Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zagrają TannoyM2+ampl Yamaha RX-V450

toca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich życzliwych którzy chcą pomóc. W 80% słucham muzyki (różnej;rock,elektronicznej itd) w 20% kino domowe. Pokój 20m2. Do tej pory słucham na Altusach 110(trochę mało naturalnego basu tylko łup! łup!).Naczytałem się wiele na temat Tannoy M2 i myślę o ich kupnie(przedział cenowy ok.700zł).Jak to zagra z ampli Yamaha RX-V450 którego już mam.Kolumny te oczywiście będą jako kokumny główne(stereo) i w tych 20% jako kolumny do kina.Proszę o pomoc lub jakieś inne propozycje (inne kolumny do ok.700zł),może np.Tannoy Fusion 2 ???.

Pozdrawiam wszystkich życzliwych.

Dźwięk Tannoyów jest zdecydowanie inny w porównaniu z Altusami. Kolega, który przed chwilą napisał miał zapewne na myśli kulturę z jaką grają Tannoye (nie ma łup łup!!:). Kolumny te grają z klasą, słychać dużo szczegółów, dźwięk jest piękny, naturalny, nie męczący. Na początku możesz pomyśleć, że w tym dźwięku nie ma niczego nadzwyczajnego, ale po dłuższym osłuchaniu nie będziesz już chciał powrócić do swoich altusów. Gwarantuję!!!:) no chyba, że słuchasz dużo techno, to możesz odczuć pewnien niedosyt bassu. Zarówno Tannoye M2, jak i Fusiony 2 mają piękną barwę. Jest jednak pewna różnica w budowie obu kolumn. Mianowicie Tannoye M2 mają bardziej zrównoważony dźwięk, kopułka wysokotonowa nie jest wyeksponowana. Fusiony natomist są bardziej ekspresyjne, mają więcej życia i przede wszystkim wysokich tonów. To jak zagrają kolumny zależne jest też od wzmacniacza, do którego je podłączysz. Z moich doświadczeń wynika, że Fusiony 2 warto połączyć ze wzmacniaczem, który nie generuje zbyt obficie wysokich tonów. ****

Jeśli chodzi o mnie to ta przepasć powinna być rozumiana w sensie pozytywnym... ale musisz być przygotowany że Tannoye nie zagrają tak głośno jak Altusy. mam te głośniki juz długo, doskonale jest nam razem:) daja ładny harmonijny dzwiek, mają dobry sreżysty bas. Mój szwagier ma altusy 75 wymienił w nich membrany i kable no i twierdzi ze teraz grają lepiej niz moje m2. Dla mnie to herezja ale dla człowieka który 20 lat słuchał "dudnienia" Altusów to tannoy m2 mogą wydawać się zbyt łagodne, ułożone. Radzę posłuchać!

-> buba, toca

Ja kilka lat temu przesiadłem się z Altusów od razu na Avance Espilon ;-) Mam epsilony do dziś, ale wrażenia ze zmiany są jak najlepsze - różnica była kolosalna :-) Po prostu altusy, to imitacja kolumn glośnikowych - praktycznie każde inne będą lepsze, ale oczywiście posłuchać warto kilku propozycji w tym przedziale cenowym, coś na pewno spodoba się najbardziej... ;-D

oczywiscie przepasc miala byc na korzysc Toannoy

myslalem ze to bedzie jasne...

co do problemow z przesiadka to najlepszym przykladem jest szwagier >pitou<

dla niektorych jest to przepasc nie do przeskoczenia.

Dzięki wszystkim,zrozumialem,spróbuję najpierw ich gdzieś posłuchać.Czy Macie jeszcze inne propozycje w przedziale do 700zł(jako główne stereo).A jak będą się sprawować Tannoy"e (m2.fusion2) w kinie domowym oczywiście jako głośniki frontowe?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podsyłam kilka ciekawych linków (po angielsku niestety)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.