Skocz do zawartości
IGNORED

Głuchy Audiofil II

Ururam Tururam

Rekomendowane odpowiedzi

Przy poprzedniej edycji Głuchego Audiofila wiele osób dpraszało się o widma częstotliwości. W sumie słusznie. Dlatego teraz w drugiej i - jak sądzę - ostatniej edycji GA danych będzie więcej. Dla równowagi próbki są nieco bardziej złożone.

Kontynuujemy zatem próby odgadnięcia charakteru utworu na podstawie obrazu. Myślę, że pierwsza edycja pokazała dowodnie, że nie mieli racji ci, którzy twierdzili, że 'się nie da' nic wywnioskować.

Zasady drugiej edycji:

* Wybrane zostały trzy charakterystyczne fragmenty zdecydowanie różnych utworów.

* Fragmenty trwają około 10 sekund.

* Przedstawiony jest tylko jeden kanał, jednak dla danego fragmentu różnica między kanałami jest znikoma.

* Każdy fragment reprezentują trzy wykresy:

- obwiednia sygnału

- różniczkowe widmo czestotliwości (sonogram)

- całkowe widmo częstotliwości

* Na wykresach pierwszym i drugim na osi x jest czas w tej samej skali

* Na wykresie 1 na osi y jest "głośność"

* na wykresie 2 na osi y jest częstotliwość (skala liniowa, 20-22500Hz), zaś natężenie składowej o danej częstotliwości oznaczone jest kolorem.

* Na wykresie 3 na osi x jest czestotliwość, skala logarytmiczna, linie: 20, 105, 205, 1205, 2205, 4205, 6205, 9205, 14710, 22650 Hz

* Na wykresie 3 na osi y jest natężenmie danej składowej, logarytmiczne, linie: -150, -113, -76, -39, 0 dB.

* Zadanie polega na jak najdokładniejszym opisia charakteru przedstawionego dźwięku.

* Osoby odpowiadające proszone są o zaznaczenie, czy obróbką dźwięku zajmują się zawodowo (wyróżniamy klasę amatorów i profesjonalistów.

* Rozstrzygnięcie nastąpi w niedzielę (możliwe przesunięcie na poniedziałek).

ZAPRASZAM TYM RAZEM SZERSZĄ GRUPĘ OSÓB, NIŻ UCZESTNICZYŁA W POPRZEDNIEJ EDYCJI!

WASZE ODPOWIEDZI TO NAPRAWDĘ CIEKAWY MATERIAŁ PORÓWNAWCZY.

https://www.audiostereo.pl/topic/15681-g%C5%82uchy-audiofil-ii/

FRAGMENT 1 (11 SEKUND)

[obrazekLUKASZ-262803_1.gif] [obrazekLUKASZ-262803_2.gif] [obrazekLUKASZ-262803_3.gif]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2855-100009774 1170264550_thumb.gif

post-2855-100009775 1170264549_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

FRAGMENT 2 (12 SEKUND)

[obrazekLUKASZ-262804_1.gif] [obrazekLUKASZ-262804_2.gif] [obrazekLUKASZ-262804_3.gif]

Ukryta Zawartość

post-2855-100009771 1170264554_thumb.gif

post-2855-100009772 1170264552_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

FRAGMENT 3 (8 SEKUND)

[obrazekLUKASZ-262805_1.gif] [obrazekLUKASZ-262805_2.gif] [obrazekLUKASZ-262805_3.gif]

Ukryta Zawartość

post-2855-100009768 1170264558_thumb.gif

post-2855-100009769 1170264556_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślałem.

A kto mi za to zapłaci? ;-)

A tymczasem zachęcam do udziału w bieżącym quizie!

NIE WYSYŁAJ SMS!

NIE DZWOŃ NA 0-700

NIE PRZYSYŁAJ KARTEK

TO NIE JEST PROMOCJA

Ale to przecież nieważne...

1) symfonia, byćmoże w tle jest jakiś głos

2) fortepian, ale ten głośniejszy fragment na końcu to może być coś innego

3) nad tym się najdłuzej zastanawiałem, to chyba jakaś grupa instrumentów, może coś z perkusją?

Będą jakieś podpowiedzi w trakcie, czy na końcu zrobisz zbiorczą charakterystykę i powiesz kto był najbliżej?

żeby chociaż to było troszke zabawne ... a może moje poczucie humoru jest jakieś inne ? ... nie wiem

no bo jak można zgadywac co to za dzwięk na podstawie "wizualnego" przedstawienia owego dzwięku ...

Fademan, tego się nie powinno "odgadywać"

CO lepsi to po prostu wiedzą :]

No bo weź odpowiedz sobie na proste pytanie: skąd siewzięły instrumenty VST z których sam korzystasz?????

