Skocz do zawartości
IGNORED

początkujący kopletowanie sprzetu prosi

ars

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zamierzam zakupić sprzęt lecz niewiem co wybrac jest tego dosyć duzo na rynku . Na nagłośniekie mam zamiar wydać ok. 3700 polecono mi głosniki DALI CONCEPT albo WHARFEDALE DIAMOND KINO 9.5. aby to napedzić sprzedawca polecił Yamaha RX-V 650. Co państwo otym sądzom czy moze wybrać jakis inny ampli niestety ja niemam otym zielonego pojecia a niechce kupic byle czego zestaw posłyzy mi tez do słuchania muzyki (techno minimal wolne kawałki ale takze cos ostrzejszego ) co wybrac porosze o jakieś rady .

Z góry dziekuje za odpowiedzi.

Przede wszystkim posłuchaj tego, co chcesz kupić, a potem wybierz to, co najbardziej ci przypasowało.

Moje zdanie jest takie. Jeśli zależy Ci na bajerach typu: multum programów dźwięku przestrzennego, wyświetlacz pełen ikonek, YPAO i wiele innych to wybierz Yamahę. Ale jeśli tego typu bajery nie są dla Ciebie czymś, co stanowi o klasie amplitunera, to proponuję rozejrzeć się za czymś innym. Moim faworytem - i to prawie o tysiąc złotych tańszym - jest Koda AV 600. W tym ampli nie znajdziesz przesytu formy nad treścią. Nie oferuje on wielu bajerów, ale ma to, co powinno charakteryzować porządny ampli.

(Mam nadzieję, że Elfan nie wyjedzie zaraz ze swoimi „filmami” na temat Yamahy.)

A oto i ów ampli.

[obrazekLUKASZ-252774_1.jpeg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Elfan już nic nie powie na temat YAMAHY dobrego, bo ją sprzedał i teraz zmienił diametralnie o niej zdanie. Spokojnie możesz wychwalać, co chcesz... Jest bezpiecznie. A grono ludzi z rubryki KINO DOMOWE nazwał „bagienkiem” tak, więc pewnie nic już tu nie napisze. Można przeczytać więcej na:.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

od niedawna mam jeden z zestawów o których piszesz. Zakup był przemyślany i zajęło mi dużo czasu zanim doszedłem do tego co kupiłem. Ale od początku. Najpierw przez długi czas (pojęcie względne - ok 2tyg.) czytałem fora internetowe (żona myślała już, że kogoś poznałem na czacie ;-). Potem przyszedł czas na gazety o tematyce audio. Poukładałem sobie wszystko co wyczytałem i wstępnie wybrałem zestawy :

1. Yamaha 650 +głośniki Koda 702

2. Koda AV600 + głośniki Koda 702

Przyszedł czas na etap drugi - odsłuchy. Momentalnie odrzuciłem ampli Kody - grał moim zdaniem słabo. Została Yamaha 650, doszedł Maranz (nie pamiętam modelu - akurat była promocja w Top-hifi) i Denon 2105.

Słuchalem wszystkich w stereo i kinie (zdecydowanie więcej w stereo niż w kinie), wybrałem Yamahę. Najbardziej mi odpowiadała i tyle.

Teraz głośniki.

