Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro piszesz że oryginalny układ DreamAmp-a nie brumi, to problem leży gdzieś w Twoim układzie. Na mój gust, potencjalne przyczyny leżą gdzieś tutaj:

1. Za mostkiem prostowniczym zasilania Twojego układu nie ma żadnego kondensatora wygładzającego tętnienia. Nie wiem jak znosi to przetwornica DC-DC. Może ona sieje zakłóceniami? Czy problem występuje kiedy zasilisz swój układ z innego źródła (jakiś stabilizator liniowy 5V)?

2. Jeśli dobrze zrozumiałem rysunek, masy obu układów (DreamAmp-a i Twój) są od siebie odseparowane, zaś masa DreamAmp-a łączy się jedynie z obudową potencjometru? Czy brum zanika kiedy odłączysz silnik od mostka H (potencjometr pracuje bez napędu)?

3. Dlaczego załączasz transformator zasilający DreamAmp-a triakiem? Czy brum nadal występuje kiedy transformator podłączony jest do zasilania bezpośrednio?

@GarbataPoczwara dzięki za chęci i próbę zrozumienia tego spaghetti, a rysunek dość uproszczony, bez np. rezysotrów. Starałem się uchwycić najważniejsze cechy układu.

@kermitb dzięki za porady, sprawdzę od razu jak do niego ponownie siądę. 

1 - przetwornica jest na scalaku XL2576T , jest tam przed nią jakiś kondensator, za nią też, w układzie przetwornicy jest też cewka i zenerka ale nie wykluczone, że nie wystarczają. Mam jeszcze jakąś gotową kupną przetwornicę może ją wepnę za mostkiem zamiast mojego  osobliwego "dzieła". Musze kupić stabilizatory liniowe - chyba potrzebuję dwa bo DC po mostku prostowniczym jest 18v - jakiś LM7812 i dopiero za nim LM7805?

2. Dokładnie tak, z tym że de facto potencjometr ma jeszcze masę "audio" do pinów w płytce preampu, zapomniałem o niej. Sprawdze odlutowując przewody napędzające silniczek i masę DreamAmp do obudowy potencjometru

3. Wzorowałem na kicie AVT2829. Tak po podłączeniu trafa zasilającego Dream Amp bezpośrednio do włączika z pominięciek tego Triaka nie ma szumu. W AVT 2829 jest użyte do załączania zasilania (Q1) optotriak MOC3020 i traiac (Q2) TIC246 użyłem niemal tych samych półprzewodników z takim samym otoczeniem rezystorów. Kit mam wpięty do starszego wzmacniaczna, ale nie zakłóca wzmacniacza, tam faktycznie jest stabilizator liniowy. (nie chcę używać kitu do DreamAmp, bo co prawda zasilaniem wzmacniacza steruje poprawnie, to jednak po uruchamianiu silnika potencjometru jakieś chyba zakłócenia z silnika wracają do kontrolera powodując jego restart i wyłączenie zasilanie wzmacniacza - dlatego zrobiłem swój odpowiednik)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szypen

Witam, chciałem podzielić się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi DreamAmpa. Ponad rok używałem go w wersji ze zmodyfikowanym zasilaczem (PCB SinusAudio). Na pewno jest to najlepszy sprzęt jaki u siebie miałem i satysfakcja z pierwszego uruchomienia była niesamowita. Wzmacniacz pracował w moim przypadku bez żadnych szumów czy problemów ze wzbudzaniem się. Jedna rzecz nie dawała mi spokoju, ciągle miałem wrażenie, że jedna z kolumn dominuje, przeważnie wyczuwalne było to przy wokalach które nie były umiejscowione centralnie. Początkowo myślałem, że to może być związane z moimi kolumnami. Ostatnio stosując się do sugestii Marcina Madrasa pozmieniałem kilka rzeczy:

- wymiana pcb lamp mocy na wersję SinusAudio (eliminacja błędu ze sprzężeniem) 

-dodanie rezystora 12kOhm 100W między potencjał +B2 a GND 

Póki co zrobiłem tyle zmian a jeszcze pozostały mi zmiany w filtrze, natomiast jestem zaskoczony pierwszymi odsłuchami. Pierwsze na co zwróciłem uwagę to poprawiona stereofonia i niskie tony które zabrzmiały wyjątkowo potężnie jak na zestawy głośnikowe których używam (B&W DM602 S2). I co najistotniejsze zniknął problem z dominującą kolumną. Ciekaw jestem czy ktoś miał podobne odczucia przy takich zmianach. 

Cześć @PawelF

Tak, u mnie też jeden kanał grał głośniej. Panaceum okazało się dorobienie płytki do ustawiania biasu osobno dla każdej lampy mocy. To nie zmiana sprzężenia powoduje nierówne granie tylko nieprawidłowy prąd spoczynkowy na lampach.

