Skocz do zawartości
IGNORED

Eltax coś nie tak,ale co tak?help!

przemaxa

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawna jestem posiadaczem zestawu Yamaha 450,dvd 550,eltax universe .Zestawy te jak wiecie od jakiegoś czasu poszły na dól i dużo osób je kupuje.W sklepie gdy koleś mi je 'prezentował' grały jako tako,nawet byłem zadowolony,ale pewnie było to wynikiem zajawy na sprzęt,wyobrażałem go sobie już w domciu..Wcześniej posiadałem zestaw Technics SA-300 (coś w nim poszło,w serwisie rtv powiedzieli że komponent nie do załatwienia),plus kolumny Unitra 60,z tabliczką o impe.Teraz wydaje mi się że kolumny 'spod lady z komuny'lepiej grały niż te nieszczęsne eltaxy.Nie wiem może jestem troszkę pod wpływem opinii większości z Was,bo jebiecie je równo..Tak więc wracając do sedna sprawy,mam pytanie jakie kolumny wybrać do Yamaszki,nie chcę bardzo drogich,tzn.chcę ale wiadomo,kasa,kasa(Żona powiesi mnieza jaja,i tak muszę to przed nią ukryć,powiem że zmieniłem obudowy..:) ,za trzy dni ma mi urodzić córkę!...)Może KODA,dużo słyszałem pozytywów na ich temat,ale nie koniecznie,takie za 2000,2500 tys.bez przesady(lubie dobry drum&bass,ale także Trance czy house,troche mixuje)Dziękuję wszystkim za uwagę i pozdrawiam,trzymajcie się!!przemo

https://www.audiostereo.pl/topic/14723-eltax-co%C5%9B-nie-takale-co-takhelp/

Głośniki nie wiele sobą reprezenują to fakt ale może trzeba troszeczkę poprzestawiać. Jak i to nie pomoże to proponuję Gale lub Rubicony (przedział cenowy prawie zachowany) jak uda się wygospodarować więcej to Tannoy fusion albo jeszcze lepiej Mission

Witam. Są to niestety kolumny budżetowe i nie można oczekiwać rewelacji. Mam podobny zestaw ale kupując go nie oczekiwałem cudów i dlatego jestem zadowolony. Nie jest tak zle jak by ci się mogło wydawać tylko trzeba trochę pobawić się sprzętem. Co do kody to porównywałem przed zakupem i wybrałem Eltaxa a wahałem się pomiędzy Kodą AV702 i F51. Jedyny lepszy punkt jak dla mnie w Kodzie to głośnik centralny AV702. Na dzień dzisiejszy jednak kupiłbym Wharfedale Crystal zostając przy podobnych cenach ( chociaż Eltax faktycznie potaniał ). Moim zdaniem deklasują one tak Eltaxa jak i Kodę. Pozdrawiam.

Ja tez zostalem zaskoczony brzemieniem Eltaxow w domu (glownie stereo). A w sklepie bylo tak fajnie....

Ale!

Przypominam o "wygrzewaniu" kolumn. U mnie trwalo ok 1 miesiaca. Dzis (ok 2 miesiace uzytkowania) z przyjamnoscia slucham (dzis ucho piescil Satriani) i ciesze sie dzwiekami. Oczywiscie zawsze mozna lepiej (ach ten odsluch B&W) ale jak inni przypominam cene zestawu. Jedyne do czego jakos nie moge sie przekonac to centralny. Jakis suchy ten dziwek jak dla mnie.

Witam. Ja też jestem "szczesliwym" posiadaczam Eltaxow. Zakupiłem w zestawie z Marantzem Sr 4400 i Dv 4300. Sprzęt całkiem w porządku ale podłogowce "pozal sie B....." Szczerze mowiac w sklepie nie graly najgorzej ale to chyba przez odpowiednio wygłuszone pomieszczenie i adrenalinke podczas zakupu. W moim pomieszczeniu ok 16 m2 nie da się ich wysterowac, dzwiek jest malo dynamiczny suchy i wprost drazni ucho - szczegolnie sluchając stereo. Dlatego mocno zastanawiam się nad zmianą podłogowych. Porównywałem dotychczas Mission M33i, avance 509, tannoy fusion3 podstawkowe AE Evo1, infinity Alfa 20. Najlepsze wrazenie zrobiły missiony i to w calkiem dobrej cenie. mam jeszcze ochote posłuchac Kef Q4 poniewaz maja bardzo przyzwoite opinie w prasie i na forum. Poza tym sam mam zamiar poradzic sie na forum co jest najbardziej godne polecenia z głosników do 2kzł W kazdym razie z uniwersami nie bujaj sie zbyt dlugo - czego serdecznie zycze i podzrawiam. Pitek

Pitek75. Pamiętaj tylko że w salonie odsłuchowym wszystkie te kolumny będą grały lepiej niż w domu. Poza tym z kolumnami ktore wymieniłeś mogą konkurować Eltax Liberty, a nie Universe. Zwróć jeszcze uwagę na Wharfedale, Gale lub Celestion.

"Poza tym z kolumnami ktore wymieniłeś mogą konkurować Eltax Liberty"

nawet one im nie dorastaja!! sa niezłe ale klasowo jeszcze nizsze od wymienionych przez pitek75.No oprócz infinity bo tych nie znam.Eltaxy sa po 1500zł i jeszcze rabacik a np Kefy sa po 1800zł (oprócz allegro) za podstawkowe,a eltaxy sa podłogówki:).Wiec to inna liga:) co słychac po miałem kiedys okazje słuchac tych skrzynek,niezłe ale w tej cenie.A poza tym eltax to firma typowo budrztówka,wystarczy spojrzec na ich oferte katalogową,same budrzetówki i zestawy do KD,a juz nawet za amplitunery sie biorą:).Wiec prosze mi tu nie porównywac do specjalistów takich jak AE czy KEF bo to inny swiaty sa.

Pozdrawiam

Elfan. Mało wiesz o Eltaxie , wnioskuję z tego co piszesz. Poza tym co , Eltax nie ma podstawkowych Liberty?

Śmieszą mnie te twoje tendencyjne wypowiedzi na temat KEFa , bo akurat takie posiadasz... Inne światy, hahaha, skąd ty jesteś , z kosmosu? Ważne jak gra , nie ile kosztuje, wbij to w końcu sobie do głowy bo za jakiś czas znowu pewnie zmienisz kolumny i będziesz piał pieśni pochwalne na ten temat .

Krzych c w koncu napisałem ze ich słuchałem!!.A po drugie,czy ja napisałem ze tylko Kef-y sa super i wogóle bo je mam!! człowieku zacznij czytac dokłądniej co inni pisza!!.NAPISAŁEM ZE TE CO WYMIENIŁ pitek75 A SAM WIDZISZ CO WYMIENIŁ!!wiec dlatego odniosłem sie do tych 2 firm czyli Kefa i AE co nie zauwazyłes albo nie chciałes zauwazyc bo chciałes mi poprostu dowalic ze JA TAKIE MAM!! ludzie..............co za.......a nie bede gadał juz;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.