Skocz do zawartości
IGNORED

Do użytkowników Harmana

pogiel

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o zrobienie następującego testu: uruchom amplituner H/K, ustawicie głośność na -40dB, wybierzcie ustawienie CD/Analog (nie uruchamiajcie oddtwarzacza), przyłóżcie ucho do głośników - co słyszycie? Generalnie powinna być cisza, ale czy absolutna? A teraz przełączcie CD/Digital. Czy coś się zmieniło z dźwiękiem w głośniku? Pamiętajcie, że ucho jest cały czas tak blisko jak się tylko da głośnika. Na koniec nie gniewajcie się na mnie za zadręcznie Was pytaniami o buczenie H/K. To dla mnie ważne! Pozdrawiam...

https://www.audiostereo.pl/topic/15324-do-u%C5%BCytkownik%C3%B3w-harmana/

zrobione

- głośnośc na -10dB - nic kompletna cisza na Analog

głosność ruchoma od -70dB do - 0 dB - kompletna cisza analog/digital

aż sam sie dziwie przy volume na MAX jak makiem zasiał

- HK 4550 - DVD 30 - NokiaDBox2-Komputer-TV-Kamera-Magnetowid montażowy

oraz 8 głośników

tyle mam podłaczone

W HK AVR 3550 generalnie cisza, przy max. głośności leciutkie buczenie. Miałem buczenie na wejściu słuchawkowym ale naprawili mi go gwarancyjnie /odesłali z minimalnie mrugającym wyświetlaczem/-kiepsko jak na rok użytkowania.

Kochani "przyjaciele" Harmanowcy dziękuję Wam bardzo, że tak poważnie potraktowaliście moją prośbę. Jak czyta się posty to co drugi ma Harmiego. Tymczasem echo mojego postu jest prawie zerowe. Nie odpowiedział żaden posiadacz nowej lini. ŻADEN! A wystarczyło poświęcić dosłownie minutę i bardzo byście mi pomogli. Życzę Wam wszystkim zadowolenia ze sprzętu i podobnego milczenia na Wasze zapytania....

PS. Zauważyłem, że buczenie milknie przy głośności -80 (całkowite wyciszenie), ale pojawia się od -79 i buczy z jednakową siłą do +10. Oczywiście w ustawieniu ANALOG

Wykonano

Jak przelacze na CD/Amalog i zmieniam od min do max to nie ma zadnego przydzwieku, przy max to jest 0dB slychac lekki szumek (ale ucho tuz przy glosniku).

Jezeli przelacze na OPT lub COAXIAL to jest kompletna cisza.

Aha, model ampli to HK230.

Dzięki Bogu cos się ruszyło! Co o tym sądzicie? U jednych cisza, u innych buczy lub szumi? Od czego może to zależeć? Może od odległości głośników od ampli (u mnie mniej niż 0,5m), może od samych głośników, a może od parametrów sieci zasilającej? Dlaczego u jednych buczy a u innych szumi? W każdym razie wniosek jest jeden, jest różnica pomiędzy Analog a Digital! Czy to naormalne? W sekrecie zdradzę, że na digital też buczy, ale dopiero w momencie podania sygnału. Nasłuchujcie włączając i wyłączając pauze w oddtwarzaczu (oczywiście w trybie digital)! Dzielcie się swoimi spostrzeżeniami...

Pogiel a może sobie odpuść z tym nasłuchiwaniem? skoro buczenie jest tak ciche ze trzeba ucho do głośnika przykładać i jak gra to go nie słyszysz to czemu Ci to właściwie przeszkadza ? wyluzuj, zrelaksuj się i posłuchaj muzyki a nie buczenia.

Pogiel, to jest oczywiste, ze na analogu bedzie szumialo bo jest to wejscie analogowe.

Na wejsciu cyfrowym powinna byc cisza i tak jest.

A swoja droga to te buczenie nie koniecznie musi pochodzic z ampa, moze to wina sieci. Widzialem kondycjonery sieciowe, ktore eliminuja brum.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zrob jeszcze jeden test odlacz wszystko i sprawdz jeszcze raz. Moze ten przydzwiek pochodzi od innego urzadzenia. Ja tak kiedys mialem.

Cyfrowy po podaniu sygnalu nie buczy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powoli dojrzewam do myśli, że ten typ tak ma. Co wcale nie oznacza, że mi się to podoba! Czy wy rozróżniacie szumienie od buczenia?! Według mnie cichy (naprawdę cichy) szum wzmacniacza jest czymś normalnym, zwłaszcza w tej klasie klocków co AVR230 (chociaż np Yamaha 440 go nie miała). Natomiast buczenie wydaje mi się nie być normalne, dlatego rozpętałem taką burzę. Zwracam uwagę, że u mnie nic nie szumi (nawet na maksymalnej głośności), słychać tylko i wyłącznie to okropne buczenie. A ponieważ u każdego z Was coś jednak w tych głośnikach słychać, dochodzę do wniosku, że to nie jest żadne uszkodzenie, ale po prostu cecha nowych modeli Harmiego. Mimio, że w najmniejszym stopniu nie ma ono wpływu na jakość odsłuchu, psychicznie mi to jednak przeszkadza. Pytanie tylko czy zdołam się do tego przyzwyczaić?