Największe zaskoczenia jeszcze przed Tobą:
1. zmiana filtra
2. zmiana rezystorów katodowych w przedwzmacniaczu (bardzo polecam)
3. zmiękczenie zasilacza (lampy mocy dłużej Ci pożyją)

p.s. my tu bardzo lubimy zdjęcia wnętrza, pochwal się jak Ci to wyszło 

Na dniach powinienem pozostałe przeróbki zrobić, więc chętnie opiszę o nowych wrażeniach odsłuchowych. w międzyczasie składam projekt od @madras także postaram się później porównać jeden z drugim. A poniżej podsyłam kilka zdjęć jak udało mi się to pomotać, zdjęcia robiłem w trakcie przeróbek więc może być coś poodpinane 😉

Ukryta Zawartość

IMG_6821.JPEG

IMG_6813.JPEG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piękna robota, pełna profeska. A obudowa taka jak moja 😀

2 godziny temu, PawelF napisał:

w międzyczasie składam projekt od @madras także postaram się później porównać jeden z drugim.

Bardzo jestem ciekaw czy będzie jakaś różnica.

@PawelF Ładnie sobie poradziłeś z plątaniną kabli. W tej obudowie jest to też trochę łatwiejsze, ponieważ kable GND, B1, B2, B3 i B4 można spiąć razem i puścić w jednej wiązce. Szkoda że w klasycznej obudowie Aramy to nie takie proste 😐

Nie żebym się czepiał, ale zwróć uwagę na długość kabla sygnałowego łączącego Preamp i płytkę 6AN8. Jego długość (i co za tym idzie - pojemność pasożytnicza) ma znaczenie przy doborze filtra na płytce 6AN8. Pisał o tym @madras.

Dziś znalazłem trochę czasu i rozpocząłem odsłuchy na różnych lampach ...

Pierwotnie projekt uruchomiony był na lampach od JJ + 5AN8 od @madtas 

Aktualnie testuje zestaw NOS ...

12AX7 Matsushita 

6AN8 RCA

7189A Toshiba 

Pierwsze wrażenie 🤔🔊🎶🎵🎶- dużo bardziej muzykalnie ... ale pogram, posłucham dłużej, lampy muszą trochę popracować ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Przedstawiam moje wykonanie klona Au70 według projektu Madrasa. Wygląda i gra przepięknie. Z zewnątrz zostało obniżenie napięcia zasilania żarówki, żeby dawała taki sam blask jak lampy. Środek pokaże w niedalekiej przyszłości, gdy będzie już docelowe ułożenie kabli. Zależało mi na tym żeby ten wzmacniacz uruchomić i w końcu usłyszeć i powiem szczerze nie zawiodłem się w żadnym calu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokładnie tak, są to nówki sztuki el84 firmy JJ. Wzmacniacz został uruchomiony dzisiaj i lampy póki co radzą sobie bardzo dobrze. Gdy się coś będzie działo niepokojącego z lampami  będę informował.

Edytowane przez 100db
Nie pełna odpowiedz

Nie wiem od kiedy, ale PSVANE też oferuje EL84, również w wersji Arte czyli chińczycy też to wzieli na tapet więc lamp do AU70 nam nie zabraknie - na Aliexpress jest tego wręcz wysyp, również dostępne w naszych sklepach lampiarskich.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Inmark
21 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

zabraknie. 5AN8/6AN8 nikt nie produkuje

Ktoś (chińśkie rączki) może w końcu zacznie.
Na szczęście zapas NOS 5AN8 jest jeszcze pokaźny (podobno) a jak nie, to 6BL8 (wiadomo, trzeba adaptować inny układ wyprowadzeń).
Gorzej z 6AN8 - ja mam aż dwie pary, a coraz mniej ofert na rynku.

PS. Tube Depot jeszcze oferuje 6AN8A za ~16 USD/szt. na jakimś forum tubiarskim w USA ten sklep był polecany, ale może ktoś z Was/Nas ma opinię czy warto tam robić zakupy?

Ukryta Zawartość

Mają też w ofercie 7189:
image.thumb.png.bf4ccb8d63656232111b4a0fdd332e02.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Inmark
21 minut temu, Inmark napisał:

może ktoś z Was/Nas ma opinię czy warto tam robić zakupy?

Bardzo przyzwoity sklep z rozsądnymi cenami. Kupowałem 3 lata temu 5AN8. Jeszcze lepszy sklep znalazłem kiedyś w Kanadzie. Ceny lamp z lat 50-60 były świetne. Pamiętam, że zamówiłem tego mnóstwo chyba pękło kilka tysięcy. Transakcja kartą wszystko cacy. Po paru minutach mail, że zakupiony towar to zabytek i nie ma prawa wyjechać poza Amerykę Północną. Z pozytywów tego zdarzenia szybki zwrot pieniędzy  

Tube Depot 6AN8A Various brands, czyli może nie być pary, na ebay co jakiś czas pojawiają sie 5an8 karton po 100 sztuk bardzo tanio - No Name ale nie polecam słabo grają, szkoda prądu.

