Skocz do zawartości
IGNORED

W którą stronę ze wzmacniaczem do streamingu...?

testerforester

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wrzucam tego do działu Start bo niejakie doświadczenie w HiFi mam ale jestem opóźniony w wiedzy o 10 lat - jeżeli temat bardziej pasuje do działu "Start" to proszę o przeniesienie. 

Mam grający od ~10 lat setup Vincenta (zbalansowane SV-233 + CD-S3 + Epos M16i na Nordostach) który gra jako główne audio w domu. Od czasu skompletowania ww. zestawu zupełnie wyłączyłem się z nowinek w świecie audio - uzyskałem dźwiękowo to czego potrzebuję i przestałem zmieniać klocki a zacząłem słuchać muzyki ?

Teraz stanąłem przed wyzwaniem złożenia jakiegoś budżetowego zestawu audio do sypialni o powierzchni ~12-14m2. Przez zestaw budżetowy rozumiem sprzęt używany który całościowo chętnie zamknąłbym w 3000PLN. Połowę na jakieś monitory połowę na resztę sprzętu. 

Jeżeli chodzi o głośniki to myślę o jakichś B&W 685 lub 686 (znam, wprawdzie dawno ale słyszałem, pamiętam że brzmieniowo mi pasowały napędzane jakimś ROTELem) chyba że podpowiecie mi inne używane monitory (niezbyt duże) które warto upolować.

Za źródło - tylko proszę bez śmiechu - służył będzie jakiś smartfon z TIDALa albo Spotify streamujący po BT (ale APTX HD) lub ACC. 

Utknąłem na etapie wyboru wzmacniacza i kręcę się w temacie jak wiadomo co w przeręblu.

1. Czy kupić coś pokroju NADa D3020 lub D7050 który jest integrą i ma na pokładzie wszystko czego potrzebuję ale...ALE np. oba nie obsługują APTX HD i jednak jest to integra a nie pełnoprawny wzmak więc nie wiem czy dostarczy dobrą jakość dźwięku. Przez dobrą jakość rozumiem dobre stereo, scenę i  przestrzeń + niezbyt natarczywy bas. Przyda się wyjście słuchawkowe - w końcu znajdę powód żeby odebrać swoje HD650 pożyczone znajomemu ze 7 lat temu ?
Oprócz integry NADa widzę też dostępne jakieś quasi polskie wynalazki z korzeniami chińskimi jak np. Hada ale mało o nich informacji oprócz pseudo testów ? które przejrzałem - ale od wielu lat takie testy są niemiarodajne bo są sponsorowane w taki czy inny sposób - kto nie wierzy niech znajdzie negatywne recenzje w necie pisane nie przez użytkowników tylko "pseudo" redaktorów. 

2. Czy pójść w klasykę czyli wzmak z wejściem cyfrowym + jakiś adapter BT z APTX HD i ACC przerzucający dźwięk po SPDIF? Do wyjęcia są kilkuletnie ROTELe, NADy itd. Tylko mało który ma wejścia do których mógłbym podpiąć adapter BT plus przydałby się w tym jakiś DAC, którego w tych starych konstrukcjach nie ma. Pakowanie się w zestaw adapter BT + tani DAC + Wzmak + okablowanie mocno podbije koszty i zajmuje miejsce a tego w sypialni za dużo nie mam. 

A może się za bardzo zakręciłem i przy głośnikach za ~1500, streamowaniu po BT (wprawdzie APTX HD ale jednak BT) i tak rakietowego dźwięku nie będzie więc nie ma co się pchać w poważny wzmacniacz bo i tak nie wyrobie się z kasą - wziąć integrę NADa i mieć z głowy (tylko tam brak APTX HD)?

Przy okazji pytanie - może głupie chociaż podobno takich nie ma - w tych wszystkich nowych wzmacniaczach DAC obsługuje wszystkie wejścia cyfrowe czy tylko np. USB? Pytam czy np. sygnał wpadający do integry po BT idzie przez DAC czy np. DAC obsługuje tylko wejście USB (jeżeli takie jest?)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.