Skocz do zawartości
IGNORED

Ampli do stereo?

Duo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

-> DUO

Postaram się pomóc. Moim zdaniem w zakresie ceny do 3 tys. PLN najlepiej zwrócić uwagę na amplitunery Marantza. Grają one dość jasno ale za to bez poważnych błędów w zakresie równowagi tonalnej, ponadto mają w sobie jakąś taką lekkość grania:) Porównywalnie zagra, moim zdaniem, wzmacniacz z przedziału cenowego 1-1,5 tys. PLN. Jesli kolumny zostaną odpowiednio dobrane, uważam, że można cieszyć się poprawnym dźwiękiem.

Istotną wydaje mi się uwaga o pre-outach. Daje to możliwość pewnej rozbudowy systemu w kierunku poprawy jakości, choć pewnie z czasem też i to nie wystarczy:) Ale przecież od czegoś trzeba zacząć.

Innym elementem, na który warto, jak mi się wydaje, zwrócić uwagę, jest fakt, iż im starszy model amplitunera, tym lepiej gra w stereo:) Obserwacja dość dziwna ale sprawdzona przeze mnie. Jeśli nie zależy Ci zatem na systemach 6,1 (7,1), dts matrix, neo itp, to proponuję poszukać np. marantza SR 7000, Denona AVR 3300 (w stereo bdb - aktualnie posiadam), AVR 3801, Onkyo TX-DS 787, 777 (wg mnie gra lepiej od 787 - miałem 787 ale porównywałem z 777 i ten drugi był na pewno lepszy:). Amplitunery te powinny być w dobrej cenie. Np. Onkyo "chodzilo" 2,5 - 3 tys. PLN. Oczywiście za sztuki sklepowo nowe. Jednocześnie większość z wymienionych ma wejścia 5,1 (7,1), ma wyjścia pre-out, także możliwość ich rozbudowy jest dość szeroka.

Pozdrawiam i życzę dużo przyjemności z zabawy

Cos w tym musi byc, ze stare ampy graja jakby lepiej w stereo od tych "nowych napakowanych cudeniek".Jesli komus nie zalezy na 6.1 7.1 itp to chyba warto rozejrzec sie za jakims starszym modelem.Podam wam przykad,

kiedy H/K wypuscil nowa serie to chcialem go porownac z moim AVR 4550. Mialem mozliwosc wypozyczenia na weekend AVR 430 i wedlug mnie "stare harmany maja to cos" nie wiem moze sie myle,moze to kwestia wygrzania

,ale z tego wszystkiego ja bym sie nie zamienil. Moja zona by sie zamienila,bo spodobala jej sie ta niebieska galka

Witam, ten temat zawsze bedzie wywoływał emocje. Co lepiej kupic, kino, czy stereo. Kazdy mysli, kurcze przecież za te same pieniadze co trzeba wydać na stereo moge kupic kino i muzyki tez posluchac. I tak jest. Ja sprzedałem stereo i kupiłem kino: RXV-530, DVD też Yamahy. Wracając ze sprzetem do domu nie mogłem się doczekac , ,jak to zagra. Taki sprzet musi zagrac dobrze, przeciez to kosztowało troche grosza. wszystko podłączyłem, plyta powedrowala do DVD, zasiadlem w fotelu i cholera, no gra niby wszystko dobrze, ale żadnych emocji tyle kasy, a tu tak sobie. Nic inna plyta lepie nagrana. Trochę lepiej, ale nadal tak jakoś bezpłciowo. Musze przyznać, że dzwiek był poprawny, ale niestety ja nie mogłem dlugo sluchać. ten dzwiek po prostu mnie meczył. Jak muzyka sie kończyla to czułem ulge, ale powtarzam jeszcze raz , nie bylo jakiejś przepasci w stosunku do mojego sprzetu stereo jaki mialem przed kinem. po prostu, sprzetu stereo slucha sie przyjemniej, dzwiek jest bardziej wciagajacy, swobodny, emocjonujacy. Mozna go słuchac caly dzien, a po wyłączeniu nie czuje sie ulgi. Natomiast jezeli chodzi o film, to juz inna sprawa. Swietna zabawa. Ale ja majac kino przez 5 miesiecy obejrzalem tylko 2 filmy, dlatego postanowilem wrocic do stereo, poniewaz muzyki slucham bardzo duzo. Na koniec chce powiedziec, ze nie jestem audiofilem, bardziej melomanem lubiacym słuchac muzyki w dobrej jakosci, a to co napisałem to moje indywidualne odczucia. Pozdrawiam

Z twoich wpisow naprawde ciezko jest wyciagnac jakies wnioski.Teraz elfan wyszystko ladnie i grzecznie wytlumaczyles. Takiego elfana nam trzeba! Oby tak dalej!-juz sie wiecej nie czepiam.

