Skocz do zawartości
IGNORED

Kto mi wlutuje rezystor do kolumn akkus?

rybak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Za kilka -kilkanascie dni dostane od akkusa przesylke - nowe rezystory do jego kolumn v-3 (posiadywam takowe - jako prototypy). A ze p. Witold caly czas poprawia to cudo - doszedl do wniosku, ze przydaloby sie wymienic w nich jeden rezystor - to dzwiek sie znaczaco poprawi (lepiej scalona z dolem i pelniejsza srednica - czyli taka jak lubie). Klopot w tym, ze w tym celu trzeba:

a) odkrecic sredniotonowce ushera (klony scanspeaka) i odlutowac je od okablowania wewnetrznego kolumn

b) wyjac wygluszenie komory sredniotonowej (welna owcza nieprzymocowana)

c) odkrecic zwrotnice w obu kolumnach przez otwor po sredniotonowcach

d) wylutowac z tych zwrotnic jeden rezystor i wlutowac nowy

e) zlozyc kolumny wg wzoru powyzej, ale oczywiscie w odwrotnej kolejnosci.

Ja w moim 40-letnim zywocie to naprawilem najwyzej sznur do zelazka i zwrotnic sie boje:)

Czy ktos z W-wy, na tyle doswiadczony w DIY kolumnowym zeby nic nie spalic, nie uzywac zimnych lutow i nie poniszczyc glosnikow i samych obudow do nich, takoz i gwintow od srub je mocujacych do kolumn moglby mi pomoc wymienic te dwa rezystory, gdy nadejda? (pewnie tuz przed albo tuz po swietach. Dziekuje i sie odwdziecze:)). Aha - mieszkam na Ursynowie.

rybak

witam szanownego radmorofila!

czy śruby od głośników są na wierzchu? tzn czy są na wierzchu, łatwodostępne? jeśli tak to chętnie pomogę, mam już za sobą niezłą praktykę w budowie kolumn, zwrotnic, restaurowaniu sprzętu itp.

sprzęt i materiały też mam

pozdr

:))) sa na wierzchu. Bardzo dziekuje za te deklaracje. Teraz czekam na przesylke od akkusa z tymi rezystorami. Powinna nadejsc na dniach, a najpozniej do nowego roku. Wiec natychmiast, gdy sie pojawi - zglosze sie niechybnie:))) A termin dopasuje do Twoich mozliwosci czasowych. Jeszcze raz bardzo dziekuje za pomoc. Wg zapewnien p. Witolda Albeckiego, zmiana rezystora na inny (z 1,5 o do 2.5 o ile pamietam, spowoduje lepsze scalenie sie srednicy z basem i wyrownanie dzwieku kolumn v3, jego wypelnienie. I o to mi wlasnie chodzi, bo dotychczas te kolumny graly troche dla mnie za jasno. A srednica bardziej wspolbrzmiala z wysokimi tonami niz z caloscia pasma. Pozdrawiam, zycze zdrowych i wesolych Swiat i muzykalnego karpia.

Aha - przypomnij mi, prosze, na [email protected] swoje namiary. Bom zanadto sie rozpedzil ostatnio w porzadkowaniu pocty:))

rybak

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.