Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór głośnika niskotonowego 25,20cm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie odnośnie firm głośników niskotonowych poza stx i Tonsil. Chodzi o 25cm do kwoty 150zl-250zl czy znajdzie się coś sensownego, co zagra niskim basem. Nie musi być super mocny wzmacniacz który będzie go zasilał ma 120w rms.pokoj 14m2. Proszę o pomoc.

dayton audio DC 200,visaton w 200s,sb acoustics  sb20pfcr30,to ośmiocalowe ,które się mieszczą w budżecie ,do 10 cali będziesz musiał tochę dołożyć...

odżałuj parę stówek więcej i kup sb acoustics

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten głośnik jest warty każdej wydanej złotówki ,jest też wersja z papierową membraną:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

też bardzo dobry,koda to chiński brand ,chyba nikt go nie kupował ,lepiej dołożyć trochę grosza i kupić sprawdzony przetwornik

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Pietrek1989 napisał:

Aha a czy KODA SU-255-50-4-MC-AC-00/00 da rade coś zagrać ?

nie zagra

co  chcesz zrobic na tym glośniku?

zespół głosnikowy czy subwoofer?

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

nie zagra

co  chcesz zrobic na tym glośniku?

zespół głosnikowy czy subwoofer?

Chcę zrobić subwoofer.

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Pietrek1989 napisał:

Chcę zrobić subwoofer.

weź ten  daj go w 50l-60l obudowa zamknięta i w 14 m wg mnie spokojnie wystarczy

lekka membrana dobry atak i cena przystępna

https://loudspeakershop.eu/glosnik-peerless-sls-8-830667-p-1586.html

9 godzin temu, Pietrek1989 napisał:

Chcę zrobić subwoofer.

Subwoofer do fajnego grania, czy do "naparzania"? 🙂

Koledzy proponują Tobie dobrze grające głośniki, natomiast jeśli oczekujesz trzęsienia ziemi w zamian za jakość, to faktycznie lepiej STX lub Tonsil (bo te większe kosztują mniej). 

Ale, nawet jak byś kupił STX lub Tonsil, to z tymi 120 watami nie poszalejesz i taki wzmacniacz to jedynie do  głośnika 8" (a i tak będzie za słaby). 

A tak z ciekawości, co to za wzmacniacz? 

7 godzin temu, Marian133 napisał:

Subwoofer do fajnego grania, czy do "naparzania"? 🙂

Koledzy proponują Tobie dobrze grające głośniki, natomiast jeśli oczekujesz trzęsienia ziemi w zamian za jakość, to faktycznie lepiej STX lub Tonsil (bo te większe kosztują mniej). 

Ale, nawet jak byś kupił STX lub Tonsil, to z tymi 120 watami nie poszalejesz i taki wzmacniacz to jedynie do  głośnika 8" (a i tak będzie za słaby). 

A tak z ciekawości, co to za wzmacniacz? 

Byłem posiadaczem Behringer VP2520 - Kolumny były używane na różnego rodzaju imprezach a w domu robiły spustoszenie. Teraz chodzi mi o jakość aktualnie końcówka mocy samoróbka na tda składam sobie dla hobby . Ale posiadam też wzm  PIONEER A-602R oraz amplituner Onkyo-tx sr505e. Kolumny stereo posiadam podstawkowe tylko brakuje mi teraz głębi basu 🙂

No dobrze a o jaki filtr dokładnie chodzi ? Posiadam Aktywny filtr dolnoprzepustowy do subwoofera układ wymaga zasilania napięciem od 10 V do 24V DC.Zakres częstotliwości w granicy od 22 Hz do 300 Hz.

8 godzin temu, Pietrek1989 napisał:

No dobrze a o jaki filtr dokładnie chodzi ? Posiadam Aktywny filtr dolnoprzepustowy do subwoofera...

Pisałeś o wzmacniaczach domowych, ale jak masz taki filtr to spoko. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   Zdecydowałem się na ten głośnik czy będzie odpowiedni waszym zdaniem.

Ukryta Zawartość

będzie dobry,ale on jest raczej do obudowy zamkniętej,w basreflex potrzeba mu jakieś 60 litrów ,strojenie portu na 30hz wymaga rury o przekroju 10cm i długości ponad 30cm,jesteś pewny,że chcesz takiego dużego grata?

sam głośnik bardzo dobry

Gość

(Konto usunięte)
57 minut temu, Pietrek1989 napisał:

https://loudspeakershop.eu/glosnik-peerless-sls-10-830668-p-1202.html.   Zdecydowałem się na ten głośnik czy będzie odpowiedni waszym zdaniem.

nie będzie

musialbyś mu dać 100l obudowę a i tak nie zejdzie do f6 na 30 hz

poza tym  w tej pojemności nie wytrzymuje nawet swoich 70 wat bo przekracza x max

Mialem kiedys suba na sls10  w obudowie zamknietej - szalu nie bylo z zejsciem. Owszem, gral dosc dynamicznie i "szybko" ale pasmo bylo raczej dla woofera anizeli subwoofera.