Posiadam 496 posiadalem 396 i zgadzam sie ze wzmacniacz tej klasy jest bez porownania lepszy od TANICH ampli. Porownywalem go z Y 430, Y 350 i jeszcze kilkoma.Przede wszystkim dzwek jest duzo bardziej dynamiczny i otwarty. Jednak nie zaryzykuje stwierdzenia ze amplituner klasy Y 750 czy HK 230 bedzie brzmial zawsze gorzej. Najlepiej posluchac bo co dla jednych bedzie przpascia dla innyh nie bedzie mialo zadnej roznicy.

Pozdrawiam

a juz sie chyba zdecydowalem na HK lub Marzntz - narazie szukalem informacji na temat ampli HK i nigdzie nie znalazlem inf o mozliwosci podlaczenia kolumn 4 ohm. Nawet na zdj gniazd glosnikowych jest podpis - speakers (8 ohm). Wiec jak to jest?

Witam ponownie

Jesli mogę się wypowiedzieć, to rozważ proszę czy warto zwiększać ilość pieniędzy na amplituner. Poszczególne modele różnią się głównie wyposażeniem i ewentualnie nieznaczną różnicą mocy. Czy wydasz 3 tys czy 5 to w zakresie poprawy dźwięku w zasadzie dużej różnicy nie będzie. Zmienią się natomiast funkcje użytkowe. Tylko ile z nich jest potrzebna w praktyce?:) W mojej ocenie amplitunery w zakresie 1,5 tys - 3 tys a potem 3-10 tys grają na zbliżonym poziomie, a ewentualna poprawa dzwięku jest znikoma. Jednocześnie pewien standard wyznaczają też kolumny. I warto o tym pamiętać, bo po co przepłacać:)

Może lepiej zamiast tego kupić zestaw do stereo i umieścić go w drugim pokoju czy sypialni. Ja z takiego zestawu jestem bardziej zadowolony.

Pozdrawiam

PS w sprawie nowych HK nie wiem nic niestety...

Wydaje mi się, że większość producentów, najtańszy lub dwa czy trzy najtańsze modele traktuje jako materiał obrotowy na którym realizuje się zyski. Dźwiękowo naprawdę ciekawe są urządzenia dopiero z zakresu 3000 PLN. A jeżeli w ofercie producenta jest urządzenie trochę droższe, ale nie oferujące więcej dodatkowych funkcji od modelu niższego, jest prawidłowością, że będzie grał znacznie lepiej.

Wzmacniacze w urządzeniach za 4000-5000 PLN są zbliżone jakością brzmienia do tych w urządzeniach za 7000-9000 PLN. Dopiero ok. 100000 pojawia się kolejny skok jakości.

Dobrze jest więc kupować z przedziału 4000-5000 PLN i to najlepiej z poprzedniej serii. Jest dużo taniej.

Z tych modeli które podałeś, najlepszy jest TX SR601, jest obecnie tani i bardzo przyzwoity.

>>DUO

przegladalem specyfikacje wszystkich nowych HK (X35) i starych (X30) i jedyne czego sie tam dopatrzylem to obsluga wiekszej ilosci standardow przy nizszych modelach - tzn DTS96/24 Dolby Ex i takie tam. Nastepna rzecza jest w modelu 435 i 635 jest SNR w starszej serii 95 dB a w nowej 100 dB. Jak cos jeszcze wylapie to dam znac. Ciekawi mnie tylko czy graja identycznie jak strsza seria X30

Pozdrawiam

a najlepiej to kupic o czym zapomniałęs maxaudio na www.maxaudio.pl który to ma wiekszosc sprzetów od EIC dystrybutora Onkyo :D wiec nie dziwota ze wszystkim zaczynasz o onkyo wspominac;) Yamahe czy innych macie gdzes bo to juz konkurencja,czyli audio klan i horn;) a wy EIC z tego co wiem wspomagacie.Wiec szalenie obiektywne wypowiedzi,mozna je raczej traktowac jak powietrze;) moim zdaniem.

>>elfan

Niemal każdy z dystrybutorów i wiele sklepów detalicznych ma na forum swoich przedstawicieli, ale chyba tylko maxaudio nie ukrywa swojej prawdziwej nazwy.

To dobrze czy źle Waszym zdaniem ?

