Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do 300zł - jakie wybrać ?

marcin74

Rekomendowane odpowiedzi

Marcin74,

tylko nie zapomnij o tym, że HD580 wymagają wzmacniacza słuchawkowego - preampu - i to dobrej jakości. Inaczej nie będziesz miał efektu kolumn za 5000zł.

Ale oczywiście hd580 są grzechu warte i lepiej sobie po jakimś czasie dokupić wzmak słuchawkowy.

(a tak nawiasem mówiąc - HD580 możesz kupić uzywane. To są bardzo dobrze zrobione słuchawki. Ja kilka miesięcy temu kupiłem właśnie HD580 ze wzmacniaczem słuchawkowym za 600 zł. Sprawdzają się świetnie)

Stało się :D . Mój wybór padł na HD 555 i te słuchawki nabyłem.

Porównywałem z HD 570 Fusion ale 555 grały o niebo lepiej. Myślę , że dokonałem dobrego wyboru na początek.

Jak się dobrze wygrzeją napiszę tutaj jak mi się sprawują i może jaką reckę walnę.

pozdrawiam.

Ja prawie wybrałbym HD 555 (ładnie grają i poczatkowy ZDECYDOWANIE zbyt duży bas podobno po dłuższym wygrzaniu nie jest uciążliwy), jednak co do ergonomi to pozostawiają dużo do życzenia - ja czułem się jakbym miał hełm na głowie... - zbyt ciężkie i dla mnie Sennheiser przesadza jeśli chodzi o ucisk na głowę - wiem że to po jakimś czasie jest mniej dokuczliwie jednak, taka firma wg mnie powinna bardziej ergonomiczne słuchawki produkować (przynajmniej z tej serii, bo np. HD 650 mimo że cięższe od 555 już dużo lepiej leżą na głowie - lepiej rozkładana jest siła ciężkości). Ze względów ergonomicznych nie wybrałem HD 555 ponadto trochę mnie denerwował ten "nowy patent" ze skośno umieszczonymi głośnikami - bo jak trochę podkręciłem to aż słuchawki wchodziły w wibracje - nie wiem może niektórzy to lubią:).

Nie jest to może komfort HD 570/600 jednak też mają welurowo wykończone muszle i mimo , że bardziej płaskie to mi leżą dobrze i nie uwierają nigdzie. Jak narazie słucham od ładnych kilku godzin nie ściągając prawie .

A przy okazji zapytam. Podobno są dwie wersje 50 i 120 ohm . Ja mam te 50 ohmowe . Czy jest jakaś różnica w dźwięku po podłączeniu do tego samego żródła ?

I ostatnie pytanie jakże dla mnie ważne :)

Jaki wzmacniacz słuchawkowy ( niedrogi ) będzie w sam raz do tych słuchaweczek ?.

Głównie zależy mi na ładnym głębokim basie ale dobrze kontrolowanym , ciepłej średnicy oraz czystej nie natarczywej górze ze sporą ilością detali .

matb, przesadzasz. Żadne sennheisery nie ściskają po paru tygodniach, a niektóre potem wręcz spadają, jak na przykład wspomniane przez Ciebie 650 (a łeb mam duży). 555 trzymają się na głowie trochę lepiej, ale też dużo słabiej niż na początku.

spilner-> z pewnością masz rację (bo posiadasz topowy produkt tej marki i masz doświadczenie), mi raczej chodziło o takie "pierwsze wrażenie". Jakby nie było Beyerdynamic potrafi zaprojektować kształt słuchawek tak aby po dwóch dniach świetlnie leżały na uszach - po prostu pełny relaksik, a nie trwające tygodniami dopasowywanie. Piszesz "Żadne sennheisery nie ściskają po paru tygodniach", a Liamk ma swoje HD 497 (vdie: opinia o nich) narzeka - że jest taki ucisk na szczękę, że max 2 h wytrzymuje w nich (a ma je już dość sporo - nie wiem może teraz coś się zmieniło). (Pewnie chodziło Ci o wysokie modele słuchawek z Irlandii a nie z Chin…). Oczywiście to są wrażenie subiektywne, wszystko jeszcze zależy od tego jak bardzo ktoś jest wygodny i kształtu głowy:)))).

marcin74-> na pewno zaletą HD 555 jest "wymienność modułów", jeśli Ci się coś stanie np. z poduszkami (otaczającymi głośniki) to zawsze można je wymienić etc.

>kravietz7

Dzięki. Miałeś przyjemność obcować z tym modelem ?

Jak je tylko wygrzeję walnę obszerną reckę bo tylko jedna jest i to skąpa.

Narazie jestem pod wrażeniem niskich częstotliwości . No ... ale wcześniej były Technicsy za 100zł więc nie ma co się dziwić.

Ktoś może mi doradzić jaki wzmacniacz słuchawkowy będzie ładnie współgrał z moimi słuchawkami ?

Aha i bardzo bym prosił o jakieś linki z testami wzmacniaczy słuchawkowych bo niezawiele znalazłem w necie.

pozdr.

Wzmacniacze - bardzo proszę,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - lampowe, miodzio - miło popatrzeć, choć cena szybko sprowadza człowieka na ziemie...hihi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

matdb

Na ziemie sprowadza szybko nie cena!

Na ziemie sprowadza szybko producent!!!!!

Któż to jest!!!

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jest to Florian!!!!!!!!!!!

Jaki Florian ??????????

A , Florian SSSSSSSSSSSSSSSS z Wolumenu!!!!!!!

Tak bardzo lubiany przez Forumowiczów!!!!!!!!!!

masz dwie niezłe opcje - blueamp w najprostszej wersji za ok. 500 zł, albo Forum 608 za ok. 700-800, chyba tyle ostatnio kosztował. Oba to DIY, oba świetnie wykonane i oba gwarantują piękny dźwięk, o ile Twoje źródło nadąży.

> marcin74

z 555 nie, odsłuchiwałem 595 i było nieźle,

zastanawiam się czy warto dołożyć prawie drugie tyle za 595 i powoli dochodzę do wniosku, że to chyba za dużo,

ale musze odsłuchać oba modele żeby to jednoznacznie stwierdzić, może się mylę?

sam miałem kupić 555 albo 595 ale dostałem w prezencie koss'y porta pro i jak na razie wystarczają (raczej mało korzystam ze słuchawek w domu)

acha, co wzmaka to spilner dobrze radzi,

pzdr.

niejaki Kura 999 produkuje i sprzedaje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) opinie np wątek 4369.. ale opinie zniechęcające.....ja też szukam czegoś do 0,5kzł co napędziłpo by HD 580

Ukryta Zawartość

na allegro do sprzedania Holdegron

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (forumowicz z resztą..) czy ktoś zna ten wzmak?

Ukryta Zawartość

Nie napisałeś, skąd jesteś. Na oba trzeba się zapisywać, więc odsłuchać musiałbyś sprzęt u kogoś - albo poprosić konstruktora o egzemplarz testowy. Wiem na pewno, że blueampa można wypożyczyć taką hybrydę różnych modeli do zapoznania się przed złożeniem zamówienia, kontakt - [email protected]. Z kolei o Forum 608 jest dużo w wątku 'wzmak słuchawkowy-recenzja' i ma ten wzmacniacz sporo osób na tym forum, więc możesz spróbować się umówić na odsłuch.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.