Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw stero do 12tys.

dav

Rekomendowane odpowiedzi

Witamy na forum!

W pytaniu jest bardzo mało danych.

Warto dodać, w jakim pokoju będzie grał sprzęt (rozmiary, przygotowanie akustyczne czy normalny pokój domowy), jak ma być wykorzystywany (czy tylko muzyka, jaka preferowana muzyka, czy ma być też na imprezę, czy do cichego słuchania po dniu roboty, czy ma odtwarzać inne formaty niż CD, itd, itp.), czy interesuje Cię tylko sprzęt nowy - firmowy, czy w grę wchodzi też używany albo wykonanie czegoś na zamówienie?

Witam! Pokój 5x5x2,4. Pokój domowy. Muzyka: Vangelis, Oldfield, Enia, Enigma, muzyka filmowa (Gladiator, Titanic, Ostatni Mohikanin), czasem jazz (Erikah Badu, Casandra Wilson), Dire Strais, Pink Floyd. Słucham dużo radia (trójki). Odtwarzene formaty- cd. Szukam głównie mocnego, dynamicznego dźwięku z nisko schodzącym ale nie dudniącym basem, szerokiej i głębokiej sceny z łatwą lokalizacją muzyków w jazzie czy klasyce. Chciałbym też słyszeć różne szczegóły (szepty, nabieranie powietrza). W Amused To Death chciałbym usłyszeć dźwięk dookólny. Przy cichym słuchaniu dźwięk powinien być wyraźny. Góra może być lekko podbita, a średnica nie powinna być zbytnio ocieplona. Czsem (rzadko) zagra na imprezie. Z opisów moimi faworytami są Paradigmy studio 40 lub 60 ew. Dynaudio, Pro Ac. W grę wchodzi nowy CD firmowy, natomiast kolumny, wzmak, tuner lub amplituner mogą być lekko używane , ale raczej firmowe. Myślę o Rotelu, Nadzie, HK, ale jestem otwarty na inne propozycje. Wzmak- raczej integra tranzystor o mocy min. 2x50W.

Hm...

Gainclone + preamp luxmana (pełno integr na allegro, pętla magnetofonowa to pre-out) + tuner Pioneer/Sansui/Kenwood. Czyli jakieś 2000zł jak dotąd. Tuningowany CD Philips/Marantz na TDA1541 z najlepszymi opampami - 1000zł?

Do tego kolumny DIY za 9 000zł - myślę, że Sonus Faber Cremona albo coś podobnego da się sklonować.... A może coś nawet znacznie, znacznie lepszego?

To nie żart. Zanim wydasz na nowe klocki, zastanów się czy to co używane nie spełnia oczekiwań.

A jeśli nie spełnia to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zastanawia mnie duża dysproporcja pomiędzy kolumnami a resztą. Po drugie czy nie warto kupić dobrych kolumn z dobrych rąk? ( używane przez audiofila z dobrym sprzętem). Z reguły są już wygrzane i dotarte. Wiadomo więc jak będą grały.

Dysproporcja bierze się stąd, że tani, _dobry_ wzmacniacz + kolumny za 9tys zł zagrają zdecydowanie lepiej niż nowy wzmacniacz za 6tys + kolumny za 6tys. Bardzo, bardzo zdecydowanie lepiej. A przy 9tys zł konstruktorzy DIY najpierw się pobiją o to kto ma dla Ciebie pracować a potem zrobią Ci takie arcydzieła, że naprawdę nie będzie sensu ich porównywać do niczego.

To niestety oznacza, że będziesz musiał udać się na odsłuch kolumn w cenie 50-100tys zł i wybrać sobie, które Ci pasują....

Ja bym kupił: kolumny triangla, np. Antal (pewnie z Audio Klanie, bo dość trudno o uzywane); do tego wzmacniacz lampowy sprowadzony z HK (np. Jolida 502 lub 801), źródło z drugiej ręki w cenie ok. 2-3 tys. (ewentualnie nowy cd Usher); zupełnie bym się nie przejmował kablami i kupił Gothamy za grosze - wysyłają w internecie - jest na forum wątek. Myślę, że w 12k mozna się zmieścić a dźwięk mieć niewiarygodny.

Kopletna bzdura, jaki tani wzmacniacz nawet dobry pociągnie kolumny za 9000 zł, tym bardziej DIY. Mojm zdaniem najwięcej środków powinno się przeznaczyć na pożądną integre albo monobloki. Sam mam Klony Proaców Respons 2.5 i podłączając do nich piecyk poniżej 5000 zł (sklep) grają na 60 -70 %.

W tej cenie zmieścisz się z zestawem Quada:

99-CD-P (Kompakt z przedwzmacniaczem)

99-Stereo (Końcówka mocy)

12L - głośniki

A za resztę kupisz okablowanie itp.

Zaleta - legendarne brzmienie. ;-)

Wada - brak radia.

W Polsce? Nikt, niestety.

Najkorzystniej - z tego co wiem, można Quady kupić tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaki tani? Ależ proszę bardzo:

Gainclone, Luxman L-510, Luxman L-530.... Ogólnie sprzęt luxmana, fishera, itp który nie ma przełącznika na CD i współpracuje z kolumnami 4Ohm. Nie mówiąc już o tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;P

Skąd wątpliwości co do możliwości tanich _używanych_ wzmacniaczy? Bo DIY z założenia jest tani i dobry...

A swoją drogą: co to jest "grają na 60-70%"? Z lepszym wzmacniaczem zagrałyby lepiej? Czemu zatem nie sprzedasz piecyka za 5k pln i nie zainwestujesz w DIY? Końcówkę mocy złożyć jest bardzo łatwo a dobrych projektów jest wiele. Dobrych, obsłuchanych przez audiofili i wysoko ocenionych projektów. Tanie nie znaczy złe. Dobre i tanie oznacza za to, że w sklepie tego nie kupisz.

