Skocz do zawartości
IGNORED

JAKI AVR JEST LEPSZY OD H/K AVR430

NORDYK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem na etapie zbierania informacji o kinie domowym tzn. amplitunerach, dvd, kolumnach itd. Ponieważ na rynku jest wiele marek jedynym rozsądnym rozwiązaniem na początek poszukiwań jest Wasza opinia - użytkowników, gdzie bez ogródek wyłożycie kawę na ławę opisując zalety i wady sprzętu z którymi się zetknęliście a powtarzające się opinie o konkretnych markach czy modelach potwierdzą tylko „charakter” danego sprzętu jednocześnie zawężając krąg poszukiwań. Napisałem w tytule Harman/Kardon AVR 430 ponieważ jest to sprzęt o którym jest bardzo mało negatywnych opinii i dlatego przyjąłem go jako punkt odniesienia dla siebie. Dodam że jestem wielkim miłośnikiem filmów, nie muszę dodawać że efekty dźwiękowe nie są mi obojętne a wręcz wskazane, że użyję przenośni: chciałbym żeby skóra mi się jeżyła przy słuchaniu efektów, po prostu jestem maniakiem filmowym. Sprzęt będzie stał w pokoju 24m2 – ta informacja przyda się na pewno w kwestii doboru kolumn.

Napiszcie proszę o Waszych doświadczeniach z kinem domowym.

Dziękuję i pozdrawiam wszystkich kinomaniaków.

https://www.audiostereo.pl/topic/15781-jaki-avr-jest-lepszy-od-hk-avr430/

Tak Mercedes w cenie opla - daj spokoj mim, cos Ci sie pokrecilo. Dla kolegi pytajacego wazniejsze jest kino domowe wiec yamaha harmana bije w KD. No i juz teraz odpowiedz nie jest taka jednoznaczna.

Cos chyba nieaktualny cennik posiadasz, ale to nie jest wazne wiesz co jest naprawde wazne. ;) Sprzet to tylko dodatek.

Milego weekendu zycze wszystkim grupowiczom Harmanowcowm Soniaczom Onkyowcom yamahowcom Denonowcom i innym mniej popularnym lub zapomnianym przez swiat.

mim,pozwól ze sie z toba nie zgodze,bo racji nie masz:).Sa firmy które miazdza H/K bez problemu brzmieniem,wykonaniem itd i pod katem całkiem obiektywnym to napisałem:) i nie jest to Yamaha;) która to jest na równi z H/K klasowo,pomijajac subiektywne odczucia uzytkownika nt brzmienia:) no i te firmy nie sa tak masowe i popularne jak H/K i reszta konkurencji:).A Mercedes przeciez to masówka,w porównaniu do takiego Maserati czy Astona czy tez innych specjalistów wymieka.

P.S i czy to była taka prowokacja z Twojej strony;)

Pozdrawiam

"Dodam że jestem wielkim miłośnikiem filmów, nie muszę dodawać że efekty dźwiękowe nie są mi obojętne a wręcz wskazane, że użyję przenośni: chciałbym żeby skóra mi się jeżyła przy słuchaniu efektów, po prostu jestem maniakiem filmowym. Sprzęt będzie stał w pokoju 24m2 - ta informacja przyda się na pewno w kwestii doboru kolumn."

Yamaha 2500

>>NORDYK jak sie bedziesz sugerował - ludzmi ktorzy uzbierali 1000 zl i kupili Yamahe na gieldzie z jakimis syfskimi glosnikami to nigdy nie kupisz dobrego AVR - Jak w kinie Yamaha gnoi AVR430 - zwłaszcza w tym przedziale cenowym - to ja sie nie znam na dziweku. A dlaczego tylu zwolenników YAMAHY?? bo to w miare dobry sprzet za te pieniadze i dostanie go za polowe ceny w porownaniu do polskeigo dystrybutora to pestka - bo stoi na kazdym Jarmarku. Ale szkoda sie wypowiadaćna tym forum - bo jest tu wielu ktorzy poza Yamaha nic wiecej nie widza - ja wiem ze sa lepsze sprzety w brzmieniu od h/k - ale za jakie pieniadze!! - mysle też ze AVR430 to bardzo dobry wybor zwlaszcza ze mozna to odstac za okolo 3000 zl - jest poteznie mocny, czysty i bardzo obrazowy dźwiek i co najważniejsze ma dynamike w porowaniu do plasko brzmiacej jak dlamnie oczywiscie Yamahy. Nie mowie moze jak sie dobierze Yamahe z glosnikami przewertuje sie tysiac konektorów - to moze sie z niej wycisnie ale po co sie bawic?? Ja podlaczylem najprostrzym kablem (Monstera) i jestem zadowolony juz ponad rok - i nic nie chce zmienic - a sluch mam abrdzo dobry.

