Skocz do zawartości
IGNORED

KODA DVD700 - czy ktos juz uzywa?

oli

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie nad zakupem DVD700 KODY bo podobno obsluguje DivX txt w jezyku polskim. Czy ktos moze cos powiedziec na temat tego sprzetu? W sklepie powiedzieli mi ze dostawa bedzie 20 grudnia ale moze ktos wie jak to dziala od znajomych z zagranicy ;-)

Generalnie probuje skompletowac sprzecik KD do pokoju 17m i myslalem o wlasnie takim DVD (musi byc z DivX) oraz KODA AV707 (tak mi polecili w sklepie bo chcialem wziac YAMAHE 450) i jakies kolumny (jeszcze nie wiem jakie). Budżet = 2500 PLN, filmy/muza = 70/30. Allegro odpada bo sie raz nacialem i nabralem wstretu do kupowania w sieci...

Aha, jestem kompletnie zielony jesli chodzi o sprzet KD i nie chcialbym, zeby mi w sklepie wcisneli jakis zlom. Do tej pory wystarczal mi jamnik :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/13741-koda-dvd700-czy-ktos-juz-uzywa/

wybor av 505 uwazam za najlepszy wybor w budzetowce - oczywiscie w konkretnym przedziale cenowym. przedstawilem juz tutaj swoje zdanie na ten temat. ale tak jak wczesniej daleki bylem od jednoznacznych ocen na temat, ze cos jest lepsze a cos gorsze, bo uwazalem, iz jest to rowniez subiektywna ocena, tak teraz uwazam, po wielu porownaniach, ze av 505 jest lepszym ampli od yamahy 450 czy tez od denona 1705.

wklejam wpis z innego forum. mam nadzieje, ze to nie jest problem.

"A więc.

Cena:

Koda - 1299 +

Yamaha - 1699 -

Moc:

Koda - 6x100 -

Yamaha - 6x130 +

Budowa:

Koda - aluminiowy front +

Yamaha - plastik (prawdopodobnie pokryty jakimś cieniutkim kawałkiem blaszki [tomek93 - niestety, ale jest to bajerancko wypolerowany plastik]) -

Koda - wszelkie pokrętła aluminiowe +

Yamaha - plastik -

Koda - złocone rca +

Yamaha - zwykle rca -

Koda - toroidalny transformator +

Yamah - zwykły EL -

Koda - masywny odlewany z aluminium radiator (dla każdej końcówki oddzielnie!) +

Yamaha - jednak zwykle blaszki (bądź odlew, tyle tego rozebrałem, że już nie pamiętam, taki jak w 640, ale to i tak nadal skromnie) -/+

Waga:

Koda - 15.8 kg +

Yamaha - 11 kg -

Dźwięk:

Według mnie i tego, co wielokrotnie słyszałem Yamaha jest słabsza od Kody i proszę się nie sugerować mocą, bo ta Yamaha może mieć spore spadki przy poszczególnych kanałach. I prawdopodobnie tak jest, bo czy był to dźwięk stereo czy kino, Yamaha wyraźnie była cichsza. W amplitunerach wszystko wyzerowane oczywiście ( przychylam się do stwierdzenia kolegi Cichego, że Koda "pobiła" Denona 1705, bo mam te same doświadczenia.)

Koda:

Przejrzyście i dynamicznie. Wysokie, owszem wyostrzone, ale nie jest to góra, która może zabić. Średnica wyraźna i szczegółowa, może dla niektórych aż za, co może wiązać się z brakiem neutralności. Bas krotki i kontrolowany. Stereo może wydać się nieco agresywne w utworach bardziej dynamicznych, ale taki jest charakter kody - dynamiczny.

Yamaha:

Przestrzeń zrealizowana dobrze, choć nie tak jak u Kody ze względu na przytemperowane wysokie tony. Średnica względem Kody nieco wycofana i może nie tak detaliczna, ale i tak dobra. Bas, niestety, ale buczący.

(Yamaha jak i Koda mają plysy i minusy, reszta to kwestia gustu, o których, jak wiemy, niedyskutuje się.)

Podsumowując:

Też na początku mojego zakupu byłem zdecydowany na Yamahe lub cos z Denona, ale to było raczej spowodowane ogólną mitomanią na temat tych sprzętów. Czar prysł, gdy postanowiliśmy do sklepu zamówić Kode - tak pracuje w sklepie rtv, który handluje zarówno Yamahą, Denonem, Pioneeem, Sony (sic!) i teraz również Kodą. Według mnie Yamaha 450 w zestawieniu z Kodą 505 nie jest warta tych pieniędzy, ale nie o pieniądze tu tylko chodzi. Taką główną ideą poprawnego sprzętu jest jego prostota, funkcjonalność i poprawny dźwięk - koda te atuty posiada. A jeśli dla kogoś wyznacznikiem dobrego sprzętu jest ilość dekoderów i programów dżwięku przestrzennego (z których i tak nikt nie korzysta) oraz bajersko wyglądający wyświetlacz z mnóstwem ikonek, to Yamaha jest tym sprzętem, którego szukacie.

A teraz sami postawcie plusy i minusy i sami sobie odpowiedzcie na zadane pytanie: Koda czy Yamaha. Według mnie Koda."

co do dvd kody to trudno mi sie wypowiadac, bo nie mialem jeszcze z tym dvd do czynienia. a co do kolumn to po prostu wystarczy je posluchac i zdecydowac czy nam odpowiadaja, czy nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.