Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade zestawu, czyli zmieniam głośniki razem ze wzmacniaczem. Pomoże ktoś dobrać ?

Piotr Brzyski

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Dotychczas wszystkie wpisy jakie publikowałem, były w kategorii KD. W tzw. międzyczasie doceniłem stereo, i do posiadanego przeze mnie zestawu, wpadł wzmacniacz, który gra z Denonem AVR3808 przez PRE OUT. Jest to Yamaha ax700, napędza poczciwe Tannoy M2. Na tej właśnie serii zbudowałem swój pierwszy set kina domowego (mSUB, mC, M1, M2). Ale nie o KD. Z racji że kupiłem wzmacniacz nie do końca sprawny, a nie zostałem o tym poinformowany, chcę go pogonić dalej, i kupić coś innego. I tu biję się z myślami, czy głośników też nie opchnąć, i kupić spasowany zestaw za podobną kwotę. Mogę trochę dołożyć, ale nie chciałbym zbyt wiele dopłacać do tego. Chciałbym zmienić na coś z przednim br, bo muszę trochę na wzmacniaczu odkręcić potencjometr żeby coś poczuć, a i przy tym reszta domowników się wkurza że dudni po cąłym domu. Tak więc...Ktoś coś poleca ? Moje preferencje

-głęboki, ale nie twardy bas. No i w miarę słyszalny.

-bardziej mają grać górą, ale średnicy też trochę musi być

-co do góry, to lubię dobrze zaakcentowaną górę, ale nie skrajnie sama góra i skrajnie dolne pasma. Bardziej zrównoważony dźwięk.

słucham... no tak właściwie wszystkiego. Chociaż najbardziej skupiam się na starych piosenkach rockowych, ale przewija się też coś pokroju What a Wonderful World, albo FLy me ot the moon. Tak więc, to jest zróżnicowane bardzo. Również lubię coś spokojnego typu Is This What You WAnted ( TLSP).

-Koniecznie monitorki, bo 11m2

-Wiem że to ma grać, a nie wyglądać, ale jest to kawał mebla na który będę patrzył codziennie, przez dobre kilka lat. Fajnie by było jakby się dobrze prezentowały.

-sprzęt raczej używany, a wzmacniacz na pewno

-chodzi mi też o to, żeby na serii, z której był fronty, kupić pozostałe elementy do kina domowego.

-źródłem jest pc, przez hdmi do amplitunera, ale docelowo cd do zestawu

Myślałem o Magnat Quantum 673 ( tak więc, br jest z tyłu )

Mission m32 ( tutaj też zdaje sobie sprawę z umieszczonego z tłu br )

B&W 601/602

Monitor Audio BX2

Dali Concept

I teraz jest mój problem. Czy do tych głośników mozna kupić dobry wzmacniacz, żeby uzyskać pożądane przeze mnie brzmienie ? Jak tak ot jaki to byłby zestaw ? z jakimi głosnikami ? Może są jakieś lepsze których nie wymieniłem

I czy gra w ogóle warta świeczki ? Czy nie lepiej kupić lepszy wzmacniacz do m2, i zostać przy m2 ? Jak tak, to co do M2 polecacie ?

Zapomniałbym dodać, że jeśli wymieniałbym wzmacniacz + głośniki i za głośniki tak przypuszczalnie mógłbym wziąć ok. 600 zł, i za wzmacniacz 500-550, to nie chciałbym wydać więcej na to niż 1400 zł.

Z góry dziękuję z wyczytanie moich wypocin i tak profilaktycznie za pomoc

Podpowiem tyle, że u mnie po zmianie M2 na Acoustic Research, a później na Acoustic Energy Aegis 2 jest dużo lepiej. Bas jest ciut twardszy i szybszy, ale przede wszystkim słychać więcej na górze, nagrania brzmią żywiej. Mimo to idealnie wiadomo, że nie jest. Podobno te Mission to takie żywsze M2, ale nie miałem. Acoustic Energy mimo to Ci nie polecę, bo bas może nie być na tyle głęboki na ile byś chciał.

no dobra, co do głośników jestem W MIARĘ zorientowany, bardziej chodzi mi o wzmacniacz, bo to głównie dla niego założyłem temat, mimo to że o głośnikach więcej się rozpisałem :d

Co sądzisz o Nad C320BEE + Dali Concept 2 ? Albo zamiast NADa, CA A5 ?

no dobra, co do głośników jestem W MIARĘ zorientowany, bardziej chodzi mi o wzmacniacz, bo to głównie dla niego założyłem temat, mimo to że o głośnikach więcej się rozpisałem :d

Co sądzisz o Nad C320BEE + Dali Concept 2 ? Albo zamiast NADa, CA A5 ?

Dali nie miałem, podobno świetne kolumienki i rzadko spotykane, kiedyś ich szukałem.

Z CA to lepiej a500 raczej, a co do NAD-ów to ktoś inny musi się wypowiedzieć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.