No troche namieszałem z tym mercem ale z Yamaha mam podobnie

bo jak wchodze do sklepu RTV i widzę Yamahe to czuje się

troche jak w salonie Daewoo - przecież to dobre auta i nie aż tak drogie

Daewoo Chairman = Mercedes S klasse - chyba dobrze klasy porównałem

ale jednak róznica w wykonaniu i cenie jest

mim Ty nic chyba nie kumasz?? skat ty masz cennik hk?? sprzet roku czy jak?? teraz hk jest nawet tanszy od Y :D

a Avathar nam juz wytłumaczy moze przez przypadek troche ze Yamaha jak i hk to masówka i hk to nie zaden tam mercedes i mozna to kupic połowe taniej:D i ma racje! :D

pozdrawiam

Lepszy od H/K AVR 430 może być tylko AVR 630. Osobiście bardziej podoba mi się model z poprzedniej serii AVR 5500. Niektórzy twierdzą, że nawet lepiej to gra. A twierdzenie, że H/K to mercedes jest bezsensu, jeżeli już to porównujmy np. do Doge. Przecież to wyślono w USA. Z kolei Yamaha to coś w rodzaju Nissana, dobre ale brzydkie. A z resztą to kwestia gustu..............

Avthar dziękuję za Twoją opinię a przy okazji piszesz, że jest lepszy sprzęt od Harmana, czy to duża róznica w cenie? możesz podać nazwy modeli i ich oznaczenia?. Z góry serdecznie dziękuję.

Panowie, co poniektórzy pomylili chyba forum albo kompletnie nie znają się na rzeczy. Ja napisałem konkretnie o co proszę a włączam kompa i zgroza !!! Podejrzewam że wiele osób, które się wypowiadają na forum w ogóle nie wiedzą nic o sprzęcie skoro najprostszego pytania nie potrafią zrozumieć!!!. A co najciekawsze to przepychanki pomiędzy Wami po prostu są tak dziecinne, że wezmę siostrzeńca i zamiast czytać bajki poczyta Wasze wypowiedzi co na to samo wyjdzie!!!. Yamaha to yamaha tamto, Wy chyba macie kompleks niższości, daliście się namówić na jakiś szajs a teraz na siłę próbujecie przekonać innych a w podświadomości chyba SIEBIE, że dobrze zrobiliście. Te podkreślenia wyższości nad Harman/Kardon świadczą zupełnie coś innego. Nie mam nic do Yamahy ale przez Was można przestać brać poważnie tę markę pod uwagę skoro tacy ludzie, którzy „NIEROZUMIEĆ PYTANIA I GŁUPIO ODPOWIADAJĄC” ją zachwalają. Nie chcę nikogo obrazić ale jest to temat, który JA przedstawiłem i nie chcę żeby osoby, które nie mają nic mądrego do powiedzenia uczestniczyli ponieważ nie reprezentują żadnej wiedzy a swoim zachowaniem tylko drażnią ludzi poważnie myślących o kinie domowym. Przestańcie sobie żartować a jeżeli faktycznie nie macie nic konkretnego do powiedzenia i chcecie się ścigać w przechwałkach idźcie na bocznice i tam sobie opowiadajcie bajki.

Dobrze NORDYK, ze nie brales na powaznie tych bredni o Yamasze. Ja juz nasluchalem sie troche sprzetu i moge Cie zapewnic, ze Yamaha nawet nie dorasta do piet Harmanowi, a szczegolnie tak dobremu modelowi. A bzdury o cenach nie maja przeciez tu najmniejszego sensu. Co za roznica, co jest drozsze? A szczegolnie, jesli spojrzymy na ceny u prywatnych importerow. Bo w sklepach na pewno H/K jest zdecydowanie drozszy. Swoja droga, proponuje Ci zainteresowac sie nowym modelem AVR435. Ma kalibracje w zaleznosci od akustyki pomieszczenia, DPL IIx i najnowszy, bardzo dobry procesor.

