Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Rotel RA 985 BX napedzi... ?

Lutek

Rekomendowane odpowiedzi

Po moich odsluchach (niestety tylko trzech - z braku czasu i zupelnym braku oferty sprzetowej w sklepach) kupilem w ciemno wzmak Rotel RA985 BX - 100W z pilotem - poprzednik obecnego w sprzedazy modelu RA 1070 Na razie zadowolony jestem z ceny jaka zaplacilem i z tego, ze tak jak sprzedajacy podawal wzmak jest nowy w ogole nie uzywany. Natomiast nie mam na razie pojecia jak zagra. Kupilem w ciemno, bo cena bardzo okazyjna i do tego nowy, ale prawde mowiac po wczesniejszym odsluchu juz zrezygnowalem z szukania Rotela, a nastawilem sie na NADa. Dlaczego...? Sluchalem NADem C317 85W (tylko taki mieli w sklepie) i Rotela RA1060 60W + CD NAD C521 + ProAc Studio 125. Z Rotelem bas byl gorzej kontrolowany i juz sie rozlazil - a na forum gdzies czytalem, ze Rotel lepiej kontroluje ...hmmmm. Wyczytalem w danych, ze 1060 ma wspolczynnik tlumienia 150, natomiast NAD < 200. Moze dlatego w przypadku 1060 gorzej bylo z kontrola. Jednak, jak trfila mi sie ta oferta z RA985 i w danych technicznych wyczytalem, ze ma wspolczynnik tlumienia az 400 !, to zdecydowalem sie w ciemno.

Teraz jestem na etapie poszukiwania cd-ka rowniez Rotela - ma byc RA 971. Zetkaalem sie z opiniami, ze wzmaki i cd-ki Rotela akurat pasuja do siebie, a przy okazji z estetycznie bedzie paspwac, na co zwracam uwage.

Tyle wstepu i zasadnicze pytanie:

Czy ten wzmak napedzi takie kolumny (ktorych bede chcial jakos posluchac juz z moim wzmakiem) jak: ProAc Studio 125, Vienna Acoustics Mozart, Audio Physic Tempo 2, moze cos z Dynaudio (niektorzy te sugeruja, ale nie mam o nich pojecia, nigdy nie widzialem, nie wiem ktore ewentualnie modele Dynaudio mozna porownac jakosciowo i cenowo z wymienionymi przeze mnie).

Coraz czesciej pojawiaja mi sie w mysli Virgo 2 (choc , jak widze ceny, to juz mnie dusi w gardle)

Ostatnia napisalem do kogos, kto sprzedawal Virgo i odpisal, ze owszem... ten Rotel napedzi, ale to dopiero bedzie poczatek mozliwosci tych kolumn. Jesli tak w istocie bedzie, to nie ma sensu wydawac tyle pieniedzy, jesli one nie zagraja tak , na ile je stac. Moze byc nawet pewnie tak, ze dla duzo tanszych kolumn ten wzmak bedzie bardzo dobry, wykorzysta ich caly potencjal i moze zagraja nawet lepiej od Virgo ?

Jak pisalem kiedys w roznych watkach zalezy mi miedzy innymi na bardzo dobrym basie.

W tym momencie ktos moglby zasugerowac: " To kup Virgo i do nich odpowiedni wzmak ". No tak, ale chodzi o ograniczenia finansowe, a chce sie trzymac niejednokrotnie potwierdzanej na forum zasady, ze kolumny powinny byc w systemie najleprzym (najdrozszym) elementem, bo to one maja najwiekszy wplyw na jakosc dzwieku.

https://www.audiostereo.pl/topic/13765-czy-rotel-ra-985-bx-napedzi/

To na zachętę powiem że rotel spokojnie napędzi nawet nie takie łatwe do rozruszania dynaudio (np. 40, 42, 50, 52 - 4ohm, 86dB) - czególnie ta 985-ka. Co do pozostałych modeli które wymieniłeś też nie powinno być problemów. Charakter dzwięku będzie inny - to pewne.

Witam

Stare Virgo można napędzić nawet lampą - nie są trudnym obciążeniem . Ale faktem jest że Virgo zaczynają "gadać " jak należy dopiero z odpowiedniej klasy wzmacniaczem i zródłem. Moim zdaniem , Twój Rotel spokojnie napędzi Virgo , ale czy pokaży pełnię ich możliwości - tego pewien nie jestem.

Pozdrawiam

Waldek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.