Skocz do zawartości
IGNORED

Simple Acoustic Trio w ECM

pp

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ktos może juz słyszał albo wie gdzie mozna nabyć ta płytkę.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/15302-simple-acoustic-trio-w-ecm/

Tutaj mozna posłuchac fragmentów utworów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wczoraj pusciłem maila do multikulti, czy mają już tą płytkę

odpowiedź jest taka, że w Polsce płyta nie miała jeszcze premiery, i nie wiadomo kiedy będzie.......

co ciekawe, nawet na stronie ECMu nie udało mi się "namierzyć" tej płyty ani po tytule, ani po wykonawcach, jak sie wpisze nazwiska kogoś z muzyków, jako wynik dostaje się ostatnie 2 płyty Stańki......

Frycu

no nie pomyliły się, pp podał adres, ja tam wlazłem i proszę: ECM wydaje Trio Miśkiewicz itd., no i właśnie z tych skraweczków do posłuchania odniosłem takie samo wrażenie jak ty, tzn. słyszałem to na Soul of Things i Suspended Night, tylko tam była trąbka, a tu trąbki brak, i tego właśnie mi brakuje - lidera. Oczywiście, skrawki skrawkami, ale pewnie tej płycie należy się bardziej kontemplacyjny odsłuch, żeby wyrażać się o niej kategorycznie. Żeby chociaż tak jakiś saksofon sobie przygruchali, też młody i zdolny;-) ale pewnie warto się przyjżeć losom wychowanków Stańki...

Skromna recenzja ukazala sie na allaboutjazz.com (webzine) nie mnie jednak pozytywna.

Ukryta Zawartość

Pozdr.

Ukryta Zawartość

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

powiem tak - ladna plyta. w niczym nie przeszkadza, nie bardzo angazuje, w ogole nie zaskakuje. estetyka dwoch ostatnich plyt stanki. okazuje sie jednak, ze nieobecnosc maestra i jego ekspresji bardzo dotkliwie obnaza brak pomyslow. moim skromnym zdaniem trio to plyta smoth jazzowa. do bolu smoth jazzowa.

• 2 tygodnie później...

Wczoraj przeczytałem entuzjastyczne recenzje w Wyborczej i w Audio (Video? - sam już nie pomnę które to pismo zakupiłem). A w niedzielę trzej panowie grają w Jazz Cafe w Łomiankach, i będzie jeszcze z nimi ten Stańko ;-)

Dzisiaj odebrałem tę płytę i udało mi się ją 2 razy posłuchać. Muszę przyznać, ze płyta mi sie bardzo podoba. Zagrana jest fenomenalnie. Biorąc pod uwage wiek wykonawców to wręcz niewiarygodnie. Cieszę się, że mieli okazję nagrać cos dla duzej wytwórni i ich muzyka wyjdzie trochę w świat.

Jeśli chodzi o tym grania to wpisuja się w ostatnio wydawane przez ECM tria. Śmiało można to porównać do M. Crispell, J. Taylora, Trio Erskina czy t. Gustavsena. Za wczesnie porównywać nawet do mniej udanych płyt Jarretta czy do świetnych nagrać trio Tsabropoulosa/Andersena/Marshalla (imho najlepsze obecnie triow stajni ecm-u). Szczególnie ze względu na wiek wykonawców porównałbym te płytę do nagrania Gustavsena, które podobało sie wszystkim w zeszłym roku. Muzyka SAT grana jest moim zdaniem bardziej dojrzale niż pokazał Gustavsen na swojej płycie, jeśli można tak - powiedzieć z wiekszym jazzowym zadęciem.

Płyta jak przystało na ECM jest pieknie, skromnie wydana i świetnie zrealizowana. Chociaz prowadzenie basu nie zawsze mi sie do końca podoba.

jedynym minusem jaki po tych dwóch razach znalazłem na płycie to niezbyt zaskakujący repertuar. Fajna jest interpretacja piosenki Bjork pt. Hyperballad. fajny jest też kawałek napisany (jak rozumiem z tytułu i nazwiska kompozytorki) przez siostrę Marcina Wasilewskiego - panią Ewę Wasilewską. Tytuł tego utworu Sister's Song.

to tylko poerwsze impresje po przesłuchaniu tej płyty. zobaczymy czy wytrzyma próbe czasu:)

i jeszcze odnośnie tzw plumkania.

Nie bardzo rozumiem co to określenie może oznaczać. Kupując te płytę oraz inne tria z eceemu kupujemy pewną koncepcję muzyczną. trudno spodziewać się by trabka Stańki weszła, trudno nawet w tej muzyce tego oczekiwać. To trio to jednak nie jest zespół Stańki lecz samodzielny, w pełni ukształtowany zespół, który w formule klasycznego jazzowego trio czuje się moim zdaniem jeszcze lepiej niz akompaniując Stańce. Jeśli więc ktoś twierdzi, ze ta muzyka to plumkanie to tak naprawdę nie stwierdza NIC o tej płycie poza tym, ze ta forma grania i wyżej wymienieni wykonawcy nagrywający dla Ecm-u mu się nie podobają. Ja jednak twierdzę, ze można połączyć w sobie zamiłowanie do ognia jaki odpalają Oleś brothers oraz wznieśc się do muzycznego nieba przy grze Tsabropoulosa, dziadka Taylora, Torda Gustavsena czy Marcina Wasilewskiego.

pozdr i zachęcam do kupienia.

no, tak... parmenides powtarza to wszystko, co juz wiadomo ze swiatowych recenzji. ja powiem tak - po pierwszym sluchaniu plyta sat wydala mi sie lekko mdla. stanko, ta sama estetyka, klitus, bajdus... za drugim razem wysluchalem jej uwaznie. to juz bylo to. zniknelo gledzenie, pojawily sie zaskakujace akordy, rafinacja i koncepcja. poczulem, ze kolesie jednak nawet bez stanki potrafia grac. za trzecim razem mialem juz odjazd, a dzisiaj po ich koncercie w tr moge powiedziec, ze porownania ze skandynawskimi nudziarzami sa nie na miejscu:-)

napisal parmenides: jedynym minusem jaki po tych dwóch razach znalazłem na płycie to niezbyt zaskakujący repertuar

parmenides, na mily bog. piesn roksany z krola rogera i hyperballad bjork to dla ciebie malo zaskakujace?!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.