Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha HS8 + TV + Dekoder + PS4 + Laptop (amplituner?)

PD

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Będę mega zobowiązany, jeżeli nakierujecie mnie poprawnie na to jakim sprzętem powinienem się zainteresować. Starałem się szukać podobnych tematów na forum, Google i Reddicie, ale w sumie nigdzie nie potrafiłem znaleźć konkretnej odpowiedzi. 

Obecnie posiadam monitory studyjne Yamaha HS8 podłączone do interfejsu Focusrite'a 2i2, który jest podpięty do laptopa (spiętego HDMI z TV).
Do tego zestawu ostatnio doszła konsola (PS4) i dekoder (Cyfrowy Polsat). W celu wykorzystania swoich monitorów również do konsoli i dekodera zaopatrzyłem się budżetowy konwerter DAC, żeby za pomocą kabli połączonych z interfejsem i Toslink mieć opcję wpinania się albo w konsolę albo w dekoder (zależnie co jest używane). 

Cały powyższy zestaw służy mi jako "centrum dowodzenia" (YouTube, Spotify, Netflix, itd. itp.) Na poniższym schemacie widać co i jak jest z czym połączone. 

spacer.png

Co jest dla mnie problemem w obecnej konfiguracji?

• Focusrite 2i2 działa tylko i wyłącznie, gdy laptop jest włączony i ma załadowane sterowniki (nie wystarczy zasilany HUB USB) - żeby wykorzystywać swoje Yamahy zarówno do odsłuchu kompa, PS4 czy dekodera Polsatu potrzebuję zawsze mieć włączony laptop
  • Konieczność przełączania się kablem optycznym miedzy konsolą, a dekoderem
  • Teoretycznie mógłbym podłączyć się kablem optycznym bezpośrednio z DAC pod telewizor i monitory powinny działać zarówno z laptopem, PS4 czy dekoderem, ponieważ każde z tych urządzeń jest połączone kablem HDMI z TV? Chyba, że się mylę i to tak nie działa albo będzie działać jedynie pod wejściem HDMI ARC, którę w Sony jest jedno. Jak w takim wypadku z jakością dźwięku, jeżeli pomijamy Focusrite'a w tej konfiguracji? DAC jest połaczony kablami niezbalansowanymi RCA, więc i tak chyba tutaj coś tracę ze swoich monitorów?

O ile się nie mylę lekiem na moje bolączki jest pozbycie się Focusrite'a i kupno amplitunera, który posiada kilka wejść HDMI (PS4, laptop, dekoder) oraz wyjscie HDMI ARC (telewizor). W takiej sytuacji wszystkie sprzęty będą podpięte do amplitunera. Większość amplitunerów, które widziałem nie posiada wejść zbalansowanych XLR - czy podłączanie monitorów studyjnych kablem niezbalansowanym XLR/RCA nie spowoduje przypadkiem diametralnego spadku jakości audio? Widziałem amplitunery z XLR'ami, ale o ile dobrze widziałem kosztują one majątek - czy w takiej sytuacji nie lepiej byłoby wymienić HS8'mki na jakiś fajny zestaw 2.1?

Mam sentyment do moich Jamaszek, ale jeżeli uważacie, że warto coś z tego zestawu sprzedać i zainwestować w inny sprzęt to dawajcie znać.

Dzięki za cierpliwość i wyrozumiałość. Możliwe, że niektóre z moich problemów/pytań są głupawe, ale chciałbym mieć jasność gdzie obecnie jestem i pewność, że zostanę przez Was zrozumiany :)

Pozdrawiam,
Paweł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.