Jak zwykle Elfan down nie potrafi zrozumieć wypowiedzi innych urzytkowników - pisalem ze mam zrobiony upgread - a buczenie sprawdze ogolnie a nie ze og nie bedzie po wgranu softu hehehheeh. BARAN

Avathar przestan juz sie z Elfanem klocic. Elfan tez nie badz zlosliwy. Pozatym juz nie jestes posiadaczem KD tylko biednego stereo. Dla mnie niestety stereo nie wiadomo jakie nawet, nie zastapi mi dzwieku przestrzennego. Co nie znaczy ze Ci nie zycze zadowolenia z Twojego Coplanda. Jak juz go bedziesz mial to opisz tu ladnie roznice i zalety jakie slyszysz w porownaniu z Twoja eks-Yamaszka640 OK ?

A teraz wracajac do tematu buczenia. Chlopcy czy nikt z Was nie wpadl na to aby sobie te wasze Harmany uziemic. Z tylu na pewno jest zacisk do masy, wiec podlaczcie sobie je do kaloryfera i dajcie znac czy jest rezultat.

he he,

to uziemienie do kaloryfera, to może być średni pomysł, proponuję jednak osobny przewód np. do ziemi

( jeśli nie ma w gniazdku ).

U mnie pralka jest uziemiona do rurki z wodą i czasem mam wodę z prądem przy myciu zębów :-)))

No ale pralka jak grzeje to pobiera jakieś 1,5 - 1,8kW. Co tam do wzmaka, chociaż jak patrzę

na dane w reklamówkach to niektóre ponad 1000W wyciagają ( perpetum mobile, czy co ? ) ;-)

"Pozatym juz nie jestes posiadaczem KD tylko biednego stereo."

Oj Piotrze szkoda ze nie słyszałeś dobrze skonfigurowanego stereo.To wtedy bys tak nie gadał,i bys sie przekonał jak potrafi to grac przestrzennie.I co wazne,przestrzenia realna a nie sztucznie ubarwioną,nie muwiac jzu o innych zaletach dobrego wzmacniacz,a jest ich duuuzo.Na moim sprzecie na niektórych płytach to sam sie dziwie ze gra mi niekiedy z tyłu za plecami a mam przecie tylko 2 kolumny! dziwne prawda?? no ale tak jest.Poniewaz ja umielbiam przestrzenne brzmienie i tak sobie dobrałem sprzet.Wiec zapraszam,to sie przekonasz,jak Ci cos włącze,albo koncercik na dvd;)Oczywiscie nic nie sugeruje ale tylko opisuje moje odczucia w tej sprawie.I nikogo nie prubuje skłonic do kupowania stereo zmiast KD.A co do porównan,to powiem Ci ze moze cos napisze cos na ten temat ale jak narazie brak mi słów by to opisac;).A porównanie do ampli które miałem wczesniej,hymm wiesz tu nie ma co porównywac nawet,poniewaz to inny wymiar i rejony dzwiekowe;),chociaz y640 jak na ampli do KD jest w stereo naprawde niezłe,no ale jak na ampli do KD.

Pozdrawiam

Wiesz elfan to biedne stereo z mojej strony to troche tak na zlosc ;) Wnioskuje ze jednak caly czas kiedy miales Yamahe cosblizej nieokreslonego Cie gryzlo, ze cos jest nie tak z tym dzwiekiem. No i mam nadzieje ze teraz jestes happy. Jakbys mieszkal w Poznaniu to na pewno bym wpadl posluchac sobie Twego Coplanda. Co do przestrzeni za plecami wiem o czym mowisz taki trick potrafi nawe glupi moj 29" Sony z dwoch malych glosnikow glowe dalbys sobie obciac ze cos gra z tylu. Moja Yamaha tez to potrafi robic ze stereo i co z tego ?

czesc no jestem - u mnie praktycznie nic nie slychac - jak jest na analogu to slysze lekki szum ale trzeba sie wsluchc - czy jest tam buczenie ciezko wyczuc - probowalem nawet na maxa - ale nie portafie go usyszec albo go poporstu nie ma - ale jak dalem TONE IN to cos tak jak by bylo coś jeszcze z tym szumem - taki lekki pomrok ale to praktycznie nie do uslyszenia - wiec nie wiem czym sie przejmujesz!! A jak przelacze na digital - to nie ma juz calkowicie nic!!! Chyba ze masz fenomenalny sluch ale to zeby sobie wtedy dogodzic w odsluchu to Cie bedzie duzo kosztowalo heheh. Pozdrawiam. Jaki masz amplituner??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.