Jescze wracajac do Yamahy, chodzi o to, ze jest duuuuzo tansza od H/K i tym samym bardziej dostepna dla ogolu. I tak jak napisales, teraz wszyscy szczesliwi posiadacze probuja siedowartosciowac. Szkoda tylko, ze mieszaja w glowach niewtajemniczonym. Ja nawet nie czytam postow dotyczacych Yamahy, ale jak widac, Yamahowcy sa wszedzie. Kiedys chcialem kupic Yamahe, ale po odsluchu modeli RXV1300, 1400, 2400 i 1500 porzucilem ten zamiar. To nie gra! Nie ma wydajnosci pradowej do napedzenia wszystkich glosnikow. A wszyscy, ktorzy mysla, ze jak jest bas i glosno gra, to jest OK powinni posluchac swoich kolumn na H/K. Yamaha gra plasko (czyt. bez potegi) na wyzszych poziomach.

A wracajac do tematu glownego, proponuje Ci zapoznac sie jeszcze z Marantzem SR-7500 i Denonem AVR2805. Tez bardzo udane konstrukcje, ale ja osobiscie wybralbym jednak Harmana. Poza doskonalym kinem ma jeszcze zupelnie przyzwoite stereo. Oczywiscie, to moja calkowicie subiektywna opinia.

Pozdrawiam i zycze trafnego wyboru.

"Ja nawet nie czytam postow dotyczacych Yamahy, ale jak widac, Yamahowcy sa wszedzie."

Szeryfo,przeczytaj moje "o mnie" ja nie mam Yamahy,wiec raczej moje wypowiedzi w tym temacie sa w miare obiektywne.I Yamaha jest duzo dynamiczniejszym i poprostu tak grajcym dobrze w KD ze według mnie hk wymieka,a nie mówiac juz o ampli Marantza...........

Pozdrawiam

"Jescze wracajac do Yamahy, chodzi o to, ze jest duuuuzo tansza od H/K i tym samym bardziej dostepna dla ogolu."

no i nastepny co nie zrozumiał ze hk mozna kupic tanio,i to nawet w sklepie! był nawet o tym watek......a pisze to dlatego,ze mnie wkurza to jak ktos uwaza ze hk to jakas elita czy cos w tym stylu.........i ich klocki to jakas hi endowa specjalnosci i tylko nieliczni moga sobie na to pozwolic,czytajac takie teksty mozna sie naprawde posmiac,i sie smieje :DDDDD

Pozdrawiam

Nordyk włąsnie przeycztałem twój wpis...........hymm cos ci nie pasuje?!?! przeciez udzieliłem ci odpowiedzi na pytanie wiec czemu sie tak pienisz?? wyluzuj,dla twojej informacji,nie mam kompleksów raczej bo ani hk ani yamahy onkyo denona czy tez innego ampli KD nie posiadam wiec pierw sprawdz w "o mnie " a potem pisz!no troche pozartowac mozna,zwłaszcza ze to jest w temacie.A ze yamahe miałem w domu przez rok wiec wiem co potrafi,i to 640 a nie 2500.

hehe tak sie z boku przyglądam i smiech bierze ludzie jak piszecie to ZWRACAJCIE SIE DO ZAŁOŻYCIELA TEMATU!!!!!! a nie piszecie miedzy sobą jak na jakims chacie przeciez to on prosi o pomoc a nie ci co mu doradzają jeden konkretny wpis z wrazeniami odsluchu konkretnych modeli i KONIEC tematu bez kontry chyba ze zalozyciel prosi o dalsze wskazowki to tyle ale Nordyk ja ci nie moge doradzić bo na temat kina nie wiele wiem tylko śmiesza mnie te wpisy{nie wszystkie}!! a ciebie pewnie doprowadzaja do obledu ale nie martw sie moze znajdzie sie ludzik w temacie pozdro {ludzie bez obrazy} K.O.N.I.E.C

NORDYK

Niestety tego chwastu nie idzie wyplenić z forum. Potrafi zepsuć najlepszy wątek.

Grzesik napisał Ci o modelu AVR 5500. To był poprzednik modelu AVR 5550, za oceanem AVR525, na bazie którego powstał AVR 430. Faktycznie część użytkowników twierdzi że, szczególnie przy muzyce, 525 było lepsze.

Szeryfo wspomniał o nowym modelu AVR 435. Nie wiem czy jest już u nas dostępny, natomiast w ofercie amerykańskiego harmana zupełnie już wyparł 430-tkę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.