Skocz do zawartości
IGNORED

Tascam DA 20 MK II jako zewn. przetw.

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wlasnie testuje profesjonalny magnetofon DAT Teac'a sprzedawany pod marka Tascam - model DA 20 MK II. Jako napedu uzywam CD Yamaha CDX 1030 - z odlewana szuflada i szklanym oczkiem. Pierwsze wrazenie? Neutralnosc i duza wiernosc brzmienia instrumentow. Przestrzen i nieslychanie nisko schodzacy bas. Pragne jeszcze dodac ze calosc podlaczona jest kabelkiem koaxialnym DIY z czystego srebra jako wzmaka uzywam Denona PMA 1560 a reszta czyli kolumny jak w " o mnie ".

Ciekaw jestem czy u kogos z was magnetofony cyfrowe pracuja jako zewnetrzne przetworniki i jaka jest Wasza opinia na temat ich brzmienia. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/15018-tascam-da-20-mk-ii-jako-zewn-przetw/

Witam,

Mój post nie będzie bezpośrednio dotyczył używania DAT'a jako przetwornika D/A, lecz pragne zwrócić uwagę na inny aspekt. Jakiś czas temu do powiekszania swojej płytoteki używałem profesjonalnej nagrywarki OTARI CDR-18. Jednak kilka dni temu stałem się posiadaczem magnetofonu cyfrowego Philips DAT 850. Już we wcześniejszych wątkach przyznawałem, że kopie wykonane na CDR nie były idealne. Nigdy nie miałem problemów z ich odróznieniem od oryginału. Zupełnie inaczej wygląda sprawa z DAT'em. Pomimo że jest to Philips, a zapis dokonywany jest na archaicznej taśmie, śmię twierdzić, że góruje on nad wieloma CDR'ami. Jako napędu i źródła używam Sony CDP 227 ESD. Nawet bezpośrednie porównanie CD vs DAT wypada na kożyść tego drugiego. Trochę zastanawiające... Tak wiec twierdzenie o kopiach CD 1:1 sądzę, że jest w wielu przypadkach przesadzone.

Pozdrawiam,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.