Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie PC z Amplitunerem (coaxal)

theszewczuk

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam amplituner Sony STR-DE 697. Problem w tym że nie mogę poprawnie skonfigurawać tych dwóch urządzeń. Są one połączone ze sobą kablem (SPDIF i COAXAL). W karcie dziwiękowej (SOUND BLASTER AUDIGE) mam nastawione system 5.1 i w amplitunerze też lecz dziwięk płynie wylko z dwóch przednich głośników i subwoofer-a tylne i centralny nie działają. Potrzeba specjalne oprogramowanie czy coś. HELP MEEEEEE

Po pierwsze primo: nie ta zakładka od tego jest "Kino domowe"

A tak poza tym.... jak to nie działają głośniki? Podczas czego? Słuchania muzyki? Oglądanie filmów? Czego? nie napisałeś.

Jeśli chodzi o muzykę to normalne. Do ampa idzie sygnał stereo, tak jak jest to w formacie pliku audio. Jeśli dzieje się tak podczas oglądanie filmów z dźwiękiem Dolby Digital bądź DTS prawdopodobnie masz włączoną opcje dekodowania AC3. Wyłącz ją (odznacz). Wtedy dźwięk zakodowany popłynie sobie przez SPDIF do ampli i on sobie to zdekoduje i rozłoży na głośniki. Nie da się puścić dźwięku stereo na 5 lub więcej głośników przez SPDIF.... no chyba żę będzie to jeszcze stereo z Dolby ProLogic... ale wtedy też musisz to w ampli włączyć.

i nie będzie to grało, bo żadna z kart soundblaster (audigy, live, czy audigy 2) nie jest w stanie wysłać cyfrowego sygnału 5.1 jednym kablem.

cyfrowe głośniki creative mają 3-stykowego jacka, i na kazdym kablu jest posyłany cyfrowy sygnał sterego (zwykłe kodowanie PCM)

DD czy DTS to po prostu rodzaj kodowania, a karty SB nie potrafią emitować w tym standardzie cyfrowego sygnału, potrafią za to trzema kablami naraz emitować trzy niezależne sygnały stereo dające razem 5.1

niestety na karcie firmy creative wielokanałowego dźwięku cyfrowo na jednym kabelku puścić się nie da, nad czy m też ubolewam

pozostaje połączenie analogowe

Oczywiście są "karty", które enkodują sygnał wielokanałowy/stereo do DD5.1 i przesyłają przez SPDIF. Są to układy sound storm występujące na niektórych płytach głównych z chipsetem nvidia nforce2. Szkoda, że SoundStorm nie występuje w nowszych nf3 i nf4 chipsetach.

Może ktoś słyszał o programowym enkoderze?

zapomniałem o jednej opcji, w sterownikach kx jest funkcja 'AC3 passthrough'

wtedy da się puscic AC3 (DD) na jednym kablu, ale tylko dzięki kodekowi zainstalowanemu w systemie, inaczej dzieki software'owi, nie dzięki samej karcie

karta po prostu 'nie wtrąca' się do tego co ma do powiedzenia soft, i sygnał wypuszcza na wyjście. Ale same karty SB - niestety tak jak napisałem wyżej sprzętowo nie są w stanie czegoś takiego zrobić

nie wiem jak wygląda sprawa w amplitunerze sony, u mnie w yamasze co bym nie robił sygnał z live dekodowany jest jako PCM Stereo, niezależnie od tego co włączę na karcie muzycznej

po prostu w każdym trybie karta emituje sygnał stereofoniczny, po zamianie kabli (SWCenter) ampli zdekoduje tył

coś mi się obiło o soundstormie 2 ktory ma wystąpić w wersji na PCI, nie jako zintegrowany, byłoby to rozwiązanie na cyfrowe kino domowe w kompie

w kazdym razie ja sie poddałem i połączyłem analogowo 5.1, a cyfrowo tylko stereo

mówisz o AC3 zakodowanym sprzętowo przez live? czy wlasnie przy oglądaniu filmów z użyciem AC3 passthrough.

jeśli o tym pierwszym to pochwal się jak to zrobić, bo próbowałem i mi się nie udało :D

Nie absolutnie nie :) Tylko muzyka i filmy z dźwiękiem AC3 mogą być przesyłane. Livy, audigy tak jak piszesz nie potrafią kodować. Dodałem od siebie tylko tyle że nie koniecznie potrzeba instalować KX aby kożystać z funkcji "passthrough".

bo wlasnie chcialem Cie zabić asem z rękawa, swojego czasu napisałem maila do creativa i wlasnie napisali to co napisalem w paru wczesniejszych postach :D:D:D

więc chyba się wiele zrobić nie da

rozsądniejsze wydaje mi się poszukanie innej karty muzycznej, chociaż ja sam zostałem przy analogu, z kompa urządzenia audiofilskiego i tak nie będzie

>rozsądniejsze wydaje mi się poszukanie innej karty muzycznej, chociaż ja sam zostałem przy analogu,

>z kompa urządzenia audiofilskiego i tak nie będzie

Jak na mój gust to tylko kestia jakości zewnętrznego DAC'a

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.