Może jakaś mała dekonspiracja?

witam

DUO to chyba przestał czytać i zaczął słuchać... i słusznie:)

-> maxaudio

ciesze się, że występujesz na forum "jawnie". myślę, że Twoje podjeście jest właściwe. taką właśnie formę komunikacji z klientem uważam za prawidłową i świadczącą o profesjonaliźmie. pozdrawiam

a tak swoją drogą to ciekaw jestem co wybierze założyciel wątku. i na co zmieni za pół roku:)) - bez złośliwości:)

Do arekk17. I masz racje. Starsza wersja gra o wiele lepiej. Zupelnie inna dynamika dzwieku, ladniejsza srednica. Ja mialem avr 4500 zachcialo mi sie 7.1 i przesiadlem sie na avr430. Myslalem ze nastapila tylko zmiana wystroju ale niestety dzwiek sie tez zmienil. Poniewaz w miedzyczasie z pewnych wzgledow osobistych wpadlem w klopoty finansowe sprzedalem avr 430. Niedawno uzbieralem znow na zestaw i kupilem avr 5550 na ebayu. Zeby sie upewnic ze nie mam omamow sluchowych przez zakupem zrobilem w MM test. Podlaczyli mi tam avr 430 i 4550 do tego samego zrodla dzwieku. Nawet sprzedawcy kopara opadla ze jest taka roznica w dzwieku.

Co do walorow wizualnych niebieska galka jest ok tylko przez pierwsze 3 dni potem wqurza na maxa i z reguly uzywa sie przycisku dimmer na pilocie czyli wygaszenie wszelkich swiatelel. Wyswietlacz jest wyrazniejszy w serii x550 - ladniejsze fonty.

Duo jezeli jeszcze czytasz ten watek ;-) Posluchaj gdzies 4550 albo 5550 na wyprzedazach mozna dorwac te ampy za ok 3000zl. Dla mnie tez priorytet mialo stereo i jestem bardzo zadowolony.

Czytam caly czas watek - tylko mam problez z odsluchem nigdzie nie moge znalezc HK do odsluchu. A tak w ogole to wolalbym sprzet nowy i teraz z przegladanych przez mnie ofert ze starszej serii HK widzialm tylko 7500 i 8500 - 8500 jest napewno za drogi a 7500 (kolo 6000PLN). Jezeli nie uda mi sie znalezc ani marantza ani hk do odsluchu to chyba w ciemno kupie tego 7500 chyba ze nie dotrwam z taka iloscia pieniedzy (troche mnie kusi zeby na cos wydać:)) to zakupie marantza 5400 lub hk330.

Pozdrawiam i dzieki za pomoc (oczywiscie watek nie musi sie na tym konczyc:))

aha i jeszcze jedno. Tak sie zastanawialem HK sie "chwali" swoimi rezerwami wysoko pradowymi i np. avr330 ma 35A. Onkyo tx-sr702 jest mniej wiecej w tej samiej cenie i ile A ma onkyo w porownaniu do tych 35A avr330?

Pozdrawiam

Jeśli prywatny import i Allegro nie sa przeszkodą to to jes b.dobra oferta i amp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sam bym go pewnie kupił, ale niedawno kupiłem SR5500

pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam NAD T751 początkowo grał ciemno, ale z czasem jak wymieniałem sprzęt towarzyszący i kable, to okazało się, że gra rewelacyjnie. Barwa, pełno szczegółów, przestrzeń super. W stereo wg.mnie gra lepiej od wzmacniaczy Stereofonicznych NAD. Np. C 370 ma większą moc i ten pałer słychać, ale przestrzeń nie jest lepsza, szczegółów też więcej nie ma a barwa dźwięku zdecydowanie gorsza od AMPLITUNERA AV.

Uważam, że jak ktoś chce mieć dobre stereo, ale też kino, i nie zależy mu na autokalibracjach (ile razy dziennie można się tym bawić) to AV NAD są najlepsze.

szukam i szukam i jak narzie udalo mi sie przesluchac y350 ale to straszna kiszka - y450 bylo juz troche lepiej. Lepiej w stereo sprawowaly sie onkyo 502 i 602, ale modele ktore mnie interesuja sa ciezko dostepne do przesluchania :( i jeszcze nie mialem okazji przesluchac ani hk ani marantza - poprostu nic z lepszych modeli. I teraz mam pytanko na allegro mozna dostac marantza 7400 i w podobnej cenie sa yamahy 1500 i 2400 - jak u yamahy jest ze stereo? Prosze o pomoc bo bede sie musial najprawdopodobniej sugerowac opiniami a nie odsluchem - chyba ze zdarzy sie cud i zajada w moim miescie na pulki sklepowe modele ktore mnie interesuja. Wiec ponawiam pytanie jak Y gra w stereo?

Pozdrawiam

Yamahy 1550 czy 420 nie słuchałem, ale w ostatnim Audio-Video jest test Marantza 7500 (następcy 7400 z niewielkimi zmianami) i odnoszą się do Yamahy 1500.

Wg autora tekstu Marantz brzmi bardziej szczegółowo i przejrzyście, a Yamaha "nachalnie".

Marantz został pochwalony za stereo.

pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.