Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup sprzętu w USA i co z tego wynika

adam_m

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Tak jak w tytule - za jakieś 3 miesiące mam możliwość sprowadzenia sprzętu (amplituner + DVD, ew. kolumny). Mocno zastanawiam się nad tym, szczególnie po dzisiejszych, a w zasadzie wczorajszych odsłuchach HK (430 +DVD31). Ceny Pioneera czy Onkyo też mają b. atrakcyjne.

Obiło mi sie o uszy, że mają tam inne napięcie, inny region, jakiś problem z odbiorem stacji radiowych, itp. Nie znam się na tym.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby wyjaśnić co trzeba "przerobić" w tych sprzętach bym mógł bezstresowo z nich korzystać w Polsce i czy wiąże się to z dużymi kosztami i "tuningiem" (oczywiście sam nic bym nie zrobił - bo się na tym nie znam i trochę boję;)).

Z góry wielkie dzięki i proszę o w miarę szybką odpowiedź

Pozdr

Adam

Podobnie, noszę się z zamiarem sporowadzenia ze Stanów amplitunera. Szukałem trochę informacji na temat prądu. Mogę polecić poniższy wątek :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Odnośnie ewentualnych problemów z odbiorem stacji radiowych coś mi się o uszy obiło, niestety nie wiem nic konkretnego. Może któryś z forumowiczów rozświetli nam temat?

Pod uwagę biorę H/K, coś między modelami 330/235,335 a 430/435, lub Pioneer VSX 1014TX, obecnie w bardzo korzystnej cenie, ewentualnie najniższy z serii ELITE VSX-52TX.

Ukryta Zawartość

tak w usa napiecie sieciowe wynosi 110-120V dlatego wystepuje potrzeba stosowania transformatorów obnizajacych napiecie. jednak wiele ampli posiada przełacznik umozliwiajacy dopasowanie do nap zasilajacego. innym problemem jest inna strefa kodowa dla płyt oraz odtwaraczy dvd. w usa wyst strefa 1 u nas 2. odtwarzacz musi byc kompaltybilny z plyta, czyli płyta z regionu 1 oraz odtwarzacz z regionu1. jednak podobno istnieją sposoby obejscia tego zabezpieczenia, lecz nie dla wszystkich napedów. warto rozejzec sie za odtwarzaczem z oznaczeniem "multiregion". Sprawa rds'u wyglada tak ze jest on powoli wprowadzany głównie do sprzetu caraudio. domowe sprzety sa pozbawione rds'u. zas odbiór stacji radiowych na ukf'ie jest nieco kłopotliwy i duzo tutaj zalezy od tupy tunera. w usa standardem jest skok czestotliwosci co 0,3Mhz dla odbiorników samochodowych dlatego moze byc problem z ustawieniem niektórych czestotliwosci. jednak w sprzetach domowych rozdzielczość wyboru fali na ukf'ie jest duzo wieksza i nie ma tego problemu.

Witam

Wielkie dzięki za dotychczasowe odpowiedzi.

Widzę, że jest to trochę skomplikowane jak dla mnie - elektrycznego ignoranta;)

Kurczę, ale te ceny po prostu kuszą, np. HK 430+DVD31 - co najwyżej 800 $, Pioneer 1014 - 500 $.

Nie wiem jak to się ma z cłami, ale jest to osoba "oficjalnie" wracająca z USA. Sobie też przywozi pełno rzeczy (np. plazmę, dywany). Wiem tylko, że dochodzi sprawa opłat portowych.

Znalazłem ten wątek na temat transformatorów na www.elektroda.pl, ale operują tam takim słownictwem, że niewiele z tego rozumiem.

Co do DVD - to myślałem, że wystarczy wgrać płytkę z software'm i po kłopocie (kumpel ma np. napęd DVD w kompie sprowadzonym z USA i to się sprawdziło). HK DVD31 ma napisane w instrukcji, że jest przeznaczony niby tylko do Regionu 1. A więc kupa;)

Bo warte zachodu (czyt. oszczędności pieniędzy) są jedynie trzy firmy - HK, Pioneer i ew. Onkyo. Reszta firm oferuje sprzęt w zbliżonych cenach do Europy (Niemiec).

Mam nadzieję, że forumowicze wspomogą mnie swoją wiedzą, by mieć pewność czy warto coś sprowadzać czy też nie.

Jeszcze raz wielkie dzięki

Pozdrawiam

Adam

hmmm co ci mogę poradzić, jezeli chodzi o regiony w dvd to może poszukaj w google według takiego zapytania: Producent+model+region free (czyli np. "yamaha 540 region free") i przejrzyj wszystkie linki. może uda ci się znaleźć sposób na zdjęcie blokady regionalnej w wybranym przez ciebie modelu (sporo modeli ma taką możliwośc , ale nie we wszystkich jest to tak łatwe, lub możliwe bez integracji w bebechy, a wtedy trzeba sie udać do specjalisty /jest taka firma w Katowicach/ i nieźle zabulic - kilkaset zł, więc może to byc nie opłacalne.

Co do prąduto słyszałem, że lepiej kupować w okolicach Nowego Yorku, bo tam można znaleźć modele z dualnym napięciem czyli 110/220 volt, bo taki sprzet trudniej dostać w głębi USA (tam on prawie nie występuje... ale ile w tym prawdy, nie wiem, nie byłem nigdy w USA (i raczej się nie wybieram).

co do blokady regionów sprawdź poniższy link:

Ukryta Zawartość

na tej stronie masz tzw remote hack's czyli metody zmiany kodu regionu przy pomocy odpowiedniej kombinacjii klawiszy na pilocie

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.