Skocz do zawartości
IGNORED

YAMAHA 450 pytanie o...

Jupiter

Rekomendowane odpowiedzi

jestem posiadaczem sprzętu wraz z DVD550 i eltax univers.+sub A8.

w ampie jest funkcja ustawienia odleglosci głosników od słuchacza .

mam pytanie

- czy powinno sie zawyżać( lub zanizac) te wartości czy zostać przy

rzeczywistych

- czy nalezy korygować wartości odległości poziomów głosnikow jeśeli

sprzęt stoi niesymaetycznie względem osi pomieszczenia(15m2)

-jak działa funkcja EX/ES .ja mam przecieł zestaw 5.1 więc czemu na

filmach np.Dwie Wieże pali sie lampka SB(tylny soround) a

przełaczenia przycisku (EX/ES )nie powoduje rzadnych zmian

-czemu funkcja zrównoważenia poziomu sygnału jest tylko na "lewą

stronę"

-jak na jaką wartość ustawić funkcję CrossOver jak ustawić funcję

fazy oraz jaki poziom LFE zakres jest -20 do 0(dB)

-czy te eltaxy:centralny i sorround to głosniki LARGE

-czy przy rozkręconym amipie na MAX i braku podłączonego urządzenia

np.CD w głośnikach powinien być słyszalny szum,pykanie lub trzaski

-czy słuchając na MAX amp poiwinien się wyłaczyć bo misię zdarzyła raz

taka sytuacja ostatnio byla imprezka i amp na max i nachwilę przestał

działać ruszyłem gałką w dól i się załączył

Sorki że moje pytania może sa naiwne (dopiero zaczynam zabawę z KD) wolałby jakieś sesowne odpowiedzi oraz uwagi dotyczące tego sprzętu i jago knfiguracji

aczkolwiek dobry humor jest mile widziany .

POZDRAWIAM

https://www.audiostereo.pl/topic/14192-yamaha-450-pytanie-o/

Boże jedyny, amplituner podkręcony na maxa !

Gdybym tak zrobił u siebie to szyby w oknach by tego nie przeżyły.

Jeśli będziesz robił tak dalej, to uszkodzisz nie tylko amplituner ale i kolumny.

Twój sprzęt zachował się prawidłowo, zadziałało zabezpieczenie przed przeciążeniem (na twoje szczęście).

Poza tym Yamaha RX-V 450 to amplituner 6.1 - kanałowy, więc można sobie dokupić jeszcze tylny głośnik centralny. Klawisz EX/ES włącza albo wyłącza ten tylny głośnik (przełącza np. w tryb DTS ES lub Normal DTS), więc bez tego głośnika tego nie usłyszysz. Lampka tylnego głośnika będzie zawsze się świeciła, chyba że wyłączysz ten głośnik w odpowiednim menu (Menu > Speaker Set).

Użycie funkcji ustawiania odległości kolumn od słuchacza, ma sens gdy np. kolumny przednie stoją w jednej linii a głośnik centralny jest cofnięty do tyłu od tej linii np. o pół metra. Po pomocy tej funkcji, można tak skorygować ustawienie głośnika, że będzie się miało wrażenie przybliżenia się tego głośnika o te pół metra do słuchacza.

Tak samo jest z kolumnami tylnymi i tylnym centralnym ( tu przeważnie w grę wchodzi oddalenie kolumn od słuchacza).

Czy będzie ci to odpowiadało, to już sam musisz ocenić. Zresztą na inne pytania najlepiej sobie sam odpowiesz, drogą prób i błędów (i odsłuchów).

dzięki Karmaj z tym rozkręcaniem na max tego nie wiedziałem mysilałem ze takie zestawy są na to przygotowane

ale co do .:

Poza tym Yamaha RX-V 450 to amplituner 6.1 - kanałowy, więc można sobie dokupić jeszcze tylny głośnik centralny. Klawisz EX/ES włącza albo wyłącza ten tylny głośnik (przełącza np. w tryb DTS ES lub Normal DTS), więc bez tego głośnika tego nie usłyszysz. Lampka tylnego głośnika będzie zawsze się świeciła, chyba że wyłączysz ten głośnik w odpowiednim menu (Menu > Speaker Set).

to ja mam ustawione że tego tylnego nie ma a i tak ten wskazinik się pali

Czyli EX to system 5.1 , a ES -6.1 ??

Tak pomyliłem się z tą lampką tylnego głośnika centralnego, sprawdziłem to jeszcze raz.

Zaświeca się ona w zależności od tego w jakim systemie dźwięku jest odtwarzana płyta.

U mnie przy DD 5.1 i DTS jest zgaszona, przy DTS ES świeci.

Natomiast przy DD EX jest zgaszona (co mnie trochę zdziwiło).

Mam w tej chwili jedną płytę w tym systemie, i amplituner nie rozpoznaje automatycznie że płyta jest DD EX.

Muszę ręcznie przełączyć klawiszem EX/ES żeby tylny głośnik zagrał, ale lampka dalej jest zgaszona.

Natomiast przy płycie nagranej w DTS ES dzieje się to automatycznie.

Możliwe że to jest jednak wszystko prawidłowo, ponieważ w systemie Dolby mamy oznaczenie DD 5.1 albo DD 5.1 EX (a nie 6.1). Kiedyś czytałem o tym w jakiejś gazecie, jak to jest z tym tylnym kanałem.

Tylko już nie pamiętam. Muszę się podszkolić w tym temacie.

ponowię pytanie o funkcję CrossOver

w ampie jes taka i ma ustawioną domyslnie na 80Hz (czy to najlepsza do słuchania muzyki i KD??)pozawal ona na odcięcie sygnałów przesyłanych do subwoofera.W subwooferze -Atomic 8.2 Eltax jset regulacja tych czestotliwości w zakresie 50- 200 Hz .

Czy powinienem ustwić taką samą w subie co na ampie czy też na max lub ma min skoro sygnał jset "okrojony" przez amplituner.Jakie ustwienie jest poprawne podobnie rzecz ma się do fazy subwoofera -funkcja jest w ampie i na nim samym.

Pozdrawiam i przepraszam ale nie wszytko mogę zrozumieć-odnaleźć w postach archialnych.

jeszcze raz ponawiam pytanie o Crossover? proszę o odpowiedź

A następne ptyanie czy takie kable sa dobre do tego zestawu na wszytkich głośnikach

odczyt z kabla

Real Cable-cable H.P Cuivre OFC+SPC CAT 250 015

subwoofer

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.