Skocz do zawartości
IGNORED

Porównanie jakości dźwięku.

MiG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem podzielić się spostrzeżeniami na temat jakości dźwięku z poczciwego ws-304 i plastikowego Pioneera VXS-409 którego niedawno nabyłem. Jako źródła sygnału służył CD Pioneer PD-207 a głośniki to zg coś tam Tonsil 25W BR GD 18/?? i mały wysokotonowy którego oznaczenia nie mogłem odczytać. Może nie jest to sprzęk Hi coś tam ale nie o to chodzi. WS ma regulację barwy dźwięku dla 100Hz i 1kHz +/- 13 dB oraz tzw. "kontur" +8dB dla 100Hz i 1kHz, co daje max +21dB przy 100Hz i 1kHz. Pionek ma +/- 6dB przy 100Hz i 1kHz i S.BASS +8dB (100Hz) czyli max 14 dB dla 100Hz i 6 dB dla 1kHz. Po podłączeniu kolumn do pionka dźwięk jest pusty, brak tu dynamiki, słychać jedynie środek. Różnica jest kolosalna. Słyszałem, że jest tendencja wśród audiofili by słuchac płasko, a nawet przez direct ale jak dla mnie to przesada. A może ja czegoś nie rozumiem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.