Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, iskra2012 napisał:

Jak ocenilibyscie ten klon jeśli mielby grać z  kolumnami szerokopasmowymi o skuteczności 93 db.

U mnie klon Madrasa gra z Tannoy HPD 315A (Cheviot z '76). To są przetworniki 8 Ohm, 60 W. Skuteczność podobna do tej, którą podałeś - może być trochę mniejsza, albo trochę większa, za cholerę nie mogę znaleźć wiarygodnych danych, to co znalazłem mieści się w przedziale 89-94 db (89 dB podaje Tannoy w materiałach, 94 dB podaje również Tannoy, ale z pomiarów w komorze bezechowej). 😜 Z klonem Madrasa grają przepięknie, mocy wystarczy w zupełności. IMO świetny wzmacniacz do napędzania tego typu głośników. Niemniej zgadzam się z  @GarbataPoczwara, trzeba samemu przetestować, gusta są różne. 🙂

W dniu 27.03.2025 o 22:05, GarbataPoczwara napisał:

Lampy w przedwzmacniaczu słabo się żarzą ten typ po prostu tak ma.

led w przedwzmacniaczu zapala się tylko gdy włączony jest filtr loudness.

Podejrzewam że przyczyną spadków napięcia jest żarówka, jak nic się nie dzieje to możesz bez żarówki podłączyć. Na facebooku jest grupa SinusNoise w zakładce „multimedia” powinien być pdf Mariusza Jaglarza z instrukcją połączenia płytek, ściągnij sobie i sprawdź czy masz tak samo.

Jak zrobiłeś dzielnik napięcia to bias trzeba ustawić np. ze spadków napięcia na uzwojeniach pierwotnych transformatorów głośnikowych, bo oryginalne napięcia są nieaktualne.

W razie czego śmiało pytaj też mam dreamampa na płytkach reduktora i postaram się w miarę możliwości pomóc.

Jak odwróciłeś sprzężenie to na płytce mocy te rezystory 100R trzeba wylutować bo w tej konfiguracji przenoszą tylko zniekształcenia do układu.

Po dłuższej przerwie zasiadłem ponownie do DA i wprowadziłem w życie wszystkie sugestie kolegów. Dziękuję bardzo koledze  @GarbataPoczwara Udało się finalnie ogarnąć problem. Żarówka oczywiście była przyczyną spadków napięć i dodatkowo na płytce 6AN8 kable od feedbacku zamieniłem. DA ożył! Na początku miałem spory problem z brumem.  Zamiana AC na DC żarzenia lamp 12AX7 (12.6V) wyeliminowała brumienie praktycznie całkowicie.
Pomiary jakie obecnie uzyskuję:
B1 = 439
B2 = 346
B3 = 305
B4 = 150
+B = 0!?
Wzmacniacz popracował sobie parę dni po kilka godzin na testowych głośnikach. Wczoraj podłączyłem do docelowych i szczena mi opadła. Ależ to wymiata. Detal, przestrzeń BAS. Jestem mega zadowolony z efektu.

Mam jednak kilka głupich pytań co mi spać nie dają:
1. Męczy mnie to połączenie +B... Jak to podłączyć i czy w ogóle? Mam obecnie +B z płytki 7189 połączone z GND zasilacza (wersja DA zasilacza - niebieska płytka). Tak sugeruje instrukcja Mariusza Jaglarza. Ale czy potrzebne to ustrojstwo jest? Skołowany jestem. Nie kumam po co to.
2. Rezystor R1 (nastawny) na płytce 7189 wywaliłem. Czy to jest ok?
3. Jak ustawić w miarę poprawnie bias na tej płytce 7189? i na jaką wartość. mam teraz -14V na TP1, TP2 ale tylko mierząc do TP3...
4. Rezystor R94 w zasilaczu dałem 100k 0,6W (zamiast jak było 47k 0,6W) co obniżyło B4 na 150V. Ale się dziad grzeje mocno. Jakiej mocy tam dajecie  rezystory? Czy nie będzie bezpieczniej dać chociaż 1W?
5. Czy jest coś jeszcze co powinienem sprawdzić/pomierzyć miernikiem dla pewności?

Dzięki wielkie za pomoc. Pozdrawiam.

Napięcia które podałeś są ok za wyjątkiem +B które powinno wynosić około 26V.

1. Instrukcja Mariusza nic takiego nie sugeruje, łącz tak jak masz w „Konfiguracja żarzenia v3 + DC”.
Do +B na zasilaczu podłaczasz środkowy odczep z trafa z uzwojenia żarzącego płytkę 6AN8. Wszystkie inne +B zostawiasz niepodłączone Mariusz czerwonymi literami napisał.