Ano własnie stąd!

No, kurna, znowu banal:

1. John Lennon, Mother, poczatek. Jest tam takie stylizowane walenie w dzwon - Buuuuuuuuuuuuummmmmmm!

2. To wstepnika z serialu - tam-tra-ra-ram-tam--tam-ta-ra-ram-tam-tam-BonaanZZaaaaaaa!

3. Piosenka szalenie popularna latem 2003 firmy Los Ketchup. Tanczy sie to lapiac za kolanko a potem lokiec do watroby itd. Osraje-Esereje czy jakies tam ten tytul -

Tarira-rip--ta-rip-ta-rip--tarararira-ripariparip- itd.

pzdrw

soso

PS

Przykro mi, ze zepsulem zabawe tak wczesnym odgadnieciem ale nie moglem sie powstrzymac by zdobyc nagrode.

> Fademan:

Humoru może trochę w tym jest, ale mnie bardziej interesuje fakt, ile tak naprawdę informacji można z wizualnego obrazu dźwięku wyciągnąć. Mnie to na serio interesuje. Sam dopiero raczkuje w totalnie amatorskiej obróbce dźwięku, a juz zaczynam pewne rzeczy dostrzegać. Te quizy w założeniu mają zweryfikować, ile w istocie "widać".

owszem wszystko rozumiem ... he .. ale jednak uważam to i tak za wróżenie z fusów ... podobnie wyglądających widm jest milion osiemset tysięcy .... także ... hmm

jedyna chyba metoda dzięki której można odgadnąć to metoda porównywania ... wlączam sobie takiego Wavelaba i hopla .. no bo inaczej to sobie nie wyobrażam ...

albo rzeczywiście jestem amator kwaśnych jabłek ...

Dobra UruTuru, a teraz powiedz mi szczerze jak w westernie -co to jest

a. różniczkowe widmo czestotliwości (sonogram)

b. całkowe widmo częstotliwości

bo jak na razie to rodzi mi to tylko następujące skojarzenia -a sonar, b -pasmo przenoszenia

To znaczy co jest na osi x i y, bo ja poprostu nie rozumiem.

Oczywiście i tak niczego nie zgadnę ale będę mądrzejszy a to też się liczy.

Najpierw całkowe bo to prościej:

Na X-ie jest częstotliwiość (skala podana w pierwszym poście), na Y-u jest głośność danej częstotliwości w dB. Skala jak widać jest podwójnie logarytmiczna, a wykres pokazuje wzgledny udział częstotliwości w całym fragmencie.

Sonogram:

Na X-ie czas. Na Y-u częstotliwość, czyli to co na X-ie w pierwszym przypadku (jednak tym razem skala jest liniowa). Na z-cie kolorami (od czerwieni, przez brąż, zieleń, niebieszcz ;-) aż do czerni pokazany jest udział danej częstotliwości w danym momencie utworu. Jest więc to jakby mapa wykresu trójwymiarowego.

Chyba jednak tym razem fragmenty były zbyt trudne. Choć ciekawe, że pierwszego, (łatwego) też nikt nie zgadł.

Fragment 1:

Ukryta Zawartość

Fragment 2:

Ukryta Zawartość

Fragment 3:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to próbuję:

1. trzy powolne akordy, harmoniczne zaczynają się niezupełnie synchronicznie (może jakieś przednutki są?), zagrane przez coś idealnie trzymającego częstoliwość (zero vibrata) i bez zdecydowanego ataku... brzmienie nie ostre. pierwszy akord niski, drugi wyżej, trzeci odrobinę niżej. hm, na jakieś syntezatory za gładka obwiednia. organy stawiam, albo ewentualnie jakiś zespół dętych drewnianych.

2. dość, szybkie, dość rytmiczne, z perkusją - coś z równomiernie cyka albo brzęczy. trzy duże akordy na koniec... mały zespół jazzowy z fortepianem???

3. tu się chyba śpiewa... z jakimś silnym podkładem instrumentalnym? ale za nic nie wiem jakim.

dobra, wysyłam i słucham...

3. zmyśliłem podkład, ale śpiew poznałem (po 's' głównie)

2. tu z kolei dość odlegle, tylko perkusję rytmiczną wypatrzyłem :)

1. no rzeczwiście było proste, tylko nie przyjrzałem się, że to nie przednutki, a bardziej złożone struktury na nutach pedałowych. mogłem w zasadzie zgadnąć utwór, ale raczej na zasadzie psychologicznej: skoro organy, to co się ludziom zwykle z organami kojarzy? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.