Naczytałem się w prasie o super jakości Kody 702 i o tym, że nie ma nic lepszego za tą cenę. Jeżdziłem, słuchalem róznych kolumn (nigdy nie za długo, bo zawsze mi się spieszyło). W cenie 2000 zł za komplet 5.1 lepszych od Kody 702 nie słyszałem (ale i nie bardzo było czego posłuchać w tej cenie). Z droższych spodobało mi się brzmienie Monitor Audio serii Bronze (ale to już powyżej 4k zł). Postanowiłem kupić Kody. Brzmienie niezłe myśle sobie, że wystarczy mi w zupełności. A tu okazuje się, że nie mają w sklepie koloru który mnie interesował. No cóż, postanowiłem czekać. Przez przypadek, będąc w delegacji, zajrzałem do sklepu hi-fi w innym mieście. Miałem dużo czasu, postanowiłem posłuchać moich KOD 702 ( w tym sklepie mieli interesującą mnie okleinę) i w zasadzie byłem pewien, że je kupię. Sprzedawca umówił się ze mną za dwie godziny, powiedział, że rozgrzeje kilka par kolumn to sobie jeszcze przed zakupem posłucham na Yamaszce. I co? Szok, oświeciło mnie (lepiej późno niż wcale). Moje wybrane z pietyzmem Kody, rzeczywiście nie mają konkurencji do 2k zł, ale kolumny droższe mimo tego, że w prasie mogą miec mniej gwiazdek w swojej katergorii cenowej, to nokautują Kody na każdym polu. Kody przede wszystkim mają słabą górę i potwornie dudnią basem.

Z przesłuchanych zestawów (Dali Concept, Monitor Audio Bronze, Mission M3, Paradigm - nie pamiętam które, Wharedale Diamond 9.5, Rubicon - nie pamiętam które i cos tam jeszcze) najbardziej odpowiadały mi dwa pierwsze. Nie zastanawiałem się długo, bo na Dali mieli promocję i kupiłem je za 3k zł (z subwooferem).

Potem nabyłem Yamahę - przez allegro, ale odebrałem osobiście (2,1k zł z dvd Yamahy S550). Całość = 5100 zł.

Teraz wypożyczyłem kable ze sklepu i od tygodnia testuję.

I żyli długo i szczęśliwie, czyli podsumowanie.

Jeżeli przeczytałeś cały post to jesteś twardy ;-) Zmierzam już do końca. Chcę Ci zaoszczędzić czasu na ślęczeniu i przeszukiwaniu forów, na czytaniu rankingów w gazetach ( te gwiazdki, to jakiś chory wymysł - ale dostrzegam to dopiero teraz) i kierowaniu się opiniami innych. Ja słuchałem ulubionych płyt na różnych konfiguracjach sprzętowych i wybrałem to co najbardziej mi odpowiadało (w ramach posiadanej gotówki). Wiem teraz, że zakupu Kody 702 żałowalbym i że warto było dołożyć 1k zł do Dali.

Dla mnie Yamaha 650 + Dali Concept to jest to czego lubię posluchać po przyjściu z pracy, a w kinie to już prawdziwa rewelacja (Matrix 3 wbił mnie w fotel). A dla Ciebie może to być dno.

Posłuchaj wszystkiego sam i :NIECH SŁUCH BĘDZIE Z TOBĄ ;-)

Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru.

Ramirez............co?? jak przeczytałem wpis jesko to pomyslałem ze jest dziecko...... poprostu cos wypił za duzo bo puzna pora zamiast isc spac itd. :D a komentowac nie bede jego wpisu bo czasu NAPRAWDE szkoda..............;) a poza tym powiedziałem ze wychodze z tego "bagienka" i wyraznie wyjasniłem potem o co mi tak naprawde chodziło piszac to słowo,no ale Ramirez nie chciał tego przeczytac i potem tak jest......... ale teraz powrócmy do tematu.A wiec,Polecam Ci Yamahe najlepiej 640 która miałem sprzedałem ale z całkiem innych powodów,napewno nie takich ze było to słabe ampli do KD jak niektórzy myślą.Mam dalej o nim jak najlepsze zdanie.Na allegro do kupienia jesli nie znajdziesz albo nie chcesz uzywanej za 1450zł.650 jest subiektywnie gorszym klockiem.Chciałem jeszcze przypomniec ze nie jestem juz posiadaczem sprzetu który teraz polecam bo za niedługo przyjedzie do mnie maszynka z całkiem inej bajki wiec jestem raczej obiektywny.Co do Kody to kolegi tomka93 raczej potraktuj troche z dystansem poniewaz on w ampli Kody nie widzi zadnych minusów,czego ja w Yamasze tez nie widziałęm ale do czasu,kazdy sprzet swoje wady nawet nie wiem ile by kosztował.Tak wiec moim zdaniem radze sie odsunąc od Kody ampli i zaprzyjaznic z Yamaha.Do KD jak i do stereo swietny klocek.