2. tak

3. Na płytce mocy masz kostki TR_PRIM_L oraz TR_PRIM_R. Mierzysz spadek napięcia między „Blue” i „Red” oraz „Yellow” i „Red”. Powinno być odpowiednio 2.75V i 2.5V. Uważaj tylko bo na tych kostkach masz bardzo wysokie napięcie anodowe.

4. U mnie jest ledwo ciepły, może grzeje się przez to że +B podłączyłeś błędnie (taka moja hipoteza - z głowy czyli z niczego)

5. Możesz jeszcze pomierzyć napięcia wskazane na oryginalnym schemacie AU-70

6. Na płytce lamp mocy konieczne wywal R3 i R4 100Ω

Edytowane przez GarbataPoczwara
W dniu 22.04.2025 o 15:58, tencin napisał:

U mnie klon Madrasa gra z Tannoy HPD 315A (Cheviot z '76). To są przetworniki 8 Ohm, 60 W. Skuteczność podobna do tej, którą podałeś - może być trochę mniejsza, albo trochę większa, za cholerę nie mogę znaleźć wiarygodnych danych, to co znalazłem mieści się w przedziale 89-94 db (89 dB podaje Tannoy w materiałach, 94 dB podaje również Tannoy, ale z pomiarów w komorze bezechowej). 😜 Z klonem Madrasa grają przepięknie, mocy wystarczy w zupełności. IMO świetny wzmacniacz do napędzania tego typu głośników. Niemniej zgadzam się z  @GarbataPoczwara, trzeba samemu przetestować, gusta są różne. 🙂

Musze spróbować. Próbowałes inne lampowce np 300 B czy inna trioda w SE ?

14 minut temu, iskra2012 napisał:

U mnie grały głównie z tranzystorami, bardzo różnymi. Od słabiutkich, ale ładnie grających bipolarów w klasie A, poprzez L-MOSFET'y w klasie AB, skończywszy na potężnych końcówkach w klasie D (zdecydowanie nadmiarowych dla tych głośników). Jak je kupowałem i robiłem u poprzedniego właściciela odsłuchy, to były podpięte pod monobloki właśnie na 300B. Niestety nie mam pojęcia jakie (z wyglądu przypominały Quad'y). Grało to prześlicznie, ale sygnatura klona AU-70 mi osobiście bardziej odpowiada.

W dniu 24.04.2025 o 15:47, iskra2012 napisał:

Moim zdaniem 300B stworzone do obecnie produkowanych, mocno "odchudzonych" głośników, z którymi nie bardzo "spina się" AU-70. Ze starymi szerokopasmowymi, o sporej wydajności, AU-70 gra bardzo dobrze. 

Również zdecydowałem się na budowę tego wzmacniacza. Jestem na etapie kompletowania części, brakuje mi trochę drobnicy i traf głośnikowych. Wpadły mi w oko takie cuda, co o nich myślicie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_6484.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

miałem sansui z dynaaudio jakiś model spx g200 chyb atak to szło. Rewelacyjnie to grało. Kolega ma takie starsze z maskownicą jak konfesjonał po upgrade drogiej zwrotnicy i grają bardzo szeroko analitycznie ale płasko. Dlatego jest z tym różnie. Co do tych które przedstawiłeś patrząc po głośnikach moim zdaniem mają potencjał. Ten środkowy to chyba ma szerze pasmo może fajnie oddawać wokale. Daj znać.

W dniu 26.04.2025 o 14:24, LJ3 napisał:

Moim zdaniem 300B stworzone do obecnie produkowanych, mocno "odchudzonych" głośników, z którymi nie bardzo "spina się" AU-70. Ze starymi szerokopasmowymi, o sporej wydajności, AU-70 gra bardzo dobrze. 

czy CA fc8 o dość dobrej skuteczności 93 według was może się fajnie zgrać ?

19 godzin temu, PawelTer napisał:

Wpadły mi w oko takie cuda, co o nich myślicie?

Mam mieszane uczucia. Kolumny Sansui nie były jakoś szczególnie cenionymi produktami. Ten model który pokazałeś na zdjęciach nie był wymieniany na listach "dobrze grających" Sansui. 😉 Szacunkiem cieszyły się starsze modele z serii SP-L (SP-G w wersji japońskiej), często były porównywane do starych JBL. Na bank nie kupuj w ciemno, zbyt duże prawdopodobieństwo, że trafisz nie na to, czego szukasz.

• Pokaż nowe odpowiedzi