W dniu 27.01.2025 o 23:32, szypen napisał:

Wzorowałem na kicie AVT2829. Tak po podłączeniu trafa zasilającego Dream Amp bezpośrednio do włączika z pominięciek tego Triaka nie ma szumu.

Kto zasila trafo triakiem? Wystarczy dać przekaźnik i wszystkie wady triaka znikną.

Można nawet było kupić przekaźnik z cewką na 230V i nim załączać trafo, jeśli ktoś miałby problem z modyfikacją układu.

Edytowane przez Kalasanty Ciaputko
Dopisek
22 minuty temu, januszowe napisał:

Tube Depot 6AN8A Various brands, czyli może nie być pary, na ebay co jakiś czas pojawiają sie 5an8 karton po 100 sztuk bardzo tanio - No Name ale nie polecam słabo grają, szkoda prądu.

Piszą też, że mają na stoku dosyć tych lamp, by dobrać takie o zbliżonych parametrach i tego samego brandu.
Inny polecany sklep na forach tubiarskich w USA to... Amplified Parts. O każdym z tych sklepów (jak również o każdym innym) można znaleźć i pozytywne i negatywne komentarze.

Ja tam nie kupowałem, pozytywne doświadczenia mam z zakupów tam na ebay ale z wysyłkami na adresy znajomych w USA, np. parę 6AN8 brandowaną RCA kupiłem za niewiele ponad 50 USD i grają w AU70 jakby żwawiej niż na Philipsach od SinusAudio za ułamek jego ceny.

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.337ce5a07465c5fe373bdfd638a31494.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Inmark napisał:

Ktoś (chińśkie rączki) może w końcu zacznie.

Nie wydaje mi się. Gdzieś czytałem że te lampy były zaprojektowane do telewizorów a nie do audio. A że telewizorów lampowych już od dawna się nie robi to i lamp też nie.

Mnie natomiast nurtuje pytanie czy dałoby się zrobić odwracacz na obecnie produkowanych lampach. Przy wszystkich wadach płytek Reduktora jest jedna zaleta że można wymienić jeden moduł bez zmiany pozostałych.

2 godziny temu, GarbataPoczwara napisał:

na obecnie produkowanych lampach

Coś mi się zdaje, że zaraz zostaniesz zaatakowany o używanie nieoryginalnych elementów. Gość z lamp elektronowych kiedyś proponował zamienić 6AN8 na nie pamiętam co. Ja to zrobiłem i grało to fajnie. Skoro wiedziałem jak gra oryginał to postanowiłem sobie poeksperymentować i w razie czego wrócić do pierwowzoru. Przejściówkę trzeba było zrobić ale zadziałało i zagrało b. fajnie. Oczywiście to już było co innego niż AU-70 jak słusznie powiedzą puryści. Mnie się nie wydaje, że Au-70 jest pępkiem świata.  Z tego co kojarzę, to pierwotny układ P. Krzysztofa (ten z katodami nie tego) również nie był Au-70....Efekt Asha jednak dopełnił reszty. 

Godzinę temu, safer napisał:

Coś mi się zdaje, że zaraz zostaniesz zaatakowany o używanie nieoryginalnych elementów.

Nie sądzę. To mój wzmacniacz i będę stosował takie elementy jakie mi się podoba i nic nikomu do tego.

Mnie się nie wydaje, że Au-70 jest pępkiem świata.

Nieprawda, super wzmacniacz.
Zjada wszystkie Lebeny i Luxmany że o chińczykach nawet nie wspomnę.
Tylko zrobić trzeba umieć bo to niełatwe w budowie jest.

Gość z lamp elektronowych kiedyś proponował zamienić 6AN8 na nie pamiętam co. Ja to zrobiłem i grało to fajnie.

I co się z tym Twoim układem dalej stało? Może leży gdzieś w szufladzie?
Było by miło jakby udało Ci się odnaleźć co to konkretnie było. 6AN8 pewnie kiedyś się skończą i jakaś sensowna alternatywa by się przydała.

1 godzinę temu, GarbataPoczwara napisał:

To mój wzmacniacz i będę stosował takie elementy jakie mi się podoba i nic nikomu do tego.

🙂 

Nieprawda, super wzmacniacz.
Zjada wszystkie Lebeny i Luxmany że o chińczykach nawet nie wspomnę.
Tylko zrobić trzeba umieć bo to niełatwe w budowie jest.

