneera.

tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znajdziecie w zakłądce hadware -> reviews -> AV-Receiver und Verstärker m.in. porównanie Pioneera 814 z Denon 1905 oraz duzy test amplituneró, gdzie również brał udział 814

a dla wyrównania (mimo, że nie jestem Yamahofilem, aczkolwiek aktualnie ja użytkuję)

[obrazekLUKASZ-222857_1.jpeg]

post-1118-100001237 1170262207_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.