Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny max.1500

fiddlehead

Rekomendowane odpowiedzi

Witojcie.

W najblizszej przyszlosci chce kupic kolumienki za max.1500PLN. Pokoj do ktorego chce je wstawic (dosc zagracony) ma ok.16m2 (jesli ma to jakies znaczenie: wysokosc 3,2m). Wydaje mi sie, ze powinny to byc kolumny podlogowe. Na podstawie tego co udało mi się wyczytac wybralem kilka modeli:

* eltax symphony 6.3 - ok.800PLN

* gale 3030 - ok.800PLN

* gale 3040 - ok.1100PLN

* koda 707f - ok.1100PLN

* MISSION M33 - ok.1500PLN

* WHARFEDALE CRYSTAL 30 - ok.1000PLN

* Wharfedale Diamond 8.3 - ok.1300PLN

Po obdzwonieniu trojmiejskich salonow wiem, ze niewiele z tych zestwow mozna posluchac. Do tej pory namierzylem GALE3030 oraz ELTAX symhony 8.3 (nie wiem czy slusznie na ich podstawie wyrabiam sobie opinie o 6.3). Chcialbym bardziej skonkretyzowac liste powyzej. Doradzcie. Przy okazji prosze o propozycje wzmacniaczy (moga byc używane. ok 700.zł) do konkretnych kolumn.

pozdr

fidd

p.s1

Moze powinienem wziasc pod uwage zakup uzywanych kolumn

p.s2

Preferowane gatunki muzyczne:

- rock

- jazz

- fusion

https://www.audiostereo.pl/topic/14019-kolumny-max1500/

Za 1500zł to mialem podobny dylemat. Wiem ze ktos z forumowiczow ma bardzo porzadne Elac do sprzedania. Szukałbym tez Tannoym m4 bo mozna je jeszcze z upgradowac a z tego co tu czytalem graja wtedy swietnie. Nowe bym sobe odpuscil bo przeplacisz czyli kupisz o klase gorsze tylko tyle ze w kartonach.

Aha tez wiem ze ESY Vivace w tych granicach ktos oferowal na forum. Ja bym jednak kupil za 800-900zł uzywane tannoy m3 lub m4 i je z upgradowal. W budzecie sie zmiescisz a do 16m2 nic innego (wiekszego) nie potrzebujesz. Aha Gale 3030 na allegro prawie nowki za 800zł widzialem wiec kupowac je za 1500zl to juz przesada....

https://www.audiostereo.pl/topic/14019-kolumny-max1500/#findComment-231693

witam......kilka miesiecy temu przechodzilem przez to samo wiec podziele sie z Toba spostrzerzeniami...przynajmniej jesli chodzi o kolumny. Eltax'y przekreslilbym od razu gdyz sa to kolumny przeznaczone raczej do kina niz do stereo. Duzo lepiej sprawa wyglada z kodami, ktorych najwiekszym plusem jest stosunek cena - jakosc (nie dokonywalem odsluchu ale mialy duzo pozytywow w prasie), co do diamondow testowalem model wyzszy 8,4 i wcale nie wypadly zle wiec radze ich posluchac. Co do Tanoy to zgadzam sie

Fademan'em potrzebuja dobrego wzmacniacza. Reasumujac jedne kolumny prezentuja sie lepiej inne gorzej ale laczy je jedno .......wszystkie dostaja "baty" od Celestionow F30. Ostatnio widzialem je na Allegro za cene 1250 para .........jesli chcesz kupic w sklepie - 5 lat gwarancji - bedziesz musial za nie zaplacic ok 1600 ale sa tego warte. Jednak najbardziej obiektywna ocene wystawisz sam wiec jesli masz tylko mozliwosc odsluchania tych zestawow zrob to i kup ten ktory przypadnie Ci najbardziej do gustu !.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/14019-kolumny-max1500/#findComment-231722

musisz najpierw poszukac przyzwoitego uzywanego wzmaka, wszystkie obecnie produkowane w klasie budzetowej do 2000-3000tys daja wlasnie taki bylejaki plaski dzwiek i maja problem z napedzeniem nawet malo wymagajacych glosnikow.

https://www.audiostereo.pl/topic/14019-kolumny-max1500/#findComment-231725

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.