To bardzo dobry wzmacniacz ale (tak jak wspomniałem) nie jest to "pępek świata"

I co się z tym Twoim układem dalej stało? Może leży gdzieś w szufladzie?
Było by miło jakby udało Ci się odnaleźć co to konkretnie było. 6AN8 pewnie kiedyś się skończą i jakaś sensowna alternatywa by się przydała.

Zmiana z 6AN8 na 6BA8A polegała na zmianie pinout-lampy i tyle. Żadnych zmian poza tym w układzie.

Podobno P. Krzysztof robił jakieś próby na innych triodo-pentodach i jedynie 6AN8 to było to co dawało brzmienie. Z tego co pamiętam nie było nic mówione o tym, czy przy okazji wymiany na inne lampy zmieniany był również ich punkt pracy-obstawiam, że nie.

Co do 5/6AN8 szukaj cierpliwie na amerykańskim ebay-u. Gwarantuję CI, że kupisz i to takie ilości, że do końca życia ich nie zużyjesz.

Ja samych lamp 6AN8 mam może ze 20szt. Za to 5AN8 kilkaset. Uprzedzając pytania: nie sprzedaję lamp. Uprzedzając pytanie nr 2 czyli : po co mi tyle lamp? Kiedyś całkiem realnie myślałem o produkcji tych wzmacniaczy-nie mówię o kitach czy temu podobnych. W takiej formie jak ja to widziałem (drewno+blacha 3mm+masa innych drobiazgów) robiło się zbyt drogo i nie do ogarnięcia logistycznie na jedną osobę. Pomysł zdechł

13 minut temu, safer napisał:

To bardzo dobry wzmacniacz ale (tak jak wspomniałem) nie jest to "pępek świata"

14 minut temu, safer napisał:

Pomysł zdechł

A zrobiłeś chociaż jeden żeby z czymś porównać? Wg mnie w tym przedziale cenowym jest nie do pobicia. Deklasuje wiele droższych konstrukcji.

15 minut temu, safer napisał:

Co do 5/6AN8 szukaj cierpliwie na amerykańskim ebay-u. Gwarantuję CI, że kupisz i to takie ilości, że do końca życia ich nie zużyjesz.

Co prawda nie mam tak bogatej kolekcji jak Ty, ale jakiś zapas mam zrobiony i nie zamierzam kupować na ebayu

Pytanie ile z tych kilkuset Twoich lamp jest sprawnych. Ostatnio na przykład kupiłem od gościa 6AN8 która na mierniku wyglądała dobrze ale po włożeniu do wzmacniacza okazało się że trzeszczy i szumi. No ale tak to z NOS-ami jest. Nigdy nie wiadomo jak długo pożyją.

17 minut temu, safer napisał:

W takiej formie jak ja to widziałem (drewno+blacha 3mm+masa innych drobiazgów) robiło się zbyt drogo

Wzmacniacze lampowe to nie są tanie rzeczy. Nie każdy to rozumie. Ale moim zdaniem warto. 

31 minut temu, safer napisał:

Kiedyś całkiem realnie myślałem o produkcji tych wzmacniaczy

Mi zostało sporo dobrych części po budowie swojego egzemplarza więc jak ktoś chce to mogę mu zrobić.

7 godzin temu, Inmark napisał:

parę 6AN8 brandowaną RCA kupiłem za niewiele ponad 50 USD i grają w AU70 jakby żwawiej niż na Philipsach od SinusAudio za ułamek jego ceny.

Najlepiej u mnie wzmacniacz gra na lampach produkcji japońskiej (Raytheon, NEC, Toshiba) + „amerykancka” Sylvania „militarna” czyli JAN.
RCA tak sobie ale możliwe że mam jakieś kiepskie egzemplarze.

Edytowane przez GarbataPoczwara
25 minut temu, Dariusz Dudzik napisał:

Witam czy konstruktor przewidział do tego wzmacniacza przedwzmacniacz gramofonowy .

Jeśli masz na myśli jakiś dodatkowy moduł do wsadzenia do tej samej obudowy to nie. Jeśli masz już RS-owego Dream Ampa i jesteś fanem jego myśli technicznej, to masz taki lampowy Pre Amp w jego wykonaniu jako oddzielny klocek. Opinie to to ma skrajne, jak mówię, dla fanów myśli technicznej RS-a będzie jak znalazł.  

43 minuty temu, Inmark napisał:

Jeśli masz już RS-owego Dream Ampa i jesteś fanem jego myśli technicznej, to masz taki lampowy Pre Amp w jego wykonaniu jako oddzielny klocek.

To jest zdaje się ten kit DYI: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W takim razie skłaniam się do innego rozwiązania w postaci klona M77. A jak już wywołałeś temat RS to leżą u mnie i się kurzą zmątowane płytki RS Tube lamp mk 2 i RS RIAA  w dobrej cenie.

Widzę że kolega madras jest na forum proszę o kontakt na PW.

• Pokaż nowe odpowiedzi