Pozdrawiam

"Elfan już nic nie powie na temat YAMAHY dobrego, bo ją sprzedał i teraz zmienił diametralnie o niej zdanie"

Ramirez mozesz mi wyjasnic z kat ci to przyszło do głowy??? kolumny Kody tez sprzedałem i potem miałem całkiem dobre o nich zdanie tak samo jak w przypadku ampli,a to ze mi nie odpowiadały i je zmieniłem to nie znaczy sie ze innym tez nie beda odpowiadac.Jak samo ampli,to ze przechodze na stereo z KD to juz to oznacza ze nikt z tego ampli co sprzedaje nie bedzie zadowolony?? Tak wiec ramirez nie rozsmieszaj mnie ............:D

Tak ładnie się wątek rozwijał i niestety znowu pojawił się Elfan. Pisze on jednego dnia :

Mój powyzszy wpis to reakcja na to jacy ludzie sa niektórzy dziwni i poprostu przewazliwieni:).Ale cos wyczuwam ze to spowodowane jest tym ze sa teraz załamani ze wydali ta kase na jakies KD które KD nie jest......;) i teraz jakos trzeba odreagowac;) smutne chłopaki ..........rozumiem Was co po niektórych;)ja juz sie tego pozbyłem a Wy sie musicie meczyc.........;)

Kolejnego dnia :

A wiec,Polecam Ci Yamahe najlepiej 640 która miałem sprzedałem ale z całkiem innych powodów,napewno nie takich ze było to słabe ampli do KD jak niektórzy myślą.Mam dalej o nim jak najlepsze zdanie.

Gdzie tu prawda ?

Elfan piszesz: „650 jest subiektywnie gorszym klockiem” Więc proszę o rozwinięcie tego i oświecenie wszystkich w czym YAMAHA 640 jest lepsza od 650. Proszę ponieważ się nie znam a Ciebie uważam za prawdziwego fachowca… ( szczególnie po agresywnej akcji promocyjnej Twojej 640 ki :-P )

krzyku tych dwóch całkowicie odmiennych dyskusji do siebie nie porównuj i nie mieszaj ich ze sobą,poniewaz rozmowa jedna jak i druga dotyczyła całkiem innych spraw.A jakich,to po czesci sam napewno wiesz............A poczatkujacemu nie bede polecał wzmacniacza stereo jak napisał wyraznie ze chce amplituner i dlatego odnosze sie do jego pytania.A moje zdanie odnosnie ampli yamahy było rozumiane jako dobry klocek do KD i jak na ampli do KD jest niezły w stereo ale nie ma szans niestety z wzmakiem w porównywalnej cenie do niego.Tak wiec twoja prowokacja i dociekanie prawdy raczej ci nie wyszło......no chyba ze zle to wszystko przesledziłes...........

a teraz Pan vader:).A wiec słuchałem 640 i 650 i ten pierwszy jak dla mnie grał lepiej subiektywnie oczywiscie.Ale podkreslam ze to były róznice nie powalajace z nóg,ale jednak.Mam nadzieje ze wyjasniłem po czesci o co mi chodziło:).

Pozdrawiam i przepraszam za to 'z kat'............ rany co za byk?!?!?,to pewnie ta presja obecnosci ramireza to spowodowała ;D

moja żona mawia : "każdy widzi to co chce" :-)

psychologowie mówią o postrzeganiu wybiórczym,

coś w tym jest !

Piszę o "postrzeganiu", gdyż nie wiem jak tu napisać o odsłuchiwaniu ;-)

A co do tematu wątku,

Ars, też mam podobny dylemat i też zaczynam zawężać swój krąg zainteresowania sprzętem, podobnie jak Ty.

Y650, chciałem dvd s550 ale podobno są awaryjne, może wiec s1500 ? Tylko, że sporo droższe.

