Skocz do zawartości
IGNORED

Opinie na temat Yamahy RX-V 1500.

dj Ronie\'N

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś mógłby scharakteryzować amplituner Yamahy RX-V 1500? Zastanawiam się nad jego zakupem i chciałbym usłyszeć jakieś opinie. Insteresuje mnie głównie jego dźwięk w kinie domowym, do którego bedzie wykorzystywany w zasadzie w 100%. Alternatywą dla tego modelu może być Denon AVR-2105, nad którego zakupem również się zastanawiam, mimo iż jest trochę tańszy i pozbawiony certyfikatu THX. Czy ktoś może miał okazję słyszeć oba te modele, a jeżeli tak, to który z nich, w Waszym odczuciu, lepiej sprawdza się w KD. Jeśli chodzi o moje preferencje to lubię dźwięk dokładny, analityczny, mocno osadzony w górnych rejestrach, ale pozbawiony przejaskrawień.

https://www.audiostereo.pl/topic/13820-opinie-na-temat-yamahy-rx-v-1500/

Ponawiam prosbe o recenzje amplitunera RX-V 1500! Czy naprawdę nikt nie miał styczności z tym modelem, nikt go nie odsłuchiwał? Podobno to rewelacyjny model, a jego cena jest względnie przystępna!

Nie słuchałem, ale tutaj możesz poczytać opinie ludzi z Hameryki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tego co pamiętam z prasy, niestety w przeciwieństwie do poprzedniego modelu (1400) 1500 doczekała się wiatraka chłodzącego elektronikę (czyli trochę musi hałasować). Dla mnie to słaby pomysł, nie ma to jak porządny radiator ;)

Za ten ampli chyba doczekał się obsługi drugiej strefy. Ale faktycznie nie ma o nim zbyt wiele w necie :(

A recenzja w nr. 12/2004 Audio-Video. Posłuchać pewnie można w TopHiFi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do adamu,

sprzęcik juz pracuje w moim domu i nie ma najmniejszego problemu z jakimkolwiek chałasem /vide system chłodzenia!/, ale z tego co pamiętam z prasy /chyba Audio Video, a może Hi-Fi!/, to właśnie poprzedni model tzn. 1400 był wyposażony w niezbyt cichy system chłodzenia?! ...ale może się mylę...

pozdrawiam,

Mam 1400 pracuje poprawnie, i cicho.

Jednak sam wentylatorek był chyba wymuszony konstrukcyjnie przez praktykę. 1400 nagrzewa się niemiłośiernie, i jak masz na nim ustawiony DVD to potrafi po jakimś czasie przy głośnym słuchniu przeskakiwać (tak nagrzewa się DVD) Co do jakości dzwięku (w kinie domowym) to nie mam żadnych uwag. Jakość wspaniała.

Jeśli liczysz na konwerter formatów video - to daj spokój, jakość słaba. Poza tym dość dobry pilot z sterowaniem innych i nauczaniem. Analizator działa bardzo porawnie.

Polecam - ale tylko za cenę z Allegro (w sklepie cena zwala z nóg)

Mirek

do dj Ronie'N

Czy mógłbyś opisać troszkę ten ampli? Czy rzeczywiście jest taki rewelacyjny? Właśnie się do niego przymierzam:) A jeszcze coś : jakie masz do niego DVD i jakie głośniki? Ja osobiście myślę o DVD s1500 yamaszki i o głośnikach KEF-a Q5, Q1, Q9c

Pozdrawiam

do boloncjusz

Witam, jeśli chodzi o moje odczucia względem tego amplitunera, to są one jak najbardziej pozytywne; zresztą zakupu dokonałem po kilku odsłuchach sprzętu innych firm min. HK, Sony, Pioneer... Generalnie chodziło mi o dopasowanie sprzętu pod względem barwy dźwięku oraz sposobu prezentacji materiału filmowego; jeśli chodzi o odsłuch muzyki, to dodatkowo posiadam wzmacniacz stereofoniczny i odtwarzacz cd. Ale wracając do tematu, wcześniej posiadałem również amplituner yamahy, model RX-V 440, z którego byłem względnie zadowolony tzn. odpowiadała mi barwa dźwięku proponowana przez yamahę, natomiast brakowało wyjścia pre out, dokładniejszej regulacji parametrów dźwięku w poszczególnych zakresach, no i oczywiście odrobinę mocy. Na początku szukałem amplitunera w przedziale 1500-2500, ale atrakcyjna cena 1500-ki skłoniła mnie do dorzucenia paru złotych i zakupienia wspomnianego RX-V 1500. Model ten ma wszystko to czego brakowało mi w poprzednim moim amplitunerze, a ponadto jest uzbrojony po zęby w niemal wszystkie dekodery, podstawowy THX, optymalizator YPAO, a także obsługę drugiej strefy, co w niedalekiej przyszłości może mi się osobiście przydać.

