Skocz do zawartości
IGNORED

czym zatykać otwory bass reflex ?

xtr99999

Rekomendowane odpowiedzi

pare miesiecy temu przeniosłem się do większego pomieszczenia i nie mam już problemu z nadmiarem basu ale kiedyś go miałem, nie wpadłem na pomysł zatykania bass reflexów, ale gdybym to miał kiedyś zrobić to czym?

https://www.audiostereo.pl/topic/15739-czym-zatyka%C4%87-otwory-bass-reflex/

Moim skromnym zdaniem bardzo dobrym i rozsądnym rozwiązaniem jest zakup ( w szmateksie ) jakiegoś zagranicznego ( tylko i wyłącznie ) ciuchu renomowanej zachodniej firmy i upchnięcie tego w otwór BR , odsłuch hijend :)

ja zrobiłem to tak: kilka warstw tektury sklejonej razem i naklejone taśmą dwustronną na otwór, do którego upakowałem waty.

Kolumny typu zamkniętego są lepsze dla głośników niż BR.

Są takie szmatki do celów kuchennych . Ja trafiłem (w kuchni) na żółte, co może rozjaśniać dźwięk...Sedno w tym, że czymś takim można było dobrać ilość warstw zwiniętych w rulonik (nie zamykając całkiem otworu br) do takiego poziomu, jaki był optymalny dla stonowania basu. Pewnie to samo można robić z zatyczkami z gąbki... ale one zapewne radykalniej zamykają światło tunelu.

A dlaczegoż to ? Watek jest jak najbardziej na temat, a że chłopacy są trochę zieloni to pytają o rzeczy dla niektórych oczywiste. A tak nawiasem mwiąc, to sa firmy, które do kolumn dołączaja firmowe zatyczki z gąbki do zatykania BR, użytkownik moze sobie wtedy wybrać między obudową zamkniętą, a bass-reflexem i dostroić wedle upodobań. I wszystko.

Pozdrawiam

zaczalem temat ...i go skoncze dziekuje za udzielenie odpowiedzi gąbka działa super. dziękuje odpowiedz była wyczerpująca...

*************************KONIEC*****************************************

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.