Skocz do zawartości
IGNORED

Monster XP + Monitor Atmos Air195 silver

Z & D

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam wzmacniacz NAD C352, odtwarzacz CD NAD C542, głośniki B&W DM603, interconekt QED Qunex2.

Słucham muzyki rockowej i elektronicznej. Jestem bardzo zadowolony z pracy tego zestawu. Pewnego dnia stwierdziłem że należałoby zmienić kable głośnikowe. Obecnie posiadam Monster XP. Moim zdaniem jest to dobry przewód, ale naszło mnie żeby kupić coś lepszego. Od tego dnia zaczęła się przygoda trwająca około dwóch tygodni. Przetestowałem następujące kable:

Monster XP, RESON DNM MK II, Tara Labs OMNI, Cardas CROSSLINK, Real Cable OFC, Monitor Atmos Air195 silver, NORDOST WYREWIZARD DREAMCASTER i parę innych kabelków, których szkoda nawet opisywać, gdyż sprawowały się marnie.

Monster XP - bas krótki sprężysty, bez zastrzeżeń (niektórzy twierdzą że przeciąga basem, na moim sprzęcie tego nie dostrzegam), niestety brakuje mi w nim średnicy (główny powód chęci wymiany), góra całkiem niezła, ale brakuje szczegółowości jej brzmienia.

RESON DNM MK II - wyraźnie przereklamowany, zresztą nie tylko jest to moje zdanie. Zupełny brak średnicy i góry, bas krótki, brak jego głębi i dynamiki (widocznie praw fizyki się nie da oszukać). Muzyka grała bardzo leniwie, dźwięki się zlewały. Czym prędzej go zwróciłem.

Tara Labs OMNI - Zupełnie bez wyrazu, niczym mnie nie zaskoczył, dźwięk ospały, powolny, przeciętna stereofonia.

Cardas CROSSLINK - słuchając na tym kablu dopiero dostrzegłem polepszenie średnicy, na większości moich kawałków wydawało mi się nawet że jest ona wyraźnie przebarwiona. Góra bez zastrzeżeń, do moich uszu docierały dźwięki delikatne jak aksamit. Ale jest problem, który mnie bardzo zmartwił. BRAK DOŁU, czyli tego co mnie najbardziej pociąga a w muzyce Rockowej jest niezbędne.

Real Cable OFC - Całkiem niezły kabel o dużym przekroju (5mm^2). Niestety, kolejny niewypał, bass się miotał po całym mieszkaniu, strasznie się ciągnął, brak sprężystości, średnica się zlewała z dołem. Japończyk określiłby to prosto: "MASA HUMU"

NORDOST WYREWIZARD DREAMCASTER - po przesłuchaniu stwierdziłem, że to jest to !!!!!!! O to mi właśnie chodziło. Średnica bardzo dobra, ale dalej czułem delikatny jej niedosyt. Dół i góra bez zastrzeżeń. Wrażenie przestrzeni, świetna stereofonia, szczegułowość i delikatność dźwięków mnie zafascynowała. Dźwięki po prostu grały, nic się nie zlewało. Mój zestaw AUDIO stał się wreszcie muzykalny. Kabel ten jest wyprodukowany z myślą o bi-wiringu. Złapałem za telefon, przedzwoniłem do sklepu, aby się dowiedzieć ile kosztowałby z zaprawionymi banankami. Nie aż tak źle, 700zł.Ale niestety cena ta najwyraźniej nie spodobała się mojej żonie.

Monitor Atmos Air195 silver - Kabelek super, średnica i wysokie tony jak z bajki, dokładnie o to chodziło. Stereofonia i przejrzystość na szóstkę z koroną. Niestety wyraźnie brakowało mi basu.

Usiadłem w fotelu i sprawę przemyślałem. Skoro mocną stroną moich MONSTERÓW jest bass, natomiast Monitory Atmos znakomicie przenosi średnicę i wysokie, to wpadłem na pomysł aby je razem ze sobą wkomponować w zaciski mojego NADA i B&W w systemie bi-wiring. TO JEST TO, jakość muzyki lepsza niż gdy grałem na kablach NORDOST WYREWIZARD DREAMCASTER. Właśnie tego mi cały czas brakowało . Mój wzmacniacz "nabrał chęci do życia" a kolumny zaczęły nareszcie grać, za wiele niższą cenę (Monitory Atmos = 28 zł/mb, MONSTER = 18 zł/mb).

Polecam spróbować tego typu konfiguracji, można osiągnąć efekt za wiele niższą cenę.

[obrazekLUKASZ-265991_1.JPG] [obrazekLUKASZ-265991_2.JPG] [obrazekLUKASZ-265991_3.JPG]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6523-100009678 1170264712_thumb.JPG

post-6523-100009679 1170264710_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/15839-monster-xp-monitor-atmos-air195-silver/

idealne połączenie do kolumn B&W. jedyne co można zrobić to dać droższe modele tych firm.

Swietnie gra z monitorem black&white LS 500- ok50zł m i monsterem mcx1s w podobnej cenie.

ten monster podbija znacznie wiecej skraje pasma od twojego ale średnice ma kiepską.

a monitor z lini black&white to coś wspaniałego jesli chodzi o średnice.

proponuje tymi samymi przewodami okablować kolumny w srodku- duża poprawa

pozdrawiam i potwierdzam twoje spostrzeżenia co do tej kombinacji

Dziękuję za radę, jutro wybiorę się na poszukiwanie proponowanych przez Ciebie kable. Jak na razie ta konfiguracja przewodów, którą odkryłem z synem okazała się trafna. Nasze poszukiwania i testy kabli nie zakończyły się w dniu dzisiejszym, będziemy dalej się bawić w te klocki. Na tuning kolumny też przyjdzie kiedyś czas. Pozdrawiam

Jasne że może być CD pod wzmacniaczem. Trzeba pamiętać jedynie aby zapewnić wzmacniaczowi odpowiednie chłodzenie, czyli nie stawiać sprzętu obok kaloryfera i innych urządzeń emitujących ciepło. Zalecam ustawić szafkę audio na szpilkach, aby uniknąć ewentualnych wstrząsów i drgań, które mogą być przenoszone na CD.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.