Dźwięk, jeśli chodzi o kino, jest po prostu potężny i niezwykle dynamiczny. Średnica dość naturalna, góra lekko wyostrzona, ale bez metalicznego nalotu, no i bas, który w moim prywatnym odczuciu kruszy ściany. Filmy zrealizowane na bardzo dobrym poziomie 1500-ka prezentuje w sposób niezwykle spektakularny. Podczas oglądania "Gladiatora", czy "Powrotu Króla" ciarki przechodziły mi po plecach. Ponadto niezwykle dobrze różnicuje materiał nagrany w "standardowym" dolby digital 5.1, a DTS-ie. Ten drugi wypada po prostu o klasę lepiej, co w innych ampach /tych które miałem okazję posłuchać!/ nie było juz tak wyraźnie uwydatnione.

Jeżeli chodzi o sprzęt towarzyszący: odtwarzacz dvd Philips 963SA, kolumny front Avance Dana 509, central yamaha NS-C300, surroundy back monitory JBL LX-2002, kabel cyfrowy Profigold 4000. Suba obecnie nie posiadam /była yamaha/, ale pewnie będzie to jakiś B&W, albo JBL. Planuję też rozbudowę systemu do 7.1

Jeśli chodzi o kefy, to osobiscie nie miałem okazji ich odsłuchać, ale słyszałem dużo dobrego na ich temat. Sporo recenzji można tez znaleść w prasie audio, ale oczywiscie najważniejsze są własne odczucia.

pozdrawiam,

"Jednak sam wentylatorek był chyba wymuszony konstrukcyjnie przez praktykę. 1400 nagrzewa się niemiłośiernie, i jak masz na nim ustawiony DVD to potrafi po jakimś czasie przy głośnym słuchniu przeskakiwać (tak nagrzewa się DVD) Co do jakości dzwięku (w kinie domowym) to nie mam żadnych uwag"

W instrukcji jest napiane zeby nie stawiac na amplitunerach,wzmacniaczach zadnych urzadzen. Nic dziwnego ze sie nagrzewa jak zasloniles obieg powietrza.

no nie przeczytałem instrukcji dokładnie - dlatego stwaiałem na ampli dvd.

Co do dzwięku stereo - to kiedyś miałem wzmacniacz Yamahy AX-870 - uważam że miał on lepszy dzwięk stereo niż obecna Yamaha. Potem miałem jeszcze HK 250 i Marantza 5500 i dalej twierdze że najlepszy dzwięk stereo był właśnie w 870-tce. No ale to już chyba kwestia gustu...

Mirek

do boloncjusz,

witam ponownie i przepraszam, że urwałem tamten temat, ale necik mam tylko w pracy, stąd moje kilkudniowe milczenie - po prostu nie było mnie ostatnio w pracy... a wracając do tematu stereo w RX-V 1500; moim zdaniem dźwięk w trybie dwukanałowym jest co najmniej poprawny i jeżeli ktoś szuka sprzętu zarówno do kina domowego, jak również do słuchania muzyki, to raczej nie powinien być zawiedziony możliwościami yamahy; poprawna, w miarę neutralna średnica, góra lekko wyostrzona, bas w miarę głęboki i dobrze kontrolowany /w porównaniu z większością amplitunerów za 2500-3000 pln, różnica jest dość spora, oczywiście na korzyść RX-V 1500, ale warto pamiętać też, że nie bez znaczenia jest sprzęt towarzyszący, a w szczególności rzecz jasna kolumny!/;

jeżeli chodzi o tryb "pure direct", to dźwięk jest zdecydowanie bardziej ocieplony, lekko "zamglony", bez wyostrzeń, po prostu bardziej naturalny; może się podobać, ale jest to tryb raczej dla bardziej wymagających słuchaczy, którzy preferują głównie muzykę kameralną, jazz, klasykę itp. i chyba niezbyt się sprawdzi przy odsłuchach materiału bardzo dynamicznego, o dużym stopniu ekspresji;

Oczywiście z dobrym wzmacniaczem średniej klasy, raczej żaden amplituner nie wygra w kategorii stereo, ale jeżeli szukasz sprzętu zarówno do kina, jak również do odsłuchu muzyki w trybie dwukanałowym, to moim zdaniem 1500-ka jest dość dobrym wyborem. W kinie jest po prostu rewelacyjna, w stereo zasługuje na mocną ocenę 4, nawet z małym plusem.

pozdrawiam,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.