Właściwie podobają mi się Kody, słuchałem, ale może faktycznie jeszcze posłuchać tych Dali Concept ...

Miało być za 5 kzł, ale chyba się niezmieszczę.

I jak ja mam to żonie powiedzieć ???

a czy ktoś wie czy te Dali Concept 6, są w jakichś jasnych kolorach ( buk, sosna )

gdyż obejrzałem je na stronie Horna i tam tylko jakaś czereśnia i "nie widać co" ?!

A na inne nie mam szans,

może jak będą te jasne kolory i dopasuje kolumienki do wystroju pokoju

to i żona przymknie oko na cenę ;-)

Smaru,jak myslisz przez kogo tak jest.....co po niektórym trzeba wyjasniac sprawy jak małym dzieciom........... bo sami nie moga sie połapać,a ja służe im pomocą bo ja taki uczynny człowiek i pomagam zagubionym;) a jesli znajdzie sie nastepny zagubiony juz nie tłumacze,niech sie sam zastanowi co i jak zeby autorowi watku nie zasmiecac.

pozdrawiam

Witam!

Akurat wczoraj słuchałem tego zestawu kolumn Dali Concept 6 z Denonem 1705 i 1710. Niestety kolor tylko czereśnia. Ponadto subwoofer jest tylko w czarnym kolorze. Ta czereśnia - to taki kolor "kiełbasiany", ciemniejszej parówki;)

Mam ten sam problem z żoną, bo fronty są szare (po zdjęciu czarnych maskownic - od góry do dołu).

Miałem porównanie z Wharfedale'ami (9.4, 9.5, a także Crystal 40). Dali - zagrały najbardziej_szczegółowo_ (w stereo oczywiście), czy to przy D.Krall, czy przy Springsteenie, czy też przy Metallice. Wszystko to w pomieszczeniu ok. 18 m2, ale wysokim na jakieś 3,2-3,5 m.

W kinie domowym też zagrały świetnie - tak na marginesie odtwarzacz DVD bez problemu "łykał" DVD+R z filmami. Niemniej tu różnica nie jest aż tak duża w porównaniu z Wharfedale'ami - ale jest słyszalna.

A tak na marginesie jestem ciekaw jak Dali zagrałoby z Pioneer'em 575 i Yamahą RX 650. Może ktoś ma jakieś doświadczenia dotyczące takiej konfiguracji.

Pozdrawiam

damiankas:

>tolo,

>jak oceniasz wsrod zestawow (ktore sluchales w dniu zakupu swoich Dali) Wharfedale Diamond 5.1 ?

nie zachwyciły mnie, ale (powtarzam się, wiem o tym) to tylko moje zdanie i nie powinno mieć dla Ciebie żadnego znaczenia.

adam_m:

>Akurat wczoraj słuchałem tego zestawu kolumn Dali Concept 6 z Denonem 1705 i 1710. Niestety kolor tylko

>czereśnia. Ponadto subwoofer jest tylko w czarnym kolorze. Ta czereśnia - to taki kolor "kiełbasiany",

>ciemniejszej parówki;)

mnie mówili, że kolor to wiśnia :), jak zwał tak zwał, jednak bardzej do mnie przemawia odwołanie do kolorów drzew niż przetworów mięsnych ;)

A innych kolorów w promocji faktycznie nie mieli - tylko tą wiśnio-czereśnię z czarnym subwooferem. Mnie kolor spasował, bo takiego szukałem (co prawda wolałbym skrzynki fornirowane a nie w jakiejś tam okleince, ale to nie w tych pieniądzach) a woofer stoi w takim miejscu, że i tak go nie widać. Swoją drogą dziwna sprawa, bo na stronie Dali są woofery do zestawu Concept w kolorze.