Ukryta Zawartość

Po co kombinowac . U wielu dystrybutorów jest trochę promocji , więc za takie pieniądze napewno coś wybierzesz

1. Audioklan

Ukryta Zawartość

2. Trimex propnuje z 25% upustem zestawy NAD'a z JMlab'em

3. Audiosystem

Ukryta Zawartość

4. Best audio

Ukryta Zawartość

5. H/K

Ukryta Zawartość

6. Konsbud audio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

there are no answers, only choices ....

do dav

Niestety ale nie przeczytales uwaznie i mail do mnie nie doszedl ( bo moj adres jest bez pl na koncu ;-( )

Dlatego sprobowac nalezy na [email protected] odbiore w poniedzialek i Ci cosik zaproponuje

fv:

"...bo DIY jest z założenia dobry i tani..."

Jakież to naiwne. Wszystko można spieprzyć, a DIY audio w szczególności. Nic nie jest z założenia dobre, ale jeśli cos jest tanie to ma duzo większe szanse na bycie kiepskim. Przypomina mi się jede kolega który argumentuje że żydzi i masoneria próbuje opanować świat, a uzasadnia tezę stwierdzeniem "bo to są złodzieje i talmudyści". Twoja argumentacja (bez obrazy) jest podobna. Pokaż mi jak gra takie DIY to uwierzę.

dav: napisz do panów z Argosa ( [email protected] ) wczoraj byłem na odsłuchach u nich i dzisiaj kleje dolną szczękę po opadnięciu na ziemię. Mówili mi że pomagaj dobrać sprzęt do swoich kolumn, najprawdopodobniej sam będe u nich kompletował nowy system.

To ja może wpiszę czego nie robić.

1. Nie kupować starego, grzebanego grzebieniem i widelcem piętnastoletniego luxmana itp. na allegro. Prędzej czy później zdechnie. Chyba że lubisz i umiesz majsterkować, słyszałem że przednia zabawa i straszna satysfakcja jak w końcu odpali. Tylko nie zawsze starcza czasu na słuchanie muzyki.

2. Przed kupieniem urządzenia elektrycznego typu wzmacniacz od "fachowca" przeczytać wątek o porażeniu prądem dziecka. Autorem był chyba darkul, więc nie sądzę żeby wpis był tendencyjny.

2. Nie zlecać audioentuzjaście zbudowania "na ucho" kolumn za kilka tysięcy. Możesz wylądować na allegro z ogłoszeniem kolumny X - replika Sonus Faber, tylko inne głośniki i zwrotnica, ale konstruktor był na audioshow i mówi, że jego grają lepiej niż oryginał. Po koszcie komponentów.

Jeśli kupować kolumny "DIY", lub raczej: robione na zamówienie, ale u człowieka, który może się już pochwalić jakimiś konstrukcjami i z którym będziesz miał potem kontakt - w razie czego coś poprawi.

Jarząbek, 100% racji, na palcach jednej ręki można policzyć udane DIY, jeśli już jest udane to zazwyczaj kończy jako produkt stricte handlowy. Bywają wyjątki, jednak trafić na nie to jak szóstkę w totka.

No własnie, ja też polecam. Okaze się ze 90% modyfikowanego sprzętu to kupa złomu. Nie wystarczy powymieniać opampy i parę kondensatorków. Grzebanie w sprzęcie przez lamerów owocuje potem nienaprawialnością, coś się zepsuje to żaden serwis nie będzie chciał tego naprawić, przerabiałem to na własnej skórze. Dlatego radzę się trzy razy zastanowić zanim oddacie do jakiegoś rzeźnika wartościowy sprzęt.

I jeszcze jedno - Apel do DIY-owców. DAJCIE WRESZCIE SPOKÓJ, dav nie chciał kupić worka elementów do złożenia tylko gotowy sprzęt. Nie macie nic do zaoferowania więc nie wtącajcie swoich 3 groszy. Wasz sprzęt wcale nie jest taki dobry jak się Wam wydaje, czego dowodem była ostatnia wizyta niejakiego McGyvera w Warszawie. Szybko okazało się że można w podobnej cenie kupić np. Centuriony, które nie dość że grają lepiej to są możliwe do późniejszej odsprzedaży czego nie można powiedzieć o DIY. McG gdzieś potem zwalał winę na akustykę, jednak z tego co wiem u kolegi pal55 było już kilka prezentacji i nikt nie narzekał. Nie gadajcie głupot, konstruktorzy w firmach nie wyskoczyli sroce spod ogona, to, że dostali tak odpowiedzialne posady o czymś świadczy, jeśli uważacie że jesteście lepsi od nich napiszcie C.V. i roześlijcie, zamiast opowiadać głupoty ze wasze kolumny zbudowane na budżetowych Vifach grają jak sklepowe za 30 000 PLN. Jeśli faktycznie tak jest to będziecie mieli dobrze płatną pracę i nie będziecie musieli robić z siebie pośmiewiska na tym forum, na co więc czekacie?

Przepraszam za ostry ton wypowiedzi, ale gdzie nie zajrzę tam DIYowcy usiłują zakrzyczeć wszystkich, to dla mnie nieco irytujące. to jest forum STEREO, wy macie swoje DIY na którym nie znajdziecie takich jak ja, nie wchodźmy sobie w paradę. Jeśli ktoś chce budować sobie sprzęt samemu to klika w DIY a nie w stereo, to chyba logiczne.

Pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.