Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  256 członków

Krell Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry wszystkim fanom marki Krell, od niedawna posiadam wzmacniacz KAV-500i , moje pierwsze odkrycie to "puknięcie" w głośnikach przy włączaniu wzmacniacza. Czy w 500i nie ma układu miękkiego startu, chroniącego głośniki przed impulsem startowym? Nigdy wcześniej nie miałem styczności akurat z tym modelem dlatego będę wdzięczny za wszelkie komentarze i porady od innych użytkowników. Nie chciałbym uszkodzić głośników, a trudno się powstrzymać przed włączaniem tego wzmaka, bo jak dla mnie gra znakomicie ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/154873-krell-kav-500i-mi%C4%99kki-start/
  • 1 miesiąc później...

Mam ten sam wzmacniacz, ale w kolumnach nie występuje u mnie "puknięcie" gdy go włączam w sytuacji, gdy pokrętło wzmocnienia jest skręcone na minimum. Czasami takie "puknięcia" w głośnikach u mnie miały miejsce, ale w sytuacjach, gdy np. było nastawione jakieś wzmocnienie (np. na godz. 9) i grał np. odtwarzacz cd, a ja przełączyłem wzmacniacz na wejście np. gramofonowe lub gdy wyłączałem wzmacniacz przy ustawionym wzmocnieniu (ale nawet w takich i temu podobnych sytuacjach te "pyknięcia" nie występowały zawsze). Wzmacniacz rzeczywiście jest super i mi też daje dużo radości ze słuchania muzyki, a kabel sieciowy to normalny kabel jaki był na wyposażeniu. Ze źródłami (tuner, magnetofon kasetowy, odtwarzacz cd, gramofon) połączony jest u mnie interkonektami niezbalansowanymi (zresztą chyba tylko jedno źródło może być z tym wzmacniaczem połączone drogą zbalansowaną - zapewne najczęściej jest to odtwarzacz cd, ale tylko dla tego powodu nie chce mi się wymieniać odtwarzacza).     

Dzięki za podzielenie się informacją jako użytkownik, ja również skręcam pokrętło przy włączaniu i wyłączaniu. W necie opinie są różne, jedni to słyszą inni nie słyszą, jeszcze inni mówią że to zależy od głośników. Cougarsaudio który ma doświadczenie z tymi modelami twierdzi że to jest norma i nic niepokojącego ze względu na brak soft startu. Może polecasz jeszcze jakiś doświadczony serwis w którym można by się poradzić i może zrobić przegląd wzmaka.  W sumie po 20 latach użytkowania chyba warto...

W dniu 27.04.2021 o 08:42, pevco napisał:

Cougarsaudio który ma doświadczenie z tymi modelami twierdzi że to jest norma i nic niepokojącego ze względu na brak soft startu. Może polecasz jeszcze jakiś doświadczony serwis w którym można by się poradzić i może zrobić przegląd wzmaka.  W sumie po 20 latach użytkowania chyba warto...

Zlec im przeglad, ciezko o lepszego specjalistę od Krella niż Jarek

Dzięki za opinię. Przymierzam się powoli do tego przeglądu. Polecano mi również Retrospekcja Vintage Audio z Łodzi. Znasz może? Jakaś taka słaba komunikacja z nimi troszkę .... i w końcu nie wiem czy mają doświadczenie z Krellami KAV czy też nie ...  

• 2 miesiące później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.