Dzieki serdeczne za porady napewno posłucham przed zakupem. Mam jeszcze jedno pytanie moze ktos zna jeszcze jakieś zestawy innych producentów niz tych które ja wymieniłem mieszczące sie w przedziale cenowym do 3700 a ciekawie grających (chodzi mi zeby taki zestaw potrafi zagrać bardzo głośno a przy tym czysto ) Mieszkam w domku wiec niemam problemu z sasiadami a czesto jakaś imprezka wypadnie wiec zestawik miał by w tej sytuacji zastosowanie nie tylko do kina:). Ch ciałbym sie nastawic na jakieś 3 4 zestawy i przed odsłuchem powiedzieć sprzedawcy co mnie interesuje. Ampli to nie koniecznie musi być ya.. moze ktoś z was słuchał y.. i jakiegoś innego i ma inne zdanie onim moze zainwestować w inny ampli o podobnych parametrach i cenie ??

Jak ja bym kupowal dla siebie to:

Marantz sr 5500

kolumny SKARD tanszych nie znajdziesz

w najbliższym czasie planuje kupic sobie:

Marantz 7500 DVD 6500 kolumny VA Bach

sluchałem i bardzo mi sie podobało

porównywałem z yamaha rxv 750

Witam

Do tolo

Faktycznie - nie wiem co mi sie pomyliło z tymi czereśniami ;) Pewnie głodnemu chleb na myśli;)

Faktem jest, że nie rozeznaję się w tych gatunkach drzew - niekiedy mi się myli klon, jesion czy czereśnia.

Ale to tak na marginesie.

Mój główny problem to Twój zestaw;) Też mam na taki chętkę. I tu rodzi sie jeden, jedyny problem.

Odtwarzacz DVD - dwóch znajomych ma Yamahę S550, ale jednemu już nawaliła. Trochę zależy mi na DVD-A i SACD - a to jest dostępne np. w Pioneerze 575 (w sumie też chciałbym Divix'y).

Może słuchałeś tej Yamahy 650 z Pioneerem 575. Jak by brzmiało? Czy by się nie gryzło?

Chętnie wysłucham wszelkich uwag i spstrzeżeń:)

Pozdrawiam

Adam

Pioneer 575 jest moim czwartym, firmowym odtwarzaczem - dwa razy Sony raz Philips. Żaden z poprzednich nie dorastał mu do pięt. Jeśli nie będą przeszkadzały Ci klocki różnych firm, to myślę że za tą cenę nic mądrzejszego na dzisiaj nie dostaniesz. Oczywiście w ocenie biorę również pod uwagę odtwarzanie formatów które podałeś. Mi szczególnie przepasował SACD.

Ja też myślałem o dvd pionka i wydaje mi się, że byłby mniej awaryjny od yamahy. O wyborze zadecydowała jednak estetyka: poszedłem do MM ustawiłem dvd pionka na yamaszce sprzedawca podłączył do sieci i stwierdziłem, że wizualnie nie pasuje do ampli. Yamaha świeci na miodowo, pionek na niebiesko. Odpadł przed odsłuchaniem.

Ale tak czytając coraz więcej o psujących się S550 nie jestem pewien czy dobrze wybrałem.

No więc Elfan,

Pić nie pije bo nie lubię, a na brak snu też nie narzekam, bo często siedzę do późna. Jakoś tak ciszej jest i sprzętu się przyjemniej słucha! :) Dzieckiem też raczej nie jestem?! (no co najwyżej rodziców)....Patrząc od strony wieku, to Ty jesteś przy mnie Małolat, a od strony intelektu (to nie moja pycha panowie) taki Bobas. Nie obrażaj mnie więc bezsensu.......Tak właśnie robią dzieci........Zawsze "uczysz" żeby się nie denerwować. Tak więc uspokój się, pozbieraj myśli i zastanów następnym razem kiedy napiszesz kolejną bzdurę (to emocje - wiem), albo pomylisz "ż" z "rz"(takie niedopatrzenie- eh). Wtedy na pewno nikomu na takie głupie uwagi nie będziesz musiał odpisywać................:) Ja wiem że potrafisz, czasem piszesz naprawdę sensowne rzeczy…………..

Keep it real.................(szkoda, że nie mamy takiego określenia po polsku)

Ps. Przepraszam za psucie wątku, ale przynajmniej się trochę pośmiejecie.....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.