Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Yamahy RXV-1500

Durango

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Koledzy proszę o pomoc w dozadzeniu mi jakie Polskie albo może zagraniczne kolumny powinienem kupić na front do Yamahy RXV-1500 ( na którą zresztom zbierałem prawie rok ) w cenie między 1500-2000 zł ?

Z góry dziękuję za porady :)

https://www.audiostereo.pl/topic/15730-jakie-kolumny-do-yamahy-rxv-1500/

Czy miałes już wcześniej sprzęt podobnej klasy czy przesiadasz się z typowego "budżetu"?

Jeżeli to twój 1 kontakt z dźwiękiem na tym pozuiomie jakościowym to:

Poszukaj uzywanych B&W 603 da sie kupić do 2000.

Dynamiczna muza przechodzi prze nie jako jeszcze bardziej dynamiczna przy uwzględnieniu że podpasuje ci ich piekielnie dokładne i bezwzględne brzmienie.

Trza niestety posłuchac mnie sie podoba, setkom osób nie.....

Na pewno zagrają z klasą, a bas wyrwie cię z kapci :)

Pozdrawiam, rzegorz

Czy miałes już wcześniej sprzęt podobnej klasy czy przesiadasz się z typowego "budżetu"?

Jeżeli to twój 1 kontakt z dźwiękiem na tym pozuiomie jakościowym to:

Poszukaj uzywanych B&W 603 da sie kupić do 2000.

Dynamiczna muza przechodzi prze nie jako jeszcze bardziej dynamiczna przy uwzględnieniu że podpasuje ci ich piekielnie dokładne i bezwzględne brzmienie.

Trza niestety posłuchac mnie sie podoba, setkom osób nie.....

Na pewno zagrają z klasą, a bas wyrwie cię z kapci :)

Pozdrawiam, Grzegorz

Moze i ja wtrace swoje 2grosze :)

Kiedys wybieralem kolumny do mojej RXV1400 i wybralem KEF Q5 jednak nie zmieszcza sie one do 2k. Jako ze muzyke tez lubie dynamiczna i tak jak i Ty (prawdopodobnie) kupilem Yamahe bez odsluchu tak samo chcialem kupic i kolumny, ale nie polecam Ci czegos takiego mozna sie srogo rozczarowac.

W cenie do 2000zl przy odsluchu przypadly mi do gustu Wharfadale Diamond 9.5 - tylko juz nie pamietam dokladnie albo bas byl zbyt rozciagly albo srodek za szorsk A moze tylko kolumny nie wygrzane)i dolozylem wiec na KEF ale i rodzaj sluchanej muzyki zmienilem.

Zrob moze tak: wybierz sobie kilka kolumn ktore ci sie spodobaja i umow sie gdzies na odsluch chocbys mial jechac 100 km do salonu (ja jechalem) to i tak ci sie to oplaci uwierz mi. Jesli to cie nie przekonuje to kup bez odsluchu jakas dobra marke B&W (uzywane) moze ... ale nie wiem czy uibisz dosc mocne wysokie...

Na twoim miejscu sprobowalbym moze odczekac jakos i kupic lepsze kolumny do tego ampli. Ale miej jeszcze na uwadze ze im lepszy sprzet tym gorzej wypadaja zle nagrania, ale jakosc dzwieku urzeka :D. Sam doswiadczylem bo slucham muzyki glownie z komputera i znaczna czesc kolekcji mp3 wyleciala teraz kupuje plyty CD albo szukam muzyki w ape.

Pozdrawiam

Przepraszam bardzo, ale nie wiem czy z B&W dostanie kolega dynamiczna muzyke czyli dla mnie taka ktora wdusi w fotel. Przy tak ostrych wysokich i srednich tonach i tak duzym pomieszczeniu niestety B&W moga nie wytworzyc odpowiedzniego cisnienia w polaczeniu z Yamaha. Gdyby naglasnial to Harman?Kardon ze swoim tlustym i napompowanym i wygladzonym dzwiekiem B&W pewnie dalyby z siebie wiecej. W tym zestawieniu uwazalbym na B&W lepiej odsluchac. Na to pomieszczenie potrzebujesz mocniejszych kolumn niz 603S3 do tej elektroniki. Osobiscie posiadam Kode NT306f i mysle ze takie pomieszczenie jest w stanie Ci dynamicznie naglosnic, choc nie wiem czy bedzie Ci sie w PureStereo podobac. moze trzeba bedzie krecic troche galami. Oczywiscie nie porownuje moich kolumn z B&W 603 S3 - moje z zalozenia sa gorsze co nie znaczy ze dzwiek 603-ek podobalby mi sie bardziej na mojej Yamaszce od NT306. Oogolnie mysle ze B&W z Yamaha do tego pomieszczenia nie da Ci zadowlajacej i relaksujacej muzyki. 603 graja natarczywie co w polaczeniu z Yamaha moze Ci troche powbijac szpile w uszy.

Mówcie koledzy dalej im więcej opinni tym lepiej :) a dodam jeszcze że moje pomieszczenie jest dobrze wytłumione tzn : mięka i gruba wykladzina na podłodze,ściany wyklejone też grubą wykładziną a sufit podbity mięką płytą :)))))))))))

Właśnie też poszukuję kolumn 5.1 do Yamahy tylko 650-ki.

też chciałem kupić szybko, ładne reklamowane kolumny - akurat Kody ex588.

Pojechałem jednak posłuchać je z Warfedale chyba 8.4 i te ostatnie zagrały lepiej - ale i droższe były.

Mając trochę czasu i nieograniczajac się w budżecie ( na tym etapie i w rozsądnych granicach, of course )

postanowiłem posłuchać bardzo dobrych i droższych zestawów, coby sprawdzić, czy słyszę

rożnicę i czy warto tyle płacić.

Słuchałem dotychczas ; Koda 710, Warfedale 8.4, B&W603, Avance Dana 670, Tanoy (1?),

Dali 6006, JM Lab Chorus 714 i cuś jeszcze już nie pamiętam, ale chyba nie warto było pamiętać.

I mimo, że chciałem wydać na głośniki początkowo podobnie tak 2-2,5 kzł ( 5.1 ),

teraz wiem, że w 5kzł nie zmieszczę się. Mam pecha ale słyszę tą różnicę.

Jak dla mnie obecnie dwa typy ; Avance Dana 670 lub JM Lab chorus 714 ( piszę tylko o przodach ).

Ale nie spocznę na tym i szukam dalej.

Nie oznacza to, że nie wrócę do wymienionych wyżej, ale jedno wiem

KONIECZNIE należy wybierać słuchem i nic tego nie zastąpi.

A parametry nic nie znaczą. Chociaż B&W mają bas niższy o ok. 10HZ to JM Lab-y zagrały jakby niżej.

Tylko odsłuchy !

Szkoda Auris ze nie miales okazji porownac EX588 z NT306. Jest wyraznie slyszalna roznica na korzysc NT. Lepsza spojnosc roznych pasm, o wiele szybszy i bardziej punktualny bas na NT i niebo lepszy wokal, ale wiadomo co kto woli. W kazdym razie ja na kolumny przednie 5 tysiakow w zyciu bym nie wywalil. Szkoda kasy na niuansiki

" kazdym razie ja na kolumny przednie 5 tysiakow w zyciu bym nie wywalil. Szkoda kasy na niuansiki"

niuansiki?!?! Piotrze wybierz sie do dobrego sklepu HI-Fi i posłuchaj cos za około 5000zł z dobrej konfiguracji ;) wiesz,pewnych spraw nie da sie przeskoczyc,chociaz Koda jak na swoje pieniadze gra niezle.

Elfan. Jap pamietasz bylem na wycieczce i sluchalem bardzo dobrego wzmaka za 15 tysiakow i kolumn tez za par kz.. Konkluzja wywalone pieniadze nie warte tego brzmienia. Oczywiscie gdyby ktos to kupil. Nie dajmy sie oglupic. Zdaje sobie sprawe ze moje sprzeciwo moze grac i na pewno gra gorzej, ale nie pocieszyloby mnie zadne brzmienie za te kase.

Piotrze J,

toteż nie wypowiadam się na temat ani serii NT, ani ex588 kody, które to chciałem kupić, gdyż ich nie słuchałem.

Osobiście nie jestem obeznany z kolumnami a tym bardziaj nie pretenduję do miana znawcy. Chcę tylko zaznaczyć, że sam przekonałem się, iż najważniejsze to posłuchać przed ich wyborem.

A myślałem, że jak obejrzę parametry i żona wybierze kolor to będzie OK. Nic z tego.

Dodam jeszcze, że porównując kolumny z przedziału 1,5-2 kzł z tymi 3,5-4 kzł słychać zasadniczą różnicę.

Nie twierdzę, też że każda kolumna za 4 kzł zagra lepiej od tej za 2 ! bo tego zwyczajnie nie wiem.

Lubię jednak słyszeć "cykanie" talerzy lub palce na gryfie gitary, nie mówiąc o kontrabasie w jazz'ie.

A z mojego skromnego tourne po salonach dopiero w tym przedziale znalazłem to czego szukałem.

I aż boję się słuchać kolumn za 10 kzł, bo poprostu nie mam tyle sałaty. Ech ...

• 1 miesiąc później...

mam Y750 i kupiłem do niej JM&Laby 716,

JBL słyszałem z Y650, zagrały b. ładnie, sporo basu, baaardzo dynamiczne, były w ścisłym kręgu moich zainteresowań, no ale w końcu tylko jeden zestaw się kupuje ...

Arius -A pamietasz jakie to były kolumny E 90 czy E80? Bo ja sie skłaniam do zakupu E30 plus sub E150. Pokój mam 16 m2, ale za to otwarty na przedpokój i kuchnie. Chodzi mi głównie o kino, a muzyka i radio owszem ale raczej przy sprzątaniu, albo jak nie ma żony:-). Nie wiem czy z samych frontów bas bedzie wystarczjący. Może ktoś stwierdzi, że na tak mały pokój nie taki kaliber, ale mi chodzi aby poczuć moc nie koniecznie słuchając bardzo głośno.

teraz już nie dam sobie niczego uciąć, ale chyba były to E90.

Wydaje mi się, że jak na wielkość pokoju to te 30-ki są OK,

ale Y750, to może je rozwalić jak dasz na więcej niż pół mocy ;-)

Yamaha bardzo dobrze brzmi z JBL

osobiście do 1500 mam podłączone JBL E100 przy pokoju niecałe 30m2

narazie brak suba którego trochę przy filmach brakuje ale ogólnie świetny sprzęt

tylko lepiej kupić u zachodnich sąsiadów

znacznie taniej (